Tre voldtektssiktelser mot tidligere PST-mann henlagt

Kvinnene kjenner hverandre ikke, men forklarte seg likt på mange punkter. Riksadvokaten bestemte imidlertid at bevisene ikke ville holdt i retten.

Bistandsadvokat for én av de tre kvinnene, Trine Rjukan, mener det var nok bevis for å tiltale mannen.
  • Åsmund Gram Dokka

Det var i mars 2011 at den betrodde tjenestemannen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble anmeldt og siktet for voldtekt av to kvinner. Voldtektene skulle ha foregått i Stavanger og Oslo.

Kort tid etter siktelsene ble mannen permittert fra PST-stillingen, og sikkerhetsklareringen hans ble trukket tilbake, skriver Dagen.

Voldtektssakene ble etterforsket separat i Oslo og Vestlandet, men ble henlagt av Statsadvokaten et drøyt halvår senere, i oktober 2011.

I november tok imidlertid en tredje kvinne kontakt med politiet i Oslo og anklaget PST-tjenestemannen for å ha voldtatt henne. Henvendelsen førte til pågripelse, og mannen ble igjen siktet og avhørt.

Ifølge Dagen, skal kvinnene ha kommet med lignende forklaringer om mannens maktbruk under de angivelige voldtektene. Ingen av de tre kjenner hverandre.

PST-mannen skal ifølge kvinnene ikke ha lagt skjul på hvor han arbeidet da han møtte dem. Han skal både ha brukt sivil tjenestebil og hatt tjenestebeviset fra PST hengende rundt halsen.

Etter at statsadvokaten kontaktet Riksadvokaten, besluttet sistnevnte instans at sakene skulle gjenopptas og betraktes under ett.

Sluttet i PST

Les også

Politimann siktet for tre voldtekter

Jan Egil Presthus, leder av Spesialenheten for politisaker, sa i fjor at han ble informert om saken

— Men saken ble så vidt meg bekjent ikke oversendt oss fordi de anmeldte forholdene ikke skulle ha skjedd mens politimannen var i tjeneste, sa Presthus til Aftenposten den gang.

På samme tid kom det for en dag at mannen hadde sluttet i PST.

De tre sakene ble etterforsket av avsnitt for seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt og senere sendt til Riksadvokaten for påtalebeslutning.

Syntes ikke bevisene holdt

Der ble det imidlertid besluttet å henlegge sakene: «Det er ikke grunnlag for å iretteføre noen av de tre sakene med tiltale for voldtekt isolert sett, ei heller ikke når de vurderes samlet», heter det i Riksadvokatens påtegning som Dagen har fått tilgang til.

Det blir påpekt at de sakene har klare likheter, og at kvinnenes forklaringer er sammenfallende, men Riksadvokaten er likevel ikke overbevist om siktedes straffskyld og tviler på at bevisene ville holdt i retten.

De tre sakene ble derfor henlagt 21. november i fjor.

— Min klient er svært skuffet over at saken ble henlagt. Hun var mentalt forberedt på at det ville bli en til­tale og rettssak, sier Trine Rjukan, bistandsadvokat for den ene kvinnen som anmeldte PST-tjenestemannen for voldtekt.

Hun sier at hun deler sin klients oppfatning om at bevisene burde holdt til tiltale.