Titusener mintes ofrene i Srebrenica

På lørdag var titusener samlet i Potocari, like utenfor Srebrenica for å markere årsdagen for den verste massakren i Europa siden annen verdenskrig.

50.000 møtte opp for å markere at 20 år er gått siden 8000 gutter og menn ble revet bort fra sine familier i Srebrenica 11. juli 1995, og tusenvis av bosniske enker ble sittende igjen.
  • Einar Fannemel

Titusener var i går samlet i Potocari, like utenfor Srebrenica for å markere årsdagen for den verste massakren i Europa siden annen verdenskrig.

— Flertallet av mine tidligere lekekamerater - og med dem min barndom - ligger i dag begravet på Srebrenicas minnested, sier Camil Durakovic, ordfører i byen til NTB. Han var en av nærmere 50.000 som møtte opp for å minnes de anslagsvis 8000 bosnjakiske gutter og menn som ble drept av serbiske soldater i dagene fra 11. til 19. juli 1995.

136 ble begravet

Fremdeles er ikke alle de drepte og savnede identifisert. Mange av likene ble etter massakren spredt av det serbiske militæret for å vanskeliggjøre identifiseringsarbeidet. Nylig ble 136 nye ofre identifisert. I går fikk også deres pårørende en grav å gå til.

— Skjelettet hans er ikke fullstendig, men vi bestemte oss for å begrave ham for å markere at han er blitt funnet, sier Begajeta Salihovic til NTB. Han mistet faren under massakren.

Kistene var dekket av bosniske flagg og grønnfarget tøy, og begravelsen fant sted i det som var hovedkvarteret til FNs fredsbevarende styrker. De nederlandske FN-soldatene har fått kritikk for ikke å ha beskyttet befolkningen, og mange mener de burde ha forutsett massakren, skriver NTB.

Fortsatt et åpent sår

Selv om både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Haag-domstolen (ICJ) har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord, er det fortsatt en brikke i et storpolitisk spill. Da FNs sikkerhetsråd tidligere denne uken skulle stemme over om massakren kan kalles et folkemord, la Russland ned veto mot resolusjonen.

— Vetoet har nok skuffet folk veldig, og en del aktører mener serbiske myndigheter har støttet opp om vetoet, men dette er rene spekulasjoner, sier utenriksminister Børge Brende, som i går var til stede under minnemarkeringen i Bosnia-Hercegovina.