Norge

Behring Breivik skal ha klargjort bombe nummer to

Terrorsiktede Anders Behring Breivik hadde klargjort ytterligere en bombe på mellom ett og halvannet tonn.

Sekker med kunstgjødsel fotografert på gården til Anders Behring Breivik i Åsta, ved Rena i Hedmark. Foto: Brenden, Jo E.

 • Svend Ole Kvilesjø
 • Ntb

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Siste: Politiet avviste onsdag kveld opplysningene om at det ble funnet en stor, ferdiglaget bombe på gården terrorsiktede Anders Behring Breivik leide, slik NRK tidligere på kvelden meldte.

Ifølge NRK ble bomben funnet på låven på gården som den terrorsiktede leide på Rena. Her hadde han bodd i 82 dager før terrorangrepet.

Fra kilder i Forsvaret får NRK.no opplyst at terrorsiktede Anders Behring Breivik hadde klargjort en bombe på mellom 1000 og 1500 kilo.

At det ble funnet en ferdiglaget bombe er ikke riktig, ifølge informasjonsmedarbeider Roar Hanssen i Oslo politidistrikt.

– Derimot er det funnet mye bearbeidet kunstgjødsel på gården. Men dette er bare en av flere deler i en bombe. Viktige deler manglet, og mye arbeid gjensto før dette var en klargjort bombe, opplyser Hanssen i en pressemelding.

Kjøpte kunstgjødsel

Det har tidligere vært kjent at terrorsiktede Anders Behring Breivik 4. mai kjøpte seks tonn kunstgjødsel fra Felleskjøpet. Av dette skal han laget bomben som gikk av i regjeringskvartalet. Gjennom å blande kunstgjødsel og noen få andre lett tilgjengelige ingredienser, er det lett å lage en stabil høyeksplosiv bombe.

Behring Breivik skal ha hatt flere alternative terrorplaner. Det er fortsatt usikkert om den ferdige bomben som ble funnet var en reservebombe eller endel av en annen plan som ble skrinlagt.

I sitt såkalte manifest skriver den terrorsiktede at det er viktig å ha mer sprengstoff i bakhånd slik at man kan gjennomføre flere sprengninger når man slipper ut av fengselet eller rømmer.

Det har imidlertid ikke tidligere vært kjent at han hadde en ferdiglaget bombe av den størrelsen som NRK onsdag opplyser om.

Saken oppdateres.

I låven til høyre på bildet fant politiet en bombe som skal ha vært på mellom 1000 og 1500 kilo. (FOTO: EMMA TOLLERSRUD) Foto: EMMA TOLLERSRUD

 1. Les også

  - Det er dessverre altfor lett å lage så kraftige bomber som dette

 2. Les også

  Naboer sliter med å forstå

 3. Les også

  Terrorsiktet kjøpte seks tonn kunstgjødsel

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  15 av barna i barnehagen var blant 168 som aldri kom tilbake etter det verste bombeangrepet på amerikansk jord

 2. VERDEN
  Publisert:

  Dette er det vi vet om gjerningsmannen

 3. NORGE
  Publisert:

  Norge kan bli dømt for brudd på Breiviks rettigheter

 4. VERDEN
  Publisert:

  Dansk politi mistenker planlagt terrorangrep – 20 pågrepet

 5. NORGE
  Publisert:

  Klart for ny rettsmaraton mot Jensen og Cappelen

 6. NORGE
  Publisert:

  Mann skal ha sendt sprøyter til Solberg og kongen