Norge

- Jeg er pasienten det har gått ut over

Therese-Lovise Colohan Valseth (32) fikk påvist kreftspredning i mars. Først etter ti uker fikk hun behandling ved Radiumhospitalet.

Therese-Lovise Colohan Valseth (32) fikk først behandling ti uker etter at det ble påvist at livmorhalskreften hennes hadde spredt seg. Da var kreften enda mer aggressiv. Nå stråles hun to ganger daglig. Foto: Carl Martin Nordby

 • Carl Martin Nordby (foto)

Tips vår journalist dersom du kjenner til lignende saker.

Hun er ikke i tvil om at ventetiden skyldes ressursproblemene ved OUS.

På forsommeren i fjor fikk Therese Valseth påvist livmorhalskreft. I løpet av kort tid fikk hun både cellegift og strålebehandling. Therese Valseth forteller at behandlingen var en suksess, selv om hun ikke ble frisk, ble kreften slått tilbake. Den første cellegiftkuren satte henne såpass ut, at den ble avbrutt og utsatt, og først mars i år var hun ferdig.

Anne-Grete Strøm-Erichsen om pasientsvikten:

Les også

Helseministeren vil kontrollere Helse Sør-Øst

Kjente svultsene vokse

 1. mars ble det tatt CT av Therese. To uker senere ble hun informert om at det var oppdaget to nye svulster i høyre lymfeknute. Disse svulstene var utenfor det området som tidligere var strålet.

Med visshet og angst om de nye svulstene gikk Therese og sønnen inn i påsken. Hun kjente at svultsene de vokste.

 1. mai kom hun til ny CT, svulstene var da doblet i størrelse, det var spredning til bekkenet og venstre lyske. Denne gangen var kreften også kommet tilbake til de områdene som tidligere var strålet.
Pasientene har all grunn til å føle seg trygge
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen til Aftenposten 8. juni

Strålebehandling

10 uker etter at hun fikk påvist de nye svulstene, fikk hun første behandling. Nå stråles hun to ganger daglig i fem uker. Behandlingen tar på, og trappene opp til leiligheten er tunge å gå. Blikket er klart og direkte, noen ganger brister stemmen. Aftenposten møter henne hjemme mellom to strålebehandlinger. 12-åringen er på skolen.

Therese Valseth er ikke i tvil om at det er ressursmangel ved sykehuset som har ført til at kreften fikk anledning til å spre så fort. Likevel berømmer hun de ansatte.

— Alle jeg møter ved sykehuset er frustrerte, jeg opplever at de har gjort så godt de kan, men de jobber ut fra de premissene de har. Jeg har fått til svar at de ikke kan jobbe overtid, og at det mangler personell både på røntgen, stråling og biopsi. Radiumhospitalet har kompetansen og utstyr, men det er noe som stopper dem fra å utnytte det maksimalt.

- Nå har de drept meg

Da Therese fikk konstatert at kreften hadde spredt seg på ukene hun ventet på stråling var hennes første tanke: Nå har de drept meg. Da hun ble syk for et år siden var prognosen 50 prosent overlevelse. Den tøffe kvinnen forsoner seg med at sjansen er dårligere nå. For øyeblikket er hun mer sint enn fortvilet, og sinnet kom for fullt da ledelsen for Helse Sør-Øst og helseministeren gjentok at omstillingene i Oslo ikke er til fare for pasientene.

Er bitter

Tanken på å dø fra sønnen min skremmer vettet av meg
Therese Valset

— Jeg er beviset for at manglende ressurser går ut over liv og helse. Vissheten om at døden kan komme raskere fordi jeg ikke kom til behandling tidligere, at strålingen som kunne utsette kreften ikke ble iverksatt fordi man mangler folk og midler gjør meg bitter. Jeg er bitter på dem som har pålagt mine behandlere og ikke å bruke mer ressurser.

Therese Valset sier i møtet med Aftenposten at hun er forsonet med tanken på å dø.

— Men tanken på å dø fra sønnen min skremmer vettet av meg.

Påkjenning

Ettbarnsmoren fra Bislett hadde tenkt gjennom konsekvensene av å stå frem i Aftenposten da hun sendte en e-post denne uken. Hun erkjenner at det er en påkjenning, men håper at historien hennes kan gi et bilde av det som skjer.

— Jeg ønsker at folk blir klar over at det har konsekvenser når sykehus får beskjed om å spare, om å stramme inn på vikarbruk. Jeg har visst siden mars at jeg har en kul i lysken, jeg har kjent at den har vokst. Det gjør noe med hodet ditt. Selve strålebehandlingen tar fem minutter.

Har sympati

Midt oppe i sin egen triste situasjon tenker Therese Valseth også på legene og de andre ved Radiumhospitalet. Hun forsvarer dem, og har sympati med arbeidsdagen deres.

— De har tatt imot min kjeft og min fortvilelse, men de har rett og slett ikke ressurser til å gjøre mer. Det er vanvittig mange pasienter som skal ha hjelp og ting må gå i tur og orden. Jeg tviler ikke på at de gjerne skulle gjort mer.

- Ventet lenger enn ønskelig

Overlege Kolbein Sundfør ved Radiumhospitalet er løst fra taushetsplikten, og bekrefter Therese Valseths historie

Han mener den lange tiden fra man oppdaget at kreften hadde spredd seg til behandling ble iverksatt skyldes flere forhold.

— Noe er teknisk betinget, det tar for eksempel 10 dager fra man tar en planleggings-CT til behandlingen settes i gang. Vi må også konkret vite at det er tilbakefall av kreften. Men i Thereses tilfelle har det også vært en del uheldige omstendeligheter, samtidig som hun er rammet av mye ekstra ventetid.

- Hva er uheldige omstendigheter?

— Det kan være at en prøve blir tatt like før en helg, og at det går noen dager.

Sundfør legger ikke skjul på at hovedårsaken er at det er mangel på spesialister som kunne behandle Therese.

— Vi mangler radiologer og har kapasitetsproblemer på røntgen. Noen dager her og noen dager der blir fort flere dager for mange å vente.

- Har Therese vært spesielt uheldig?

— Nei, jeg kan ikke si det. Hun har vært prioritert gjennom systemet, men pågangen overstiger vår kapasitet.

- Er det noen medisinsk grunn til at hun måtte vente så lenge?

— Nei, det er ingen medisinsk grunn til å vente så lenge.

- Hun er selv opptatt av at hun ble sykere mens hun ventet?

— Ja, vi kan ikke se bort fra at det kan være risiko for at det kommer mer spredning mens tiden går.

- Er ti uker for lenge å vente?

— Det hadde vært bedre om vi kom i gang med behandlingen en måned tidligere. Hun måtte vente lengre enn ønskelig.

 1. Les også

  Kreftskanner går for halv maskin

 2. Les også

  Helseministeren og virkeligheten

 3. Les også

  - Det hersker stor usikkerhet om hva som skjer videre

 4. Les også

  Siri Hatlen trekker seg som sykehusdirektør

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Alvorlig kreftsyke må vente i månedsvis på røntgen

 2. A-MAGASINET

  Kreftbehandling er i inne i en revolusjon. Kjell Verner Larsen er en av dem som havnet midt i den.

 3. NORGE

  Anders Kristoffersen har en dagbok fra sin samboers krefthistorie. På første side står det: "Skal Tone dø?"

 4. SPORT

  Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren er blitt kreftsyk: – Skal overleve dette

 5. NORGE

  Ny norsk studie: Mammografiscreening er til mer skade enn nytte

 6. A-MAGASINET

  Rolf Iversen: – Uten Medias-klinikken hadde jeg ikke levd i dag