Norge

MDG vil kutte flere parkeringsplasser i Oslo sentrum

Sentrumshandelen i Oslo gikk opp i 2018 selv etter at alle offentlige private parkeringsplasser i sentrum ble fjernet. Nå vil MDG se på andre deler av byen.

Oslo-byråd Hanna E. Marcussen (MDG) ønsker seg enda færre parkeringsplasser og flere gang- og sykkelveier i Oslo sentrum. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB

Under rødgrønt styre i hovedstaden har antall parkeringsplasser i sentrum av byen blitt kuttet jevnt og trutt. I fjor ble 767 parkeringsplasser fjernet, og sentrum er nå helt fritt for offentlige parkeringsplasser for private. Kun kommunens plasser for yrkestrafikk og handikapparkering er beholdt.

Tall fra Oslo Handelsstandsforening som ble lagt fram i forrige uke, viste at den tradisjonelle butikkhandelen i sentrum av byen ikke har opplevd noen vesentlig tilbakegang på tross av færre parkeringsplasser. Omsetningen i sentrum gikk i fjor opp med 2,1 prosent, mens omsetningen i butikkhandel utenom sentrum gikk opp med 2,2 prosent.

– Mange spådde gråpapir i vinduene da parkeringsplassene ble fjernet, men det har jo ikke skjedd, og dommedagsprofetiene blir jo motbevist av disse tallene som viser at handelen i sentrum klarer seg fint, sier byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen (MDG), til E24.

Nå ivrer miljøbyråden for å fjerne enda flere parkeringsplasser fra andre deler av byen, selv om det foreløpig ikke ligger konkrete prosjekter på bordet.

– Det er mange områder i Oslo som er aktuelle for å fjerne parkeringsplasser og gjøre det mer tilpasset syklende og gående, sier Marcussen og peker på Grünerløkka og Majorstuen som eksempler.

 1. Les også

  Ny undersøkelse: Flere vil ha bedre kollektivtilbud, men færre vil betale for det med bompenger

Les mer om

 1. Byutvikling
 2. Kollektivtransport
 3. Oslopolitikken
 4. MDG
 5. Oslo

Relevante artikler

 1. OSLO

  Vil gi Oslo-innbyggere mulighet til å sommerstenge egen gate

 2. OSLO

  Nå skal biltrafikken reduseres på Grønland og Tøyen også

 3. NORGE

  Høyre og Frp åpner for samarbeid med bompengeparti i Oslo

 4. OSLO

  Byrådets utekontor ble ingen suksess. Nå blir det hus for geiter.

 5. A-MAGASINET

  Klesforretningen hans har overlevd to verdenskriger. Men bilfritt sentrum kan bli butikkdøden.

 6. ØKONOMI

  Færre handler i Oslo sentrum – butikkene sliter