Norge

Familiefar (35) skutt og drept av politiet ved Kristiansand

En 35 år gammel familiefar er død etter å ha blitt skutt av politiet. Drapet etterforskes nå av Spesialenheten for politisaker.

  • Per Annar Holm
  • Helle Aarnes
    Journalist
  • Elling Svela
  • NTB

Søndag ettermiddag ankom Spesialenheten Kristiansand, og de har nå startet krimtekniske undersøkelser på stedet. I tillegg vil de involverte bli kalt inn til avhør utover ettermiddagen.

– Vi skal i gang med avhørene. Etterforskningen vil pågå i flere dager. Vi vil også få bistand fra Kripos, sier etterforskningsleder for Spesialenheten Øst-Norge, Liv Øyen.

Hun forteller til Fædrelandsvennen at mannen ble skutt i overkroppen.

Ble vedkommende skutt i hodet?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Øyen, og legger til at hun ikke ønsker å kommentere videre detaljer rundt hendelsesforløpet.

Hun ønsker heller ikke svare på om personen satt i bilen da han ble skutt.

– Politiet har allerede påberopt seg nødverge - kan du si noe mer rundt dette?

– Nei, jeg ønsker ikke si noe om det. Dette er noe den videre etterforskningen vil forsøke å belyse.

Politiet opplyser at tjenestemennene som var involvert i skytingen, rutinemessig er tatt ut av ordinær operativ tjenste.

Fædrelandsvennen skriver at politiet ikke vil si hvor mange skudd som ble løsnet mot 35-åringen, men det er på det rene at politiets krimteknikere plukket opp mange tomhylser i timene etter skytingen.

Bildet under er tatt søndag morgen og viser krimteknikernes bevismarkeringer fra rundkjøringen der politiet skjøt mot 35-åringen. Hylsene på bildet stammer ifølge Fædrelandsvennen sannsynligvis fra politiets tjenestevåpen, siden 35-åringen skal ha skutt med en halvautomatisk hagle som har en helt annen type tomhylse.

På få kvadratmeter satte krimteknikerne opp totalt 15 markeringer. Det går tydelig fram på bildene fra åstedet at det ligger tomhylser ved halvparten av de gule bevismarkeringene.

Ved de øvrige markeringene kan det i teorien være andre ting enn tomhylser som blir vurdert som bevismateriale.

Fire drept av politiet siden 2002, 18 er blitt skadet.
Dette våpenet lå i veibanen like ved Shell-stasjonen på Gartnerløkka.

Politijakt

Det var natt til søndag at politiet skal ha blitt beskutt under et oppdrag nord i Kristiansand. Den første meldingen til politiet kom inn klokken 04.43, om en mistenkelig person med skytevåpen.De rykket ut til den aktuelle adressen, hvor politiet tok opp forfølgelsen av en bil.

Fædrelandsvennen får opplyst at hendelsen politiet ble utkalt til ikke ble ansett som dramatisk i seg selv, men på grunn av omstendighetene fant de likevel grunn til å bevæpne seg.

– En nødvergesituasjon

Det skal ha vært kontakt mellom politipatruljene og bilen flere ganger i løpet av 17 minutter, der mannen skal ha unndratt seg politiet flere ganger.

– Ved et kontaktpunkt skyter personen mot politiet. Det betyr at bevæpningsoppdraget som kom inn 04.43, skarpner til, sier stabssjef og leder for felles operativ enhet, Bård Austad.

.

– Vi oppfattet dette som et drapsforsøk på politiet. Det var en nødvergesituasjon, sa politistasjonssjef Ole Hortemo på en pressekonferanse klokken 10.00 søndag.

På spørsmål om politiet er helt sikre på at det var avdøde som avfyrte de første skuddene, svarer han ja.

Den avdødes bil hadde ett kulehull gjennom frontruten. Bakruten var også knust.

Politiet vil ikke si noe om hvorvidt avdøde var alene i bilen, og viser til videre etterforskning.

35-åringen ble sendt til sykehus og operert. Rundt klokken 07.00 søndag morgen fikk politiet melding om at han var erklært død.

En mann er erklært død etter en skuddveksling med politiet i Kristiansand natt til søndag.

Kriseteam

Den avdøde er en 35 år gammel familiefar fra Vennesla.

– Dette er dypt tragisk for alle som er involvert, sier Vennesla-ordfører, Torhild Brandsdal til Fædrelandsvennen.

-Vi ar satt kriseteam ettersom det er pårørende i kommunen. Det vil bli iverksatt tiltak fra kommunens side, opplyser Vennesla-rådmann Svein Skisland.

Politiet sperret av et større område ved Gartnerløkka nord i Kristiansand sentrum.

Det er flere vitner til hendelsen. Fædrelandsvennen har snakket med en person som bor i nærheten.

– Jeg satt på rommet mitt da jeg plutselig hørte et smell. Da jeg lente meg ut av vinduet, hørte jeg noen som ropte og skrek, sier vedkommende.

– Dette var rundt klokka fem. Jeg løp ned der jeg så blålys, og da var politiet i ferd med å sperre av veien, forteller vitnet.

Skytingen skjedde like ved en bensinstasjon.

– Da jeg kikket ut av vinduet så jeg at politiet skjøt mot eller annet 30-40 meter unna, sier nattevakten til VG. Han sto bak kassen da han hørte høye smell. Deretter gjemte han seg på kontoret.

- Skjøt mot politiet - ble selv skutt umiddelbart

Les mer om

  1. Kristiansand
  2. Skyting
  3. Politiet