Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs

Janne Jemtlands drapstiltalte ektemann står ved at kona ble skutt ved et uhell. Da aktor påpekte endringer i forklaringen hans, kalte han henne «respektløs».

Janne Jemtland ble funnet i Glomma i januar 2018.

Ektemannen svarte nei på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for drap etter at aktor hadde lest opp tiltalen i Eidsivating lagmannsrett mandag.

I tingretten ble den 48 år gamle ektemannen dømt til 18 års fengsel for å ha drept sin drøyt ti år yngre kone i desember 2017. Han anket på stedet da dommen falt før jul i fjor.

Ektemannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet, og han ble ført inn i retten av to politibetjenter.

Fra vitneboksen beskrev den tidligere fremmedlegionæren kona som temperamentsfull.

– Hun hadde et sinne, men var likevel en god og flott kone. Hun var mitt livs kjærlighet, sa den tiltalte.

Ikke tvil om tidspunkt for skudd

Aktor, statsadvokat Iris Storås, holdt sitt innledningsforedrag mandag formiddag. Hun trakk frem at det ikke er tvil om at det gikk av et skudd cirka klokken 2.15 natten da paret kom hjem fra en bygdefest i Brumunddal.

Statsadvokat Iris Storås er aktor i saken.

På dette tidspunktet sendte den eldste sønnen til paret – da 13 år – meldingen «Mamma?!" til Janne Jemtland.

– Etter dette har ingen hørt eller sett Janne Jemtland i live, sa aktor i sin innledning.

Den drapstiltalte fulgte rolig med på aktors beskrivelser av hvordan drapet skal ha skjedd før han tok plass i vitneboksen.

Ifølge ektemannen var kona rasende fordi hun den natten fant ut at han hadde en profil i datingappen Tinder – noe han ifølge egen forklaring hadde blant annet fordi konas venninner var der.

Les også

Sønnen til Janne Jemtland lå i sengen da han hørte smell drapsnatten

– Da suser det i ørene på meg

Ektemannen forklarte at kona dyttet ham ut på trappen. Han skal ha forsøkt å ta fra henne en pistol, som hun hadde hentet fra nattbordskuffen sin.

– Jeg prøvde å gå mot henne. Hun tok opp hånden og sa at hun skulle skyte meg, sa ektemannen.

– Det er glatt, vi detter, og i fallet sier det pang. Da bare suser det i ørene på meg, fortsatte han.

I retten hevdet den tiltalte at kona hadde truet med å «skyte ham i balla». Aktor spurte gjentatte ganger om hvorfor han først nevnte disse truslene etter flere avhør. Dette førte til munnhoggeri mellom aktor, den tiltalte og forsvarerne, noe som toppet seg med at ektemannen kalte aktor «respektløs».

– Det helt sentrale er skuddhendelsen på trappa. Så hans forklaringer knyttet til selve hendelsen, og dersom det er endringer, er av sentral betydning for oss. Det handler etter min mening om hans troverdighet, sier aktor Storås til NTB.

Huset i Brumunddal hvor påtalemyndigheten mener at Janne Jemtland ble drept.

Ektemannen forklarte at han skulle ringe politi og ambulanse, men at han ikke ville at sønnen skulle se det som hadde skjedd.

– For meg så var Janne død da, sa den tiltalte.

Ingen lit

Hedmarken tingrett festet absolutt ingen lit til ektemannens skyldnekt og forklaring om at skuddet som traff Janne Jemtland midt i pannen, gikk av ved et uhell.

36 år gamle Janne Jemtland ble meldt savnet av ektemannen 30. desember – ett døgn etter at hun forsvant fra ekteparets hjem i Veldre.

Ektemannen fortalte til politiet, familie og venner at hun hadde forlatt ham og parets to sønner. Politiets etterforskning avdekket blodspor fra kvinnen på flere ulike steder i området.

Kriminalteknikere fra Kripos la frem sin rapport om skytevåpenet som ble brukt under rettssaken i tingretten i fjor høst.

Bundet til batteri

Tingretten mente ektemannen påførte kona seks ribbeinsbrudd i basketaket mellom de to, før han så likviderte henne med et skudd fra rundt fem centimeters hold ute på gårdsplassen utenfor Jemtland-familiens bolighus i Brumunddal. Ektemannen har helt siden pågripelsen erkjent at han skjulte liket etterpå ved å kaste det i Glomma.

Ifølge ektemannens egen forklaring dumpet han liket av kona natten etter at hun ble skutt. Hun var bundet til et lastebilbatteri, noe han avviser å ha planlagt før han kom over batteriet i en garasje og tok det med seg.

Gråt i retten

Ektemannen ba om å få ta en pause da han tok til tårene under forklaringen om hvordan han dumpet kona i elva. Han fortalte at han spydde og gråt både på vei til og fra Eid bru, der det skjedde.

– Det verste var å lyve for barna mine. Det var ille, sa den tiltalte ektemannen i retten.

Rettsmedisinere konkluderte med at selv om skuddet som ble avfyrt var dødelig, døde Jemtland av drukning få timer etter at hun ble skutt.

Det er satt av tilsammen to fulle rettsuker til saken. Totalt skal 36 personer innta vitneboksen, deriblant tiltaltes to brødre, avdødes bror, samt kriminalteknikere og rettsmedisinere som skal kaste lys over detaljene.