Norge

Sier ja til kreftmedisin

Jonas Gahr Støre sier nå ja til den livsforlengende medisinen Ipilimumab. Det er stikk i strid med Helsedirektoratets avgjørelse fra forrige uke.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier ja til kreftmedisin. Foto: Rudjord Fartein

 • Nina Selbo Torset
  Nina Selbo Torset

I forrige uke sa Helsedirektøren nei til to kostbare medisiner mot føflekkreft og prostatakreft. Nå vil Helseministeren likevel si ja til den livsforlengende medisinen Ipilimumab, som kan kurere føflekkreft. Det melder NRK.no.

Støre starter nå et forskningsprosjekt som skal gå over fem år.

— Det spesielle med denne medisinen er at den er løfterik, men vi vet ikke hvem som har nytte av den. Vi trenger å vite hvem, da vil kostnadene trolig stå slik at vi kan vite hvordan vi skal bruke pengene, sier han til NRK.

Vet for lite om effekt

I en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet kommer det frem at forskningsprosjektet vil starte opp så snart avtaler og lisenser er klare.

— En av utfordringene med dette legemiddelet er at vi vet for lite om hvilke pasienter det har effekt på. Vi trenger mer kunnskap. En forskningsstudie vil gi oss dette, sier Støre i pressemeldingen.

Manglende mulighet til å identifisere pasienter som har stor nytte av medikamentet er en av grunnene til at Helsedirektoratet ikke ville tilråde bruk av Ipilimumab. Direktoratet har tidligere tatt opp mulighetene for studien Støre nå setter i gang.

Les også

Prostatakreftforening krever lik behandling

På sikt ønsker departementet at pasienter med føflekkreft skal få tilbud om medisinen.

— Disse debattene er både vanskelige og viktige. Vi skal bruke mye på helse i Norge, men vi er også nødt til å prioritere. Vår evne til å prioritere handler også om vår evne til å se de svakeste. De som har behov, men som ikke får oppmerksomhet. Jeg vil derfor sette ned et offentlig utvalg som blant annet skal utrede hvordan vi best prioriterer helsetjenestens ressurser fremover, sier helse- og omsorgsministeren i pressemeldingen.

Bruk av legemiddelet Abirateron mot prostatakreft er ikke omfattet av den nye studien. Det reagerer Prostatakreftforeningen kraftig på.

Dyr medisin

Senest i januar ble det kjent at Helsedirektoratets egen ekspertgruppe hadde revurdert sitt eget negative standpunkt.

— Ut fra en samlet medisinsk vurdering, anbefaler gruppen at disse medisinene blir tatt i bruk i Norge, sa professor Stein Kaasa, som leder ekspertgruppa til NTB.

Men torsdag i forrige uke sa helsedirektør Bjørn Guldvog nei nok en gang.

Vi har valgt å si nei til disse medisinene, fordi de har begrenset effekt samtidig som de er svært kostbare.

Begge medisinene har en prislapp opp mot 850.000 kroner per leveår.

Ja fra Høyre og Frp

Tidligere tirsdag ble det klart at både Fremskrittspartiet og Høyre ville foreslå at begge medisinene skulle godkjennes.

— En ekspertgruppe har rådet Helsedirektoratet til å ta medisinene i bruk, vi mener det er smålig å ikke ville betale det det koster, sier Siv Jensen til NRK.

Høyre-leder Erna Solberg mener Norge bør stille seg solidarisk med andre land og prøve ut medisinen.

— Vi må spørre oss om det skal være slikt at Norge alltid skal være de som kommer sist inn, når alle andre land har vært i forkant, sa Solberg.

Tidligere studier har vist at 10 til 15 prosent av pasienter med føflekkreft får betydelig forlenget levetid og bedre livskvalitet ved bruk av Ipilimumab.

- Har tatt lang tid

Kreftforsker Steinar Aamdal ved OUS Radiumhospitalet er glad for at han nå kan tilby ipilimumab til sine pasienter. Han sier til Dagens Medisin at det har tatt lang tid,

— Og prosessen har mildt sagt vært under pari, sier Aamdal.

Han opplyser at han har rundt ti pasienter som er aktuelle for medisinen nå, og anslår rundt 100 pasienter på landsbasis.

— Jeg er som sagt veldig glad, men samtidig lei meg for alle pasientene som aldri rakk å få medisinen, sier Aamdal til Dagens Medisin.

Relevante artikler

 1. VITEN
  Publisert:

  Slik fant forskerne frem til banebrytende kreftmedisin

 2. NORGE
  Publisert:

  – Sykehusene i Norden bør samarbeide om kliniske studier

 3. NORGE
  Publisert:

  Mindre effekt ventes i Norge etter lovende legemiddelfunn for korona i britisk studie

 4. NORGE
  Publisert:

  Høie strammer opp helseforetakene etter rot med helsestudier

 5. NORGE
  Publisert:

  Kreftmedisin fikk grønt lys

 6. DEBATT
  Publisert:

  Kreftbehandling: Ikke kjeft. Snakk med hverandre!