Norge

Her skal det nye informasjonssenteret ligge

Det nye informasjonssenteret om terrorhandlingene 22. juli 2011 skal ligge i paviljongen foran Høyblokka, i retning Akersgata.

I denne paviljongen foran Høyblokka skal informasjonssenteret ligge. Det skal etter planen være klart til åpning 22. juli i år. Foto: Sofie Gran Aspunvik

 • Sofie Gran Aspunvik

Det ble klart på en pressekonferanse i regjeringskvartalet søndag, der statsminister Erna Solberg og kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deltok.

Informasjonssenteret ble opprinnelig foreslått som et alternativ til Kommunal- og regionaldepartementets planer om et midligertidig minnesmerke i regjeringskvartalet.

Det var AUF og Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene som fremmet forslaget om å opprette et informasjonssenter i regjeringskvartalet istedenfor.

Skal ta imot besøk fra skoleklasser

Det skal åpnes for at skoleklasser og andre grupper skal kunne besøke senteret, som etter planen vil stå ferdig 22. juli i år.

Statsminister Erna Solberg blen søndag ettermiddag vist rundt i lokalene som skal romme informasjonssenteret. Foto: Sofie Gran Aspunvik

— Jeg er veldig fornøyd med denne løsningen. Det var viktig for oss å få til dette i samarbeid med AUF og de pårørende etter terroren, som hadde et klart ønske om et informasjonssenter, sier Erna Solberg til Aftenposten.Hun mener informasjonssenteret kan bli et sted der ungdom lærer om terrorangrepene, og at vi på den måten kan sikre at vi aldri glemmer det som skjedde på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

- Enkel og verdig faktabasert utstilling

— Kunnskap kan være vårt viktigste våpen mot hat, vold og ekstremisme, sier Solberg.

— Det er viktig å sikre at fremtidige generasjoner får lære om hvordan dette terrorangrepet påvirket samfunnet vårt, utdyper statsministeren.

Kommunal- og moderniseringsminsiter Jan Tore Sanner understreker at senteret først og fremst skal formidle fakta om terrorhendelsene og hvorfor det bygges et nytt regjeringskvartal.

— Vi skal ha en enkel og verdig faktabasert utstilling om hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya, sier Sanner.

Leder for støttegruppe: - Jeg er så glad

Jon Hestnes, leder for støttegruppen for etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet, sier at han er svært glad for at det nå vil bli opprettet et informasjonssenter om terrorhandlingene.

Jon Hestnes, leder for støttegruppen for etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet. Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix

— I dag er jeg så glad, dette er en stor dag for oss. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med regjeringen og vi er takknemlige for at de hørte på oss, sier Hestnes til Aftenposten.- Et informasjonssenter kan bidra til at vi aldri glemmer, og det kan være et sted der vi minnes dem som ble tatt fra oss 22. juli. Ikke minst er vi glade for at dette er et sted der nye generasjoner kan komme for å lære om det som skjedde, sier Hestnes.

Minnested klart til åpning i 2016

Regjeringen har besluttet at Høyblokka skal bevares, men at S-blokka, Y-blokka og R4 skal rives. Rivingen av S-blokka startet i høst.

Det første minnestedet i regjeringskvartalet vil først være klart til åpning i 2016.

Les også:

 1. Les også

  S-blokka snart jevnet med jorden

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsbygg vil fjerne paviljongen som huser 22. juli-senteret fra Høyblokken

 2. POLITIKK

  Solberg: Statsministerens kontor aldri tilbake til Høyblokken

 3. NORGE

  «Det er et åsted. Det er der man ser merkene etter bomben. Det har en kraft som ingen andre steder har.»

 4. KULTUR

  Norsk-belgisk team skal forme minnestedet ved Utøyakaia

 5. KULTUR

  AUF og 22. juli-støttegruppen gir opp omstridt minnesmerke på Sørbråten

 6. NORGE

  Her er det nye nasjonale minnesmerket etter 22. juli