Norge

Listhaug kaller inn til hastemøte etter å ha hørt fortellinger fra koranskole i Somalia

Sylvi Listhaug (Frp) har innkalt flere statsråder til hastemøte torsdag etter at ungdom som har vært på koranskole i Somalia, har fortalt om mishandling.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

 • NTB

Innvandrings- og integreringsministeren sier til NRK at hun og helseminister Bent Høie (H), kunnskapsminister Henrik Asheim (H), kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) skal møtes for å diskutere saker der barn etterlates på koranskole i utlandet.

I tillegg melder NRK at Justisdepartementet og Utenriksdepartementet også skal delta på møtet torsdag.

– Vi skal se om vi har godt nok regelverk og jobber godt nok for å følge opp saker der barn blir sendt ut av Norge, sier Listhaug.

Lenker rundt anklene

Ministeren har kalt inn til hastemøtet etter at tilsammen fire norske ungdommer har fortalt om grusomme opplevelser på en koranskole i Somalia.

To av dem sto frem overfor NRK i en reportasje onsdag.

De fortalte lignende historier om at de ble lurt med til Somalia av slektninger, og etterlatt på en koranskole som de hevder benytter grusomme fysiske avstraffelsesmetoder.

Fengselsinspektør: – Norsk ungdom fengselet i Somalia for dårlig oppførsel

Fengselsinspektør Rune Greve slår alarm om at norske tenåringer fengsles i Somalia fordi foreldrene ikke er fornøyd med oppførselen deres.

Greve, som er fengselsinspektør for kriminalomsorgen i Norge, var på besøk i et piratfengsel i Garowe i Somalia i fjor. Han sier til NRK at under oppholdet møtte han en norsk-somalisk tenåring som var «rehabiliteringsfange». Han forsto ikke hvorfor han var der.

Greve sier flere unge innsatte i fengselet blir satt i denne gruppen.

– Dette er innsatte som har oppført seg på en måte som ikke foreldre og familien ønsker. De blir plassert i fengsel etter at man har vært hos en dommer, betalt en tilmålt sum og fått en kjennelse.

– Ikke riktig

Justisdepartementet i Puntland i det nordlige Somalia avviser imidlertid påstandene.

– Etter det vi kjenner til sitter ingen fengslet på dette grunnlaget. Vi har lover og regler, ingen blir fengslet uten grunn. Det som er blitt fortalt til dere, er ikke riktig.

Fengselsledelsen avviser også at de har fengslet noen europeiske borgere. Men kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet bekrefter at de kjenner til situasjonen.

– Vi er kjent med at det er flere norske borgere med somalisk opprinnelse som sitter i fengsel i Somalia, sier hun til kanalen. Sehl bekrefter at Norge, på høyt politisk nivå, har tatt opp ønsker om dialog om soningsforholdene for norske borgere.

Les mer om

 1. Somalia
 2. Sylvi Listhaug

Relevante artikler

 1. NORGE

  NRK: Norske elever beskriver tortur ved skole i Somalia

 2. NORGE

  Listhaug vil prøve koranskolesaker for retten

 3. NORGE

  Politiet om koranskoler i utlandet: Barnevernet utløser bortsending av barn

 4. NORGE

  Regjeringen vil inndra pass til barn i fare for å havne på koranskole

 5. DEBATT

  Meninger: Uklart fra Bashe Musse om koranskoler og mishandling av barn

 6. NORGE

  – Barn truer foreldrene med barnevernet for å slippe grensesetting.