Norge

Uvær i Sør-Norge velter campingvogner og gir snø i fjellet: – Uvanlig

Nå varsles det snø i fjellet, og flere fjelloverganger blir nattestengt.

Campingvogn veltet på Karmsund bro mandag. Kraftig vind gjorde bergingsarbeidet på broen vanskelig.
  • NTB
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
  • Sigrid Gausen
    Journalist

– Det er en veldig merkelig sommer. Det er ikke lenge siden vi hadde varmerekorder og nå er det kulderekorder som kommer, sier Anne Solveig Andersen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til NRK.

Hennes kollega, meteorolog Lars Andreas Selberg synes også det er uvanlig.

– Ja, det blåser kraftig. Hadde dette vært på høsten, ville det ikke vært så uvanlig. Men nå i juli er det jo det, sier Selberg.

Han advarer folk mot å dra ut i båt. Mandag morgen rykket et redningshelikopter ut til en småbåt i havsnød utenfor Florø. Båten måtte slepes i land.

– En bør være forsiktig, og det er ikke anbefalt å gå ut i småbåt. Det blir høye bølger og veldig ufyselige forhold ved kysten. De som bor i områder med vind fra nord og nordvest, må tenke på å feste løse gjenstander, sier han.

Campingvogn veltet på bro

Det er også uvær ved veiene. I 10- tiden veltet en campingvogn på Karmsund bro i Haugesund og traff en bil. Bilføreren og et barn er sendt til legevakten etter å ha fått glass over seg, men personene fremsto som uskadede, opplyser Sørvest politidistrikt.

Broen ble stengt på ubestemt tid. Bilder fra stedet viser at campingvognen henger delvis utenfor rekkverket på broen. Den er sikret i rekkverket, opplyser politiet, som samtidig advarer om at det kan falle ned ting på båttrafikken under.

Slik ser det ut på Sognefjellet mandag ettermiddag. Det er ventet snø her og flere andre steder i fjellet.

Ved 13.30-tiden opplyser operasjonsleder Jøran Solheim ved Sørvest politidistrikt at Karmsund bro fortsatt er stengt i begge kjøreretninger. Vinden er fortsatt svært sterk, og det vil ikke skje noe før vinden løyer.

– Det er entreprenøren som har fått oppdraget med å redde campingvognen, som nå styrer dette. Hadde det vært vindstille, hadde det vært en enkel sak å trekke campingvognen tilbake til veibanen. Nå må det tas hensyn til sikkerheten til dem som skal gjøre jobben, sier Solheim til Aftenposten.

Han sier at vinden skal avta en gang etter klokken 16.

E39 stengt av campingvogn nummer to

På Boknasund bru mellom Austre Bokn og Vestre Bokn veltet en annen campingvogn i 11.30-tiden. Heller ikke her er det meldt om personskader. Også her er veien, E39, stengt.

– Vår enkle anbefaling til folk som kjører med campingvogn eller annen type tilhenger, eller bobil, er å ta det med ro i dag. Vent med å kjøre til vinden løyer, sier Jøran Solheim til Aftenposten.

Han opplyser at politiet mandag ettermiddag løpende får meldinger om hendelser på grunn av vinden.

– På Nytorget i Stavanger har plater fra en vegg falt ned. I Madlaveien ved Mosvannet har et tre blåst over ende. Mange meldinger handler også om trampoliner som er tatt av vinden, sier Solheim.

Advarer om snø og vanskelige kjøreforhold

Mandag er det meldt om mye vind i Sør-Norge. Det er også varslet snø over 800 meters høyde, og Vegtrafikksentralen har mandag ettermiddag meldt at Sognefjellet i Innlandet og Vestlandet, samt fv. 258 Gamle Strynefjellsvegen i Innlandet, holdes stengt mellom klokken 20.00 og 08.00.

Det ventes kuldegrader og nedbør, skriver Vegtrafikksentralen Øst på Twitter. Snøen ventes fra mandag kveld til tirsdag ettermiddag.

Det ventes mest nedbør i vestlige fjelltrakter, og bilister oppfordres til å bruke riktige dekk og kjøre etter forholdene – som kan bli svært vanskelige.

Hovedredningssentralen ber fjellvandrere om å grave seg ned i tide.

– Ikke vent med å søke ly til du er utslitt. Du blir mer sliten av sterk vind. Bruk vindsekken, eller grav deg ned i snøen i tide, skriver de.

De minner om at folk i kystnære strøk bør sjekke båtfortøyninger og sikre løse lettbåter og andre flytende farkoster som normalt ligger løse i strandsonen.

Karmsund bru i formiddag.

Flere ferger er innstilt

I store deler av Sør-Norge er det meldt om kraftige vindkast, storm og kuling mandag. Det gjelder særlig i områdene langs kysten. Dette har ført til at Color Line har innstilt sin fergeavgang fra Kristiansand til Hirtshals i ettermiddag. Returavgangen er dermed også innstilt.

Avganger mellom Larvik og Hirtshals mandag er oppsatt med nye avgangs- og ankomsttider.

Flere ferger har i løpet av det siste døgnet innstilt avganger på grunn av den kraftige vinden i Skagerrak og på Sørlandet.

Mandag morgen og formiddag var det ventet vindkast opp mot 30 meter pr. sekund på kysten av Hordaland, ifølge meteorologene.

Ved Kråkenes fyr i Kinn kommune ble det målt middelvind på 25,1 meter i sekundet klokken 5 mandag, noe som vil si full storm, skriver Bergensavisen. Ved Fedje i Nordhordland ble det målt 17 meter i sekundet med vindkast på 26,3.

Les mer om

  1. Vær
  2. Meteorologisk institutt