Norge

Abid Raja: Som om noen skulle skyte inn i en kirke på lille julaften

Politikere fordømmer skytingen og uttrykker medfølelse med muslimer på en trist dag.

Abid Raja fra Venstre
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Venstres Abid Raja, som selv er muslim og representerer Akershus på Stortinget, sier at dette er en hendelse som har skaket alle muslimer og mange andre i Norge.

– Det er en sjokkerende handling i fredelige Norge, sier Raja. Han tar forbehold om at ikke alle detaljene om skytingen er kjent.

Det var lørdag ettermiddag at en mann kom seg inn i moskeen al-Noor Islamic i Bærum og begynte å skyte. Han ble raskt overmannen og ingen kom alvorlig til skade.

– I morgen er det id, og dette ville være som om en person gikk inn i en kirke på lille julaften og begynte å skyte, sier han.

Raja sier han selv både har bodd i Bærum og vært i den moskeen som ble angrepet.

– Det er for tidlig å si noe om motivet, men det er en dramatisk situasjon, understreker han, men legger til at all heder må gå til 75 åringen som stanset gjerningsmannen.

Dramatisk

– Det er dramatisk med skyting inne i moské i Bærum. Uansett hva bakgrunnen er, skaper dette frykt og uro blant muslimer som forbereder høytiden id. Vi sender omtanke og støtte til muslimer i Norge i dag, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre i en SMS til Aftenposten.

Statsminister Erna Solberg skriver i en SMS at hun vil gi sin medfølelse med dem som var i moskeen i Bærum i dag og alle andre som er berørt. I Norge skal det være trygt å gå i moskeen, i kirken og andre gudsrom, understreker statsministeren.

Erna Solberg drev valgkamp i Oslo i går formiddag.

Solberg holdes orientert

– Det er for tidlig å spekulere på årsaken og motivet. Det er fortsatt mye vi ikke vet om hendelsen, men politiet melder om at de har kontroll over situasjonen, og at en gjerningsmann er pågrepet, skriver hun. Statsministeren holdes orientert om situasjonen gjennom løpende rapportering fra i Justis- og beredskapsdepartementet.
– Politiet må nå få jobbe med etterforskningen, og Politiets sikkerhetstjeneste PST er koblet inn, avslutter hun.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Dypt rystet Ropstad

– Jeg er dypt rystet over skytingen i moskeen i Bærum. Norge skal være et land hvor det er trygt å samles om felles tro, enten det er i moskeen, kirken eller andre gudshus. Tanker og bønner går til de som var til stede og andre som er berørt av hendelsen, skriver KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i en SMS til Aftenposten.

Aps nestleder Hadia Tajik skriver følgende på Facebook: «Forferdeleg å lese om skyting i moské i Bærum. I morgon er det Eid, ei viktig høytid for muslimer. Det er viktig å gje politiet ro til å etterforske og klarlegge motivet til gjerningsmannen. Varme tankar og støtte til alle som er medlemmer hjå moskeen, og andre som kjenner på frykt eller uro etter ei slik hending.»

Venstres leder Trine Skei Grande

Venstres leder og kulturminister Trine Skei Grande skriver i en SMS: «All mulig medfølelse til de som ble rammet av angrepet på moskeen i dag.»

Hun understreker at det er for tidlig å si noe om motivet for angrepet, men jeg regner med at politiet setter inn tiltak for å skape trygghet rundt morgendagens feiring av id.

– Vi må sørge for at det skal være trygt for folk å oppholde seg i moskeer og andre gudsrom, avslutter hun.

Frps stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim.

Frps stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim skriver i en SMS at vi kjenner foreløpig ikke til omstendighetene, men skyting mot uskyldige mennesker er en uhyrlig handling.

– Vold og hatefulle handlinger mot muslimer og andre grupper vekker en enorm avsky i meg. Jeg er veldig glad for at ikke liv har godt tapt og håper det går bra med den sårede. Den eller de som avverget at angrepet fikk et fatalt utfall, fortjener en stor takk og all honnør, avslutter han.

Uttrykker medfølelse

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Sp.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad skriver i en SMS at hun føler med dem som opplevde denne skremmende episoden i dag.

– Det skal være trygt å praktisere sin tro i Norge uansett hvilket livssyn man har, og da må også de stedene men utøver sin tro, i dette tilfellet moskeen, være et trygt sted å gå, slår hun fast

Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani (A)

Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani (A) er selv muslim og Aps innvandringspolitiske talsperson. I en SMS skriver han: «Mine tanke går til moskésamfunnet i Bærum. I morgen feirer norske muslimer id. Ingen skal oppleve seg utrygg. Jeg vet mange lokalsamfunn stiller opp for hverandre og at det også vil skje i Bærum.»

SVs justispolitiske talsperson, Petter Eide, sier han følger statsministeren i at det skal være trygt å gå i moské i Norge

– Inntil vi vet noe mer om dette er hat kriminalitet eller ei, må vi ikke spekulere i motivet. Vi må ha tillit til at politiet gjør jobben sin. Viser det seg at det er hatkriminalitet, så skal vi ta den debatten da, sier Eide.

Les mer om

  1. Moskéskytingen i Bærum
  2. PST
  3. Byutvikling