Norge

På vei mot kaldeste juli på nesten 30 år flere steder

I flere byer i landet er det ikke målt lavere snittemperaturer for juli siden 1990-tallet. Og i Sør-Norge og Trøndelag fortsetter det kalde og våte været.

Ikke siden 90-tallet har det vært lavere gjennomsnittstemperaturer i juli for Oslo. Også andre steder i landet har snittemperaturene i juli vært lavere enn foregående år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB-Mathias Moene Rød

Nord-Norge har vært heldigere med været den siste tiden enn Sør-Norge. Her lyser midnattssola inn langs fjellene i Kjerkfjorden ved Reine. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Det har vært mye ustabilt og grått norsk sommervær den siste tiden. Mange har opplevd den siste uka som svært kald.

– Et kaldt vestavær har ført til kjøligere temperaturer og varierende sommervær over store deler av Sør-Norge i juli, forteller statsmeteorolog Rannveig Oftedal Eikill til NTB.

De neste dagene kommer det også til å komme inn en ny dose med kjølig luft over store deler av Sør-Norge og Trøndelag.

Laveste snittemperaturene siden 90-tallet

Statsmeteorolog Gunnar Livik sier til NTB at om temperaturene fortsetter å holde seg lave de resterende dagene, kan det bli den kaldeste snittemperaturen på en julimåned siden 1990-tallet i flere storbyer.

– I Oslo må vi tilbake til 1993, Bergen 1996, og Trondheim helt tilbake til 1962 for å finne lignende lave snittemperaturer, forteller Livik, som også påpeker at det ennå mangler flere dager før måneden er over.

– Trenden bekrefter likevel det mange har merket seg, at vi fikk et tydelig væromslag ved månedsskifte juni/juli, og at juli har vært en kald måned med mye ustabilt vær.

Styrtregn i Nord

Nord-Norge har derimot vært heldigere med snittemperaturene i juli, ifølge meteorologkollega Eikill. Ferierende på Finnmarksvidda bør derimot pakke både shorts og regnfrakk.

– I Troms og Finnmark har de hatt fra 13 grader i Hammerfest, til hele 27 grader i Sørøst-Finnmark. Her er det likevel meldt gult farevarsel, styrtregn og en del tordenbyger senere onsdag, sier Eikill.

– Ellers blir det ganske grå sommerværsdager i Norge denne uka, med en del skiftende vær og regnbyger over hele landet.

Oslo har foreløpig i snitt hatt kun 14,7 grader for juli måned. Hovedstaden har ikke hatt et så lavt snittall siden 1993. Bergen har til nå 12,8 grader i snitt for juli, den laveste siden 1996.

Trondheim har foreløpig 12,1 grader i gjennomsnittstemperatur i juli. Ikke siden 1962 har man hatt lavere gjennomsnittlig julimåling, den gang 11,8 grader.

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. Oslo
 3. Bergen
 4. Trøndelag
 5. Vær
 6. Trondheim
 7. Finnmark

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Har avlyst styrtregnet, men det blir ganske vått i ettermiddag

 2. NORGE
  Publisert:

  Over 20 grader på Svalbard

 3. NORGE
  Publisert:

  Rekordnedbør i juli. Østlandet med kjøligste julimåned på 50 år.

 4. NORGE
  Publisert:

  Meteorologene: – 30 grader tirsdag, styrtregn onsdag

 5. NORGE
  Publisert:

  Etter styrtregn fortsetter sommervarmen i Sør-Norge

 6. NORGE
  Publisert:

  Været snur – nå kommer sommeren tilbake i sør