Norge

Heimevernet forbereder seg på å kutte 7.000 soldater

Heimevernet kan miste 7.000 soldater, viser en oversikt Klassekampen har fått tilgang til. Verst går det ut over Agder og Rogaland.

Soldater fra den nedlagte heimevernsavdelingen 016 under en øvelse. Illustrasjonsfoto: Heimevernet / NTB scanpix Foto: handout / Scanpix

 • NTB

Heimevernet forbereder et kutt fra 42.000 til 35.000 soldater i områdestrukturen. Dette skjer parallelt med at landsdelens eneste militærbase, Kjevik utenfor Kristiansand, er vedtatt nedlagt.

Agder-fylkene og Rogaland, ligger an til å få over 40 prosent av HV-kuttene, skriver Klassekampen. Nå frykter lokale heimevernsledere at Agder-fylkene blir ribbet for siste rest av militær tilstedeværelse.

– Dette får enorme konsekvenser, spesielt på Sørlandet, som i praksis blir liggende åpent uten slik beredskap verken i fred, krise eller krig, sier Knut Aall, områdesjef for Holt heimevernsområde, som omfatter kommunene Tvedestrand, Risør, Gjerstad og Vegårshei i Aust-Agder. Områdesjefen peker på at Heimevernet også løser viktige oppgaver i fredstid

– Det betyr at befolkningen i Agder ikke kan forvente å få hjelp fra Heimevernet til leteaksjoner om et barn forsvinner. Det betyr også at man ikke har samme beredskap for skogbrannslukking som før.

– Alle husker brannen i Froland – da var det stort sett Heimevernet som bidro til volum i mannskapene til slukking, sier Aall. Skogbrannen i 2008 var den største i Norge siden andre verdenskrig.

Les mer om

 1. Heimevernet
 2. Beredskap

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen snur – betaler likevel feriepenger til soldater tilbake til 2005

 2. NORGE
  Publisert:

  Koronakrisen: Setter inn Forsvaret for å kontrollere grensen

 3. NORGE
  Publisert:

  Heimevernets dom over egen evne til å objektsikre: Null bedring siden 2011

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, onsdag 29. august

 5. NORGE
  Publisert:

  Anniken Huitfeldt: – Hæren og Heimevernet er blitt forsømt

 6. NORGE
  Publisert:

  Spesialsoldater skal utgjøre ny avdeling i Heimevernet