Forsvarer: Siktede i korrupsjonssaken i Nittedal er venner av ordføreren

Økokrim ser ikke bort fra at flere kan bli siktet i saken.

Geir Lippestad forsvarer den korrupsjonssiktede ordføreren.

Ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) i Nittedal satt tirsdag 12 timer i avhør. Bakgrunnen er at hun og flere er siktet for grov korrupsjon av Økokrim.

Geir Lippestad, som er ordførerens forsvarer, sier at tre andre er siktet i saken i tillegg til hans klient.

– De er sambygdinger og venner av Thorkildsen, sier Lippestad.

Thorkildsen er ifølge sin forsvarer fortsatt sikker på at saken vil bli henlagt når Økokrim har gått inn i alle dokumenter og etterforsket saken.

Overfor Aftenposten sier Økokrim at de fortløpende vurderer om flere skal siktes i saken.

– Nå må vi analysere de opplysningene og eventuelt foreta ytterligere undersøkelser. Vi mener det er behov for å etterforske saken videre, sier førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim.

Kommunen hyret inn tidligere Økokrim-sjef

Etter at kommunen selv vurderte varselet mot Thorkildsen som svært alvorlig, satte kommunen ifølge NRK inn en tidligere Økokrim-sjef på saken.

NRK melder at advokat Erling Grimstad, tidligere etterforsker og assisterende sjef for Økokrim, ble hyret inn av kommunen for å vurdere innholdet i korrupsjonsvarselet og gjøre egne undersøkelser.

Ifølge NRK skal kommunens eget varslingsorgan først ha vurdert innholdet som svært alvorlig, da det kom i september i fjor. Det ble derfor sent videre til kommunens eksterne varslingsorgan; Romerike revisjon IKS. Og så ble Grimstad koblet inn i saken.

Konstituert revisjonssjef, Oddny Ruud Nordvik, opplyser til NRK at det ikke var unaturlig og at revisjonen har rammeavtale med Grimstad.

Undersøker ordførerens butikkdrift

Saken skal dreie seg om et større utbyggingsprosjekt i Bjørnholtlia i Nittedal kommune.

Thorkildsen nekter ifølge Lippestad for korrupsjonsanklagene og sier at hun ikke har mottatt penger eller påvirket byggesaken.

Lippestad sier at Thorkildsens tidligere næringsvirksomhet er en del av etterforskningen.

– Bare fine klær AS er en tidligere butikk som siktede har drevet, og som er del av etterforskningen da det er snakk om investeringer som er gjort av en annen siktet i denne bedriften. Spørsmålet som Økokrim stiller, handler om små beløp, sier Lippestad.

Kyhring i Økokrim sier han ikke ønsker å kommentere etterforskningen nærmere.

– Vi mistenker at det foreligger grov korrupsjon og undersøker nå om det er grunnlag for tiltale for forholdet.

Les også

Leder for kommunenes etikkutvalg: Korrupsjon vanligst i byggesektoren

– En lettelse å få forklare seg

Bakgrunnen for saken skal være et anonymt tips som kom inn til kommunen. Det skal dreie seg om en fordel for dem som driver utvikling i Bjørnholtlia, og fordelen knyttes til en forbindelse til Thorkildsen.

Ordføreren tar sterkt avstand fra innholdet i varselet. Lippestad sier Thorkildsen har vært kjent med innholdet siden det kom inn.

– I Nittedal har det florert beskyldninger om korrupsjon, og Thorkildsen er tidligere blitt beskyldt og fått anklager om korrupsjon fra andre i kommunen. Det var først i februar at hun ble presentert for siktelsen, som omhandler de samme beskyldningene hun har fått mot seg tidligere, sier forsvareren.

Lippestad sier Thorkildsen også er lettet over å kunne få forklare seg.

– Hun er glad for å kunne på en ordentlig måte dokumentere hva som har skjedd, og be dem som har vært med på å behandle saken, om å belyse den. Samtidig er det en vond og vanskelig sak for en ordfører, sier Lippestad.