PST: - En meget alvorlig sak

PST sa på sin pressekonferanse at to av de pågrepne ble pågrepet i Oslo, den tredje i Tyskland av tysk politi.

Les også:

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget holder en egen pressekonferanse kl. 13.30, i forbindelse med terrorpågripelsene. Følg utviklingen i saken på ap.no.

SISTE NYTT I SAKEN:

 • PST mener de pågrepne kan knyttes til al-Qaida, og planlagte terrorangrep i andre land
 • En av de pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling
 • To av de pågrepne ble pågrepet i Oslo, den tredje i Tyskland av tysk politi
 • PST-sjefen vil ikke avsløre hva siktelsen går ut på i detalj
 • Tidspunktet for pågripelsen er påvirket av informasjon om at saken ville bli omtalt i internasjonal presse
 • PST har samarbeidet med flere andre lands etterretningstjenester
 • — Befolkningen i Norge har ingen grunn til å gå rundt og føle seg redde, sier PST-sjef Janne Kristiansen
 • Statsadvokat Glent vil ikke gi noen nærmere opplysninger om detaljene i det planlagte terrorangrepet, av såkalte «taktiske hensyn»
 • PST vil ikke opplyse om hvor terrorangrepet skal ha vært planlagt å bli utført: - Dette ønsker vi ikke å si noe om, sier statsadvokat Jan Glent
 • Glent opplyser til Aftenposten.no at siktelsene mot de tre kunne ha vært utvidet med høyere strafferammer, dersom PST hadde kunnet velge tidspunkt for pågripelsen selv
 • To av de pågrepne har barn i Norge
  DE TRE PÅGREPNE ER:
 • En mann med norsk statsborgerskap (39), og med uighursk bakgrunn (muslimsk minoritet i Kina). Mannen kom til Norge i 1999, og ble norsk statsborger i 2007.
 • En mann med irakisk statsborgerskap (37), som fikk innvilget opphold i Norge på humanitært grunnlag. Kom til Norge i 1999. 37-åringen ble pågrepet i Tyskland.
 • En mann med usbekisk statsborgerskap. Mannen kom til Norge som asylsøker i 2002, men fikk asylsøknaden avslått. Mannen har i dag permanent oppholdstillatelse på grunn av familiegjenforening.
  flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/07/08-pk-intervju/videoplayer-2-beta.swf", { width:"466px", height:"292px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {setStatsId:"PressekonferanseIntervju", setConfigFile:"http://media.aftenposten.no/mm/div/video/config-liten.txt", setVideoDirectory:"rtmp://rtmp1.aftenposten.no/cfx/st/", setVideoFile:"mp4:assets/2010/2010-07/01C9B9C7-09B0-4338-AC64-DFD9ED214997/intervjujanne_928.mp4", setTitlesHeadline:"Kristiansen: - Vi har hatt god kontroll ", setDoAutoStart:"false", setPolicyFile:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"brodtekste_video_1"});

Pressekonferansen er preget av et høyt sikkerhetsoppbud, ifølge Aftenpostens utsendte reportere.

Torsdag morgen pågrep politiet tre menn de mistenker for å ha planlagt terrorhandlinger, ifølge Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). To av de mistenkte ble arrestert i en koordinert politiaksjon i Oslo, den siste ble pågrepet i Tyskland i et norsk-tysk politisamarbeid.

Nyhetsbyrået Associated Press meldte allerede torsdag morgen at de pågrepne er medlemmer av terrornettverket al-Qaida.

Al-Qaida

Ifølge AP har norske og amerikanske myndigheter holdt de tre under oppsikt i over et år. Det planlagte angrepet skal ha minnet om et mislykket forsøk på å angripe t-banenettverket i New York i fjor.

Kilder sier til nyhetsbyrået at man antar at de samme topplederne for al-Qaida som var involvert i planleggingen av dette angrepet, har vært involvert i terrorplanene som nå skal være avslørt.

 • Vi befinner oss ikke i noen akutt terrorfare. Men vi ser at trusselbildet i Norge blir likere det i land hvor terrorangrep er blitt gjennomført, sier Kristiansen.