Norge

Hadde med barna på jobb i Regjeringskvartalet 22. juli

Vaktførstebetjent Tor Inge Kristoffersen hadde med seg barna sine på jobb samme ettermiddag som Anders Behring Breivik sprengte terrorbomben i Regjeringskvartalet.

 • Vibeke Buan

Kristoffersen var på vakttjeneste i Departementets Servicesenter (DSS) i kjelleren under resepsjonsområdet i Høyblokken om ettermiddagen 22. juli.

Han kom på jobb klokken 14, og satt sammen med en kollega foran overvåkingsskjermene da han litt etter klokken 15 fikk en telefon fra en kollega i Høyblokken om at en hvit varebil var parkert utenfor blokken.

De begynte å lete etter sjåføren på overvåkingskameraene, og så på opptakene at bilen kom kjørende opp Grubbegata, svingte inn foran Høyblokken og parkerte.

— Ut kom en kar, det så ut som han var iført en vekteruniform. Han låste og gikk rolig bort fra området, sier Kristoffersen.

Gikk tur

Denne ettermiddagen hadde han med seg barna sine på seks og ni år på jobb i Regjeringskvartalet, hvor de skulle bli hentet av sin mor.

Kun flaks gjorde at de ikke var ved Regjeringskvartalet da terrorbomben gikk av.

Klokken 13.55 kom moren og hentet ungene og tok dem med seg en tur nedover Karl Johan.

— De skulle egentlig ha kommet tilbake og hentet bilen, men det gjorde de ikke, forteller Kristoffersen, som mistet en kollega som jobbet i resepsjonen i høyblokken. En annen kollega ble skadet i den voldsomme eksplosjonen.

— Det ristet i hele Høyblokken

Han fortalte i retten at etter at vaktene ble oppmerksomme på den hvite varebilen som sto parkert utenfor Høyblokken, begynte de å lete etter sjåføren, som ut fra kamerabildene så ut til å ha begevet seg mot Akersgata.

Etter å ha sett etter mannen i resepsjonen og ved bilen zoomet vaktene inn på bilen for å se etter kjennetegn og registreringsnummer. Vakten løftet telefonen for å finne ut hvilket vaktselskap som eide bilen.

- I det samme eksploderte det, og bilen gikk i luften, sier sikkerhetsvakten.

— Halvparten av bildene på skjermen ble borte. Noen på grunn av at overvåkingskameraer ble sprengt vekk, andre fordi det ble fullt av svart røyk. VI hørte ikke stort av smellen, men mer et dypt drønn. Det ristet i hele Høyblokken, det kom en trykkbølge, takplater ramlet ned, og det begynte å renne vann, fortalte vakten.

— Brannalarmen og alt av systemer begynte å pipe, brannalarmen var gått i alle byggene rundt.

Så døde folk på utsiden

Kristiansen fortalte at det første han gjorde etter at bomben gikk av, var å ringe poltiiets direktelinje og varsle om eksplosjonen og at en hvit varebil hadde gått i lufta etter at sjåføren var forsvunnet.

— Jeg ringte dit og hadde en samtale på fem-seks minutter. Jeg har senere sett den referert som tre samtaler, men det var i realiteten én lang samtale, sa Kristiansen.

- Mens jeg sto og pratet forsvant noe av røyken, og jeg så at det var døde folk på utsiden av bygget og enorme ødeleggelser i Regjeringskvartelet, fortalte han i retten .

Han forklarte at politiet fikk registreringsnummeret på bombebilen kort tid etter eksplosjoen.

— De fikk det ganske tidlig. Jeg tror ikke det var i den første samtalen på seks minutter, for da var vi så opptatt av at vi ville skaffe hjelp, men det kan ha vært i den andre samtalen, kanskje ti-femten minutter senere, sa han.

Sikret videoopptak

Kristoffersen jobbet på spreng med å stanse vannlekkasjen, for å hindre at servere og datatutstyr, og dermed også viktige vikdeooptak og bevis, skulle bli ødelagt. Opptakene ble lastet opp slik at de vare klare til politiet kom

Han hentet hjelmer og skuddsikre vester i tilfelle Høyblokken skulle kollapse.

Kristoffersen jobbet i vaktsentralen hele ettermiddagen og kvelden 22. juli. Der tok han blant annet imot alle telefonsamtaler som kom inn til regjeringskvartalet.

— Etter kontortid er sentralbordet i resepsjonen i høyblokken, men det virket ikke, så alle telefoner kom inn til vaktsentralen, sa han i retten.

Prosjekt for å stenge gaten

Sikkerhetsvakten forklarte seg også om det var mulig å kjøre inn til Regjeringskvartalet og parkere der.

- Det hadde vært et prosjekt for å stenge gata, og om han hadde kommet en måned senere ville han aldri kommet inn dit, sa Kristoffersen.

Han anslo at prosjektet for å sperre gaten for fri ferdsel hadde vært en politisk prosess som startet i 2006.

- De lurte om pappa fortsatt levde

Først klokken 22.30 om kvelden22. juli dro Kristoffersen hjem fra jobb.

— Det var veldig godt å komme hjem og treffe barna igjen. De lurte på om pappa fortsatt levde, sier Kristoffersen.

FS00024984.jpg

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sentralbordassistenten skjønte hun hadde fått vite noe av enorm betydning. Men det forsto ikke politisjefene

 2. A-MAGASINET

  To skilsmisser. Fire barn han har vært for lite hjemme hos. For Norges nye forsvarssjef Eirik Kristoffersen kommer alltid oppdraget først.

 3. NORGE

  Kameraet ble slått av og på fire ganger før bilbrannen

 4. NORGE

  PST: Slik var de siste dagene før Bertheussen ble mistenkt

 5. A-MAGASINET

  Kuppet ble kalt det største i Storbritannias historie. Ingen gjettet at det var planlagt på en pub av en gjeng pensjonister

 6. NORGE

  Bertheussen forklarer seg om mystisk kjøretur