Norge

Lokker Oslo-familier med gratis enebolig

Boligbyggere tilbyr Oslofamilie ny enebolig gratis ett år for å lokke til seg urbane til landet.

Huset som lånes bort er av modellen «Rødhette», som har to stuer, fire soverom og to bad.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg
Utbyggerne frister med 300 meter strandlinje på boligfeltet.
Rundt 300 boenheter er planlagt i Bjertnestunet i Nes kommune.

Med stadig høyere prispress i Oslo-området, tar enkelte eiendomsutviklere i randssonene kreative midler i bruk for å lokke til seg urbane som bor smått og dyrt. Og som jakter på færre og færre ledige eneboligtomter.

Bjertnestunet i Nes kommune i Akershus, med strandlinje til Glomma, er det planlagt i underkant av 300 eneboliger, rundt 50 er ferdigstilt.

Søker ung familie

For å overbevise Oslo-beboere om at livet på landet er bra, tilbyr Tun Eiendom AS i samarbeid med den svenske modulhusbyggeren Älvsbyhus å låne ut en enebolig gratis til en Oslo-familie som er villige til å prøve noe annet.

— Vi ønsker å finne en ung familie som bor trangt i Oslo, som trenger større plass og som har virkelig lyst til å prøve ut livet utenfor sentrale Oslo, sier Syver A. Oliver, daglig leder i Tun Eiendom.

Boligen som skal «gis bort» i ett år, er på 165 kvadratmeter, med fire soverom, to stuer, to bad, varmepumpe, og har en verdi på i underkant av tre millioner kroner.

Familien betaler kun forbruk og strøm mens de bor i huset.

Kommersielt stunt

Stedet ligger 45 minutter med bil fra Oslo, 20 minutter fra Jessheim og 10 minutter fra Årnes.

— Når mange nå snakker om uhåndterlige boligpriser i Oslo-området, gjør vi dette for at folk skal få øynene opp for mulighetene utenfor Oslo. Det er klart det er et kommersielt stunt, men vi er et lite utbyggerselskap med et stort prosjekt og et lite lokalt marked, sier Oliver.

For å ville gi opp fordelene ved å bo i Oslo lokker Oliver med blant annet 300 meter strandlinje på boligfeltet, barnehageplass på dagen, flott natur og ikke uoverkommerlig reisevei til Oslo.

Familien skal blogge

Og for de som lurer på hvordan det er å bo der ute - familien skal blogge om livet i huset på landet, slik at det blir mulig å følge dem.

— Vi risikerer jo at noen ikke liker seg her, men da får man rene ord for pengene, sier Oliver.

Forsker: - På moten nå

Knut Vareide er forsker og siviløkonom tilknyttet Telemarksforskning, med regional utvikling som spesialområde. Han kjenner til flere tilfeller som dette.

— Det er litt på moten nå, med «prøveboliger», der man får prøvebo til lav leie ett års tid før man bestemmer seg, sier Vareide.

Han sikter blant annet til et prosjekt i Telemark, der moderne, arkitekttegnede hus skal lokke folk til regionen.

Ta.no har tidligere omtalt prosjektet, og tanken er at interesserte kan bo i prøveboligene i opptil tre år.

Høyest tilflytting

Vareide ser ikke bort fra at utbyggerne i Nes kommune kommer til å fylle opp de nye eneboligene ganske lett. Det er nemlig ikke langt nok ut på landet.

- Jeg kaller ikke Nes kommune for landet. Og det er den regionen i landet med høyest tilflytting, sier Vareide.

Han sier at det er nesten like mange som flytter ut av Oslo, som inn. Og at av alle som flytter ut, beveger en stor del seg ikke lenger enn innenfor timesradiusen.

Her er Nes kommune så absolutt innenfor.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook