Norge

Her tar to biler u-sving i tunnelen

– Fullstendig galskap, sier politioverbetjent Rune Svensen.

  • Cornelius Munkvik
    Journalist

(Stavanger Aftenblad): Torsdag 28. mai. Klokka er 16.15 da en bil kommer kjørende i Hundvågtunnelen. Der hvor tunnelen er på sitt dypeste, blinker bilen og svinger til venstre. Sjåføren lar tre biler passere. Deretter foretar han en u-sving.

Muligens oppdager sjåføren at pilene i asfalten peker mot ham. Han bestemmer seg for å foreta en ny u-sving. Lenge blir bilen stående på tvers og sperre store deler av det ene kjørefeltet.

– Dette er livsfarlig kjøring. Det er godt skiltet i tunnelen. Hva disse bilistene tenker på, er ikke godt å vite – om de tenker i det hele tatt, sier politioverbetjent Rune Svensen, som er seksjonsleder for trafikk og sjø ved Stavanger politistasjon til aftenbladet.no.

– Kjør ut

Forrige søndag – 1. pinsedag – ble en 20 år gammel mann stoppet av politiet etter at han kjørte feil vei i Ryfylketunnelen i Ryfast. Den unge sjåføren er nå siktet for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Hendelsen er ikke unik. Det fremgår av overvåkningsbilder Aftenbladet har fått tilgang til fra Hundvågtunnelen.

Lørdag 30. mai klokka 16.39 skjer det igjen. En bil svinger først inn på avkjørselen til Buøy for deretter å foreta en u-sving. Nye nestenulykker oppstår.

– Det overrasker oss at folk, så lenge etter åpningen av tunnelen, gjør dette. Om du oppdager at du har tatt feil avkjøring, må du for alt i verden ikke snu i tunnelen. Kjør ut, bruk rundkjøringen og kjør tilbake. Ikke ta u-sving i tunnelen, er den klare meldingen fra kommunikasjonsrådgiver Øyvind Ellingsen i Statens vegvesen.

Hold fartsgrensen

Bare i løpet av de siste dagene har tre bilister tatt u-sving og havnet mot kjøreretningen i Ryfylketunnelen og Hundvågtunnelen. Ellingsen understreker at det er gode varslingssystemer i tunnelene, men at det fort går noen sekunder fra en farlig situasjon oppstår til trafikanter varsles.

Politioverbetjent Svensen mener at dette viser hvor viktig det er å holde fartsgrensen.

– Jeg vil gjerne komme med en ekstra oppfordring til trafikanter om å holde fartsgrensen slik at du rekker å oppdage farlige situasjoner før det er for sent, sier han.

Kjøring mot kjøreretningen er naturligvis et alvorlig brudd på vegtrafikklovens paragraf 3, som sier at alle skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom i trafikken.

– I verste fall kan slik kjøring ende med dødsulykker, sier Svensen.

Les mer om

  1. Hundvågtunnelen
  2. Ryfylketunnelen
  3. Statens vegvesen