Norge

Tiltalen er forkynt for Behring Breivik

Klokken 10 ble tiltalen forkynt for terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Forsvarerne Tord Jordet (t.v) og Odd Ivar Grøn forlot Ila fengsel i formiddag, etter å ha gjennomgått tiltalen med Anders Behring Breivik. Per Annar Holm

 • Randi Johannessen
 • Lars Martin Gimse
 • Håkon Letvik

Stevnevitne Roy Andresen (t.v) og politiførstebetjent Tore Jo Nielsen forkynte tiltalen for Anders Behring Breivik. Dag W. Grundseth

Anders Behring Breiviks forsvarere Odd Ivar Grøn (t.v) og Tord Jordet ankom Ila fengsel klokken 09.40 onsdag morgen. Scanpix

Onsdag morgen klokken ti ble tiltalebeslutningen i terrorsaken forkynt for siktede Anders Behring Breivik. Dermed er han formelt tiltalt i saken.

Det var politiførstebetjent Tore Jo Nielsen ved 22.juli-enheten ved Oslo politidistrikt som sammen med stevnevitne Roy Andresen som forkynte tiltalen for Behring Breivik. Rundt klokken 10.50 kom de to ut av fengselet.

— Tiltalen er nå forkynt for Behring Breivik. Han var helt rolig. Det tok i underkant av en halv time å forkynne tiltalen for ham, sier Nielsen.

Forkynnelsen skjedde i nærvær av Behring Breiviks to forsvarere Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. De brukte omkring to timer på å drøfte tiltalen med den terrortiltalte.

— Nå har vi gått nøye gjennom hele tiltalen med Behring Breivik. Den var som vi hadde forestilt oss, sier de to forsvarerne til et samlet pressekorps utenfor Ila fengsel etter at de har gjennomgått tiltalen med Breivik.

Behring Breivik hadde ingen umiddelbare innsigelser på tiltalen.

— Han ønsker å kommentere dette i retten selv, sier Jordet og Grøn.

For en uke siden startet observasjonen av Behring Breivik. Ifølge forsvarerne opplever tiltalte at observasjonen går greit.

— Men han opplever at det blir lite tid til å konsertrere seg om forberedelsene til rettssaken. Han har jo mye å forberede.

Har avsatt god tid etter forkynnelsen

Breiviks forsvarere ankom Ila fengsel klokken 09.40 onsdag morgen. På vei inn i fengselet ønsket ikke Jordet å kommentere spørsmål rundt tiltalen.

— Jeg vil vente til den er forkynt. Vi har hatt samtaler med Behring Breivik i forkant, og forberedt ham på hva som skal skje. Vi har avsatt god tid etter at tiltalen er forkynt for å drøfte alle sider rundt den, sa Jordet til Aftenposten.no.

Les også

- Ingenting må bli forenklet i tiltalen mot Behring Breivik

— Er dette en historisk dag?

— Vi ser nok ikke slik på det som dere. For oss er dette en vanlig arbeidsdag med denne saken.

Utenfor Ila fengsel var det en stor ansamling pressefolk, som ventet på at forsvarerne skulle komme ut igjen.

18 siders tiltale

Tiltalen er en milepæl i saken, og dokumentet er på 18 sider.

Les også

Åpner for påstand om fengselsstraff

Det inneholder forløpet av de to terroraksjonene i Regjeringskvartalet og på Utøya i kronologisk rekkefølge. 77 personer ble drept og flere ble hardt skadet.

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden ønsket i utgangspunktet å sladde alle navnene på de drepte og de som ble forsøkt drept, både i Regjeringskvartalet og på Utøya, i tiltalen mot Anders Behring Breivik. Hensikten var å skjerme de berørte partene i saken.

Advokatene snudde imidlertid etter mange reaksjoner, og bestemte at hele tiltalen offentliggjøres.

Les også

Snur - offentliggjør hele tiltalen

Statsadvokatene holder en pressekonferanse klokken 12, hvor de kommenterer tiltalen. Aftenposten.no følger pressekonferansen live.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  Terroristen bak 22.juli-angrepene ber om å bli prøveløslatt

 2. NORGE

  Flyforbud under Behring Breivik-saken

 3. A-MAGASINET

  Forsvarer Unni Fries: – Philip Manshaus skal selvfølgelig få snakke om sin ideologi og sitt tankegods

 4. A-MAGASINET

  Midt i en Nesbø-krim bestemte riksadvokaten seg: «Dette orker jeg ikke mer»

 5. A-MAGASINET

  Hun orket ikke å være taus lenger

 6. A-MAGASINET

  Advokat Siv Hallgren kjente et intenst sinne første gang hun så 22. juli-terroristen. Nå skal hun kjempe mot justismord.