Kongefamilien dukket opp på slottsbalkongen

Barnetoget er avlyst og passerer ikke Slottsplassen i år. Hele kongefamilien dukket likevel opp på slottsbalkongen og sang nasjonalsangen kl. 13.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre Magnus (14) dukket opp på slottsbalkongen like før klokken 13.
  • NTB
  • Ingrid Åbergsjord
«Ja, vi elsker dette landet» ble sunget like etter klokken 13.

Stengt for publikum

Slottsplassen er stengt av for publikum i år, men det er gjort unntak for enkelte fanebærere som representerer en håndfull skoler. Det Norske Solistkor og Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps var også på plass.

Slottet har holdt kortene tett til brystet angående kongefamiliens planer for 17. mai i år, og det har vært knyttet spenning til om de tradisjonen tro kom til å komme ut på balkongen.

Noen utvalgte representanter fra forskjellige skoler fikk møte opp på Slottsplassen.

Høytidelig stemning

Like før klokken 13 kom hele familien ut og sang nasjonalsangen sammen med resten av folket.

Kongefamilen var preget av at det var en høytidelig stund under en tradisjonsrik festdag som er svært annerledes i år.

Garden opptrådte på Slottsplassen. De spilte blant annet «Gammel jegermarsj».

Som et plaster på såret for at årets barnetog ble avlyst, har Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) tatt initiativ til at barn kunne tegne sine beste 17. mai-minner.

Over tusen tegninger er skannet, sendt digitalt og skrevet ut, og disse ble overlevert på Slottsplassen. Adjutanter kom ned fra Slottet og mottok tegningene på vegne av kongen og dronningen.

Leder av 17. mai-komiteen Pia Farstad von Hall hilste på kongefamilien fra Slottsplassen.

– På vegne av alle skoleelevene som skulle ha gått i tog her i dag, vil jeg gjerne ønske gratulerer med dagen, sa Oslo-ordføreren i en kort tale, før kongefamilien gikk inn igjen cirka 13.20.