- Mobil og nettbrett finner du nedenfor. Det er nok allikevel flest tenåringene som ønsker seg ny mobil eller annet lyd— og bildeutstyr til jul.
Hva skal man velge, og hvordan velger mann rett modell og teknologi, og hvordan få mest for penga? Hvordan går man frem når man skal kjøpe mobil for andre. Vi gir deg oversikten.
Mobiltelefon
Ni av ti nye telefoner som selges i Norge i år er smarttelefoner. Over halvparten av mobiltelefonene her i landet er nå slike små mini-PC-er med store, men også noen med små, berøringsskjermer. De har nesten alt av trådløs teknologi og mulighet for å installere en mengde småprogrammer og spill, såkalte apps.
Her er det Googles Android og Apples iOS som er dominerende. I tillegg er Microsoft tilbake på banen med sitt Windows Phone 7.5, også kalt Mango. Mange produsenter er på markedet med spennende modeller med dette mobile operativsystemet, også Nokia, som ellers har et bredt spekter av billige og enkle ”vanlig” mobiler å by på.
Store og dyre smarttelefoner med e-post, dokumenthåndtering og mange andre avanserte jobbfunksjoner hadde lenge en hovedvekt av mannlige brukere .
Men nå går en god del kvinner og jenter rundt med iPhone og andre store fine smarttelefoner og er mer enn fornøyd.
- Det er ikke nødvendigvis noen store forskjeller på hvordan kvinner og menn bruker mobiltelefon lenger, sier daglig leder og mobiljournalist i Mobili.no, Marius Sørland Eltervåg.
Men mange kvinner, i likhet med en god del menn, foretrekker mindre og kanskje til og med enklere mobilmodeller som går ned i skjortelomma eller håndveska. De unge vil ha det nyeste og kuleste, kanskje med et litt iøynefallende design.
Eltervåg og kollega, redaktør Marius Valle i Mobili.no har hjulpet oss å plukke ut de beste julegavemobilene , innenfor noen kategorier:
For ham:
Samsung Galaxy S II – En av markedets klart beste telefoner. Massevis av kraft under panseret, stor og knallgod skjerm, bra kamera og god batteritid. For den kresne og avanserte mobilbruker. **Pris: ca. 3990,—
Karakter: 6** Les hele testen av Samsung Galaxy S II her
Sony Ericsson Xperia Arc S – Syltynn med stor god skjerm, knallbra kamera, nok kraft til å kjøre det du finner på Android Market og gode underholdningsfunksjoner.
Pris: ca. 3250,- Karakter: 5 Les hele testen av Sony Ericsson Xperia Arc her
Kan også nevnes:
- HTC Radar - Prøv noe helt nytt med Windows Phone 7.5
- Nokia N9 - Supertelefon for Nokia-fans og andre spesielt teknologiinteresserte. For henne:
HTC Rhyme — Lekkert design, god kvalitetsfølelse og passe stor. Mer tilbehør enn vanlig, dokkingstasjon som gjør den til nattbordklokke, "amulett" som kan henge ut av vesken og blinke når du har ubesvarte anrop, meldinger eller andre varslinger.
Pris: ca. 3750,- Karakter: 5 Les lyntesten av HTC Rhyme hos mobili.no Sony Ericsson Xperia Mini - Liten og pen, bra kamera og god lyd i musikkspilleren. Størrelsen alene vil for mange være grunn nok til å kjøpe denne. Kommer også i en Pro-utgave med uttrekkbart fulltastatur som gjør den enklere å skrive med.
Pris: ca. 1790,- Karakter: 5 Les hele testen av Xperia Mini her
Kan også nevnes:
- Sony Ericsson Xperia Ray - liten, tynn og nett smartmobil.
- HTC Cha Cha - Android-mobil med fullt såkalt Qwerty-tastatur
- HTC sensation XE - fin liten Android-mobil For tenåringen:
LG Optimus 2X — Har langt mer kraft enn den snille prisen skulle tilsi. Et flott kompromiss for dem som vil ha en sprek Android-modell som kan kjøre alt, samtidig som de ikke trenger den største skjermen eller det alle beste kameraet.
Pris: ca. 2750,- Karakter: 6 Les testen av Optimus 2X hos mobili.no Sony Ericsson Xperia Active - Har en egenskap de færreste mobiltelefoner har i dag: Den er vanntett. Perfekt for aktive tenåringer som trives utendørs. Kan fint tas med i bakken når man skal stå på snowboard i vinter. Koster heller ikke all verden.
Pris: ca. 2350,- Karakter: 5 Les hele testen av Xperia Active her
Kan også nevnes:
- HTC Sensation XL stor skjerm og spesialutviklet lydsystem for musikk. Kommer med knallgode ørepligger fra iBeats. For bestemor:
Doro har spesialisert seg på telefoner tilpasset eldre mennesker, med større taster, stor skrift og veldig enkle menyer. Enkelte modeller har også sikkerhetsfunksjoner som alarm som varsler forhåndslagrede telefonnummer dersom det skulle skje noe. For jobbruk:
Samsung Galaxy Note — Kompromissløs versting - en enorm telefon som med både kraftig maskinvare, HD-skjerm på 5,3 tommer! og pekepenn egner seg bra til alt, med unntatt jogge- eller skitur. Men sjekk at den du kjøper til ikke er redd for digre mobiler.
**Pris: 5200,- Karakter: 6
Les hele testen av Galaxy Note her** For Apple-fansen:
Apple iPhone 4S — Årets iPhone-variant kom sent, men godt. Denne byr på den samme bruksopplevelsen som forgjengerne, men har fått mer maskinvarekraft og bedre kamera. Koster mye, men for svorne Apple-brukere vil dette være den eneste mobilen som gjelder.
**Pris: 4890 – 6690,- (16/32/64 GB lagring)
Karakter: 5** Les hele testen av iPhone 4S her PS: Du får fortsatt kjøpt iPhone 4 til 3990,- eller 3G S til 2990,-
Hvordan kjøpe mobil til andre? Sjekk tipsene og rådene i spalten til høyre..
Nettbrett
Nettsurfing, e-post, spill og filmtitting, på tog, flyplass, café eller i sofakroken. Det meste er mulig med et slikt brett. Noe midt i mellom bærbar datamaskin og en smartmobil.
Les vår store test av nettbrett her Apple iPad 2: Fortsatt kongen på haugen i surfebrettmarkedet. Et råstilig og suverent brukervennlig produkt. Vel å merke om man kan leve med å være ”gift” med Apple med hensyn til hvor man vil kjøpe innhold og hvor stor frihet man har under tilpasning og bruk.
Pris: 3890 – 6490 (med 3G eller ei og lagring på 16/32/64 GB) Les mer om iPad her
Samsung Galay Tab 10.1 — Kjører Andrid og er dermed langt mer fleksibel. Denne toppmodellen har en stor og god skjerm. Lillebroren Tab 8.9 har like mye krefter under panseret og fungerer helt supert, men er noen betydelige millimetre mindre.
Pris: 3750 / 5990 (uten og med 3G) Les hele testen av Samsung Galay Tab 10.1 på mobili.no