Norge

252 smittevernsbrudd på utestedene i Oslo

Etter at utestedene i Oslo fikk åpne igjen, er det blitt registrert 252 brudd på smitteverneglene. 19 steder har hatt alvorlige avvik. Nå utvides åpningstidene.

Fra mandag av kunne utestedene i Oslo igjen ha åpent frem til klokken 03.00 på natten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB-Marius Helge Larsen

Nesten halvparten av bruddene gjelder regelen om 1 meters avstand.

– Hovedbildet etter gjenåpning av alkoholservering 6. mai er at næringen har håndtert dette på en god måte. Oslo har den siste tiden vært den eneste byen med innskrenkede åpningstider. Når smittetallene nå er så lave, er vår vurdering at normale åpningstider ikke vil føre til uakseptabel smitterisiko, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i Oslo til NTB.

Frem til 6. mai var det full skjenkestopp i hovedstaden, selv på steder som serverte mat. Og mens utelivet i resten av landet kunne åpne som vanlig fra 1. juni, har pubene i Oslo vært nødt til å stenge ølkranene klokken 23.30 frem til mandag denne uken.

Nå får utestedene i hovedstaden igjen ha åpent til klokken 3.

– Utestedene må fortsatt være nøye med avstandskrav, bordservering og følge øvrige smittevernregler, og vi som gjester, har et like stort ansvar for å overholde disse og holde oss hjemme hvis vi er syke, sier Evensen.

Flere brudd

Skjenkekontrollørene i Oslo har registrert følgende brudd på smittevernreglene på utestedene i Oslo etter gjenåpningen og frem til mandag 22. juni:

* 120 brudd på 1-metersgrensen.

* 1 brudd på regelen om ingen buffetservering.

* 45 tilfeller av mangel på hånddesinfeksjon, håndvask eller såpe.

* 86 tilfeller av mangel på informasjon eller tilrettelegging for smitteverntiltak.

Totalt 252 avvik.

19 alvorlige avvik

De mindre smittevernavvikene blir bare registrert uten at kontrollørene skriver rapporter, men i noen tilfeller har de sett seg nødt til å gjøre dette.

– I perioden mellom 6. mai og 22. juni har kontrollørene skrevet 19 rapporter på skjenkesteder med bakgrunn i smittevern. Rapportene gjelder steder med større avvik innen smittevern, opplyser direktør Gunnhild Haugen i Næringsetaten i Oslo kommune.

Rapportene er i stor grad laget etter såkalte oppfølgingskontroller. Det vil si at utestedene først har fått veiledning om smittevern etter brudd på reglene, men at avvikene likevel ikke var utbedret da skjenkekontrollen kom på nytt besøk.

– Kun ett skjenkested er stengt grunnet brudd på smittevernseglene. Dette vedtaket ble fattet 15. mai, sier Haugen.

Følger med

Byråden sier at de vil fortsette et høyt kontrollnivå.

– Steder som bryter smittevernreglene, vil i ytterste konsekvens bli stengt. Smittevernoverlegen har også myndighet til å fatte hastevedtak som legger nye begrensninger på bransjen, dersom det er nødvendig i løpet av sommeren. Pandemien er ikke over, og jeg henstiller til alle som skal ut, å vise ansvarlighet – og ha det hyggelig, sier Evensen.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere advart om at man kan risikere å bidra til å få stampuben stengt ved ikke å ta smittevernreglene på alvor.

– Mange som ser fotball på pub, går jo på sin stampub som de er veldig glad i. De må vite at hvis de gjør noe dumt, så er det puben som kan få straffen, de som kan miste bevillingen og ikke overleve dette, sa Høie til NTB i forrige uke.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Smittevern
 3. Koronaviruset
 4. Oslo kommune
 5. Utelivsbransjen
 6. Oslo

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Sveriges koronatragedie: Derfor døde tusener av de svakeste

 2. NORGE

  Koronavinteren kommer. Dette er scenarioene Norge må forberede seg på.

 3. VERDEN

  Koronapandemien brer om seg i Polen – presidenten smittet

 4. VERDEN

  Full krig mot koronaviruset i Liege, Europas nye episenter

 5. NORGE

  Når kommer vaksinen til Norge? I beste fall til januar.

 6. NORGE

  Direkteblogg om korona