Norge

Trygdeskandalen: Rødts mistillitsforslag mot arbeidsministeren nedstemt

Som ventet ble mistillitsforslaget fra Rødt mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) nedstemt i Stortinget onsdag kveld.

Rødts Bjørnar Moxnes fikk ikke støtte fra stortingsflertallet i mistillitsforslaget mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (i forgrunnen).
 • NTB
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

– Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har ikke Stortingets tillit, het det i Rødt-leder Bjørnar Moxnes' forslag.

Bakgrunnen er den såkalte trygdeskandalen, der minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av en feiltolkning av regelverket i både forvaltningen og rettssystemet.

Forslaget fikk bare Moxnes’ egen stemme.

– For tidlig

Omkvedet blant de øvrige opposisjonspartiene er at det er for tidlig å gå for mistillit, all den tid trygdeskandalen nå undersøkes av både kontrollkomiteen og et uavhengig utvalg, og at det skal være høring i saken i januar.

Rødt mener imidlertid at Hauglies håndtering av skandalen ikke har vært tillitvekkende, og anklager henne samtidig for å unnlate å svare på spørsmål fra opposisjonen og mediene om saken.

– Etter en helhetlig vurdering av statsrådens ansvar og håndtering mener forslagsstiller at Stortinget ikke kan ha tillit til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, skriver Moxnes.

Moxnes' forslag har skapt irritasjon hos de øvrige opposisjonspartiene , men Rødts eneste stortingsrepresentant avviser at han har fremmet forslaget for tidlig.

– Det mener de partiene som sa de trenger mer tid, men som nå stemmer mot å få mer tid. Det er et underlig politisk spill, sier han til NTB.

Haugli glad for flertallets fokus

- Jeg tar Stortingets votering til etterretning, og er glad for at Stortingsflertallet har fokus på å få frem fakta og å komme til bunns i saken, sier Anniken Hauglie i en kommentar i en e-post fra presse- og kommunikasjonsseksjonen i Arbeidsdepartementet.

– Jeg bruker energien min på å rydde opp, slik at de berørte får nødvendig bistand og rask behandling av sakene sine. Pengene er allerede på vei ut til de som er rammet.

Les også

 1. Hauglie nekter å gi ut referat fra møtet med Nav-direktøren

 2. Mistillitsforslaget mot Hauglie legges fram onsdag

 3. To personer feilaktig fengslet etter at statsråd Hauglie ble varslet om Nav-skandalen

Les mer om

 1. Trygdeskandalen
 2. Politikk
 3. Anniken Hauglie
 4. Trygdeskandalen