Norge

Vinterens laveste temperaturer målt natt til torsdag

Det er kaldt over nesten hele landet. På Finnmarksvidda ble det natt til torsdag målt 42,5 minusgrader, som er enda litt kaldere enn forrige vinters bunnotering på 42,0 grader.

Når det er så kaldt som nå er det perfekte forhold for å lage snø med snøkanon. Denne snøkanonen produserer snø på Slottsplassen i Oslo i forbindelse med et arrangement i forbindelse med kong Harald og dronning Sonjas 25 års jubileum som Norges kongepar. Foto: Poppe, Cornelius

 • Ntb
 • Arild Færaas

Farlig kaldt. Hvis du blir skadet når du er ute i sånt vær, klarer du ikke å holde varmen lenge uten ekstra klær og utstyr. Foto: Jan T. Espedal

Flere steder er det blitt målt de laveste temperaturene i årets vintersesong, og temperaturene ligger langt under snittet.

Det ble målt 42,5 kuldegrader ved Cuovddatmohkki inne på Finnmarksvidda natt til torsdag. Det kaldeste bebodde stedet var Karasjok hvor det var 42,4 minusgrader. Det viser oversikten på yr.no som går frem til klokken syv torsdag morgen.

— Det er kaldt over nesten hele landet, med unntak av kysten i Møre og Romsdal, hvor det har kommet inn varm luft fra havet, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til NTB.

NRK skriver på sine nettsider at skolebussen ikke går i Karasjok eller Kautokeino. Årsaken er at man frykter at skolebarn skal få alvorlige forfrysninger om kulden fører til at skolebussen havarerer.

Les også: Slik passer du på barnet ditt i kulden

45 grader forskjell på vidda og Nordvestlandet

I Ålesund var det rundt 0 grader natt til torsdag, mens det ble målt 2 plussgrader ved Ona Fyr. Dermed er det nesten 45 graders forskjell mellom landets kaldeste og varmeste punkt.

Selv på det milde vestland var det minusgrader de aller fleste steder onsdag. På Østlandet var det i kystområdene godt under 10 minusgrader. Og lenger inn og nord på Østlandet var det godt under 20 minusgrader.

Alsvik Walløe understreker at temperaturene foreløpig ikke er ekstreme.

— Men vi ligger langt under snittet flere steder. I Hemsedal er det minus 27 grader, så det er kaldt i fjellet og kaldt å gå på ski, sier han.

Karasjok er et «varmehøl» sammenlignet med dette stedet:

Les også

Se hvordan de har det på jordklodens kaldeste sted

— Er overhodet ikke sjeldent

Ordentlig kaldt altså sammenlignet med mildværet vi har vært vant med i november og desember. Men at denne kulden er sjelden? Det nærmest fnyser statsmeteorolog Øyvind Johnsen av.

— Det er overhodet ikke snakk om at det er sjeldent. Dette er ganske typiske forhold om vinteren her til lands, sa han til Aftenposten onsdag kveld.

Oslo fikk litt kulde mot slutten av 2015:

Les også

Varmerekorden glapp i romjulen

Blir det noen kulderekorder?

Johnsen sa onsdag kveld at det ikke har vært i nærheten av noen historiske kulderekorder.

Selv om det er har vært under 40 minusgrader på vidda er ikke det særlig uvanlig. I Karasjok skjer det nesten årlig at minimumstemperaturen i løpet av vinteren er på rundt 40 minusgrader. Det har også vært målt under 50 minusgrader flere ganger dertidligere. De neste dagene forventes det temperaturer på rundt 20 minusgrader, og det er det som er helt normalt i januar.

Eiriks Værblogg på Facebook skriver at i Tromsø er det minus 16,9 klokken 10, og at det bare er 1,5 grader unna kulderekorden ved stasjonen i Nord-Norges største by.

Den verste kulden har nok vært over landet vårt onsdag og torsdag. Men det vil fortsatt være kaldt fremover, sier Johnsen.

— Det er på vei litt mildere luft fra sørvest. Da vil temperaturene stige lite grann. Men i grove trekk vil det fortsatt stort sett være minusgrader. Etter mandag ser det ut som det kan snu litt igjen og gå over til enda mer vinterlige forhold igjen, sier Øyvind Johnsen.

Kaldest i Sør-Norge onsdag var det i Folldal i Hedmark hvor det var 30 minusgrader.

Les flere saker om vær og klima her:

Les også

Det ekstreme været er snart normalt

Les også

Så varm og våt var 2015 i Norge

Trolig 20–30 centimeter snø i Sør-Norge

Det skal snø over deler av Sør-Norge de neste dagene, og på Sørlandet har snøværet allerede startet. Dethar blant annet ført til vanskelige kjøreforhold ifølge Fædrelandsvennen.

Den samme avisen viste til prognoser fra meteorologer som sier at det i løpet av uken kan komme en halv meter snø på Østlandet. Det er meteorolog Øyvind Johnsen litt skeptisk til.

— Samlet sett blir det nok omtrent like mye snø på Sørlandet og det sørlige Vestlandet og Østlandet. Men de fleste prognosene viser at det er mer sannsynlig at det blir 20- 30 centimeter snø. Det er nok til at det kan bli lokale, trafikale problemer, men det er også bra fra den delen av befolkningen som liker å gå på ski.

- Hvor i landet er man heldigst med tanke på å få mest mulig sol?

— Torsdag og fredag ligger Vestlandet godt an. Samlet sett inn i helgen vil nok Nordland få det beste været. Og de fleste stedene der har vel solen begynt å titte frem også.

Under her kan du se noen vinterlige bilder vi har hentet fra sosiale medier.

 1. Les også

  Pass på barnet ditt i kulden

 2. Les også

  Enorme klimautslipp fra gasslekkasje i California

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nesten sommervarme på Møre

 2. OSLO

  Årets varmeste Oslo-dag var av det våte slaget. Men juni blir kald fremover.

 3. OSLO

  Minusgrader flere steder i Oslo i natt

 4. NORGE

  Iskaldt vær og glatte veier: Flere hundre innom legevakten med mulige benbrudd i helgen

 5. NORGE

  Største april-snømengder på over 30 år – nå kommer det enda mer

 6. NORGE

  Kraftig regn på vei