Norge

Moren til den drepte 17-åringen henvender seg direkte til tiltalte i rettssalen

Under draps- og terrorrettssaken i Bærum forklarer moren til den drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen seg ansikt til ansikt med tiltalte.

Dagen etter drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) la venner av henne ned blomster utenfor boligen der drapet fant sted.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Samme dag som drapet og terrorangrepet fant sted, snakket moren til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen om at hun skulle sende en bekymringsmelding til politiet om Philip Manshaus.

Bare noen dager før drapet og terrorangrepet la hun merke til at tiltalte hadde hengt opp utklipp fra Brenton Tarrants moskéangrep på New Zealand, et hakekors og et norsk flagg på rommet sitt.

Den skjebnesvangre dagen hadde hun reist fra hjemmet i Bærum til Drammen. Der møtte hun flere venninner som hun skulle spise middag med.

– Da fortalte jeg dem at jeg hadde tenkt å sende en bekymringsmelding om Philip til politiet, forteller hun i sin forklaring under rettssaken i Asker og Bærum tingrett.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

Prøvde å ringe datteren

Idet hun og venninnene kom til restauranten, fikk de beskjed om at det hadde skjedd et terrorangrep i Bærum, og at gjerningspersonen var Philip Manshaus.

– Jeg var veldig bekymret for Johanne og prøvde å ringe henne. Jeg hadde en skikkelig guffen følelse og ble redd.

En venninne ble med henne på turen hjem til Bærum. Der var politiet ved familiens hus, og hun måtte bli sittende i bilen.

– Og så fikk du beskjed?

– Jeg spurte og fikk beskjed om at de ikke hadde funnet noen i huset.

Politiaksjonen fortsatte og så kom det en ambulanse.

– Da datt min verden sammen. Jeg gikk ut og spurte den nærmeste politimannen. Han sa «jeg kan ikke si noe» og jeg så fortvilelsen i øynene hans. Da forsto jeg det.

Draps- og terrortiltalte Philip Manshaus på vei inn i rettssal 11 onsdag.

Forteller om en kjærlig stesønn

Johannes mor er også er tiltaltes stemor. Hun startet sin forklaring med å svare på spørsmål fra aktor om tiden da hun og adoptivdatteren kom inn i familien Manshaus.

– Johanne var ni måneder gammel da. Vi ble tatt imot kjærlig, og Philip ga uttrykk for at det var veldig fint at vi kom, forteller moren og ser bort mot tiltalte.

Philip var da fem år gammel. Han og Johanne var de yngste barna i familien.

– Det er egentlig Philip og Johanne som har vokst opp tettest sammen, i og med at de var yngst.

– Hvordan var forholdet mellom Johanne og Philip?

– Det var godt, slik jeg oppfattet det. Han hadde omsorg og passet på som en storebror. Johanne var veldig stolt av ham.

Gjentatte ganger under den første delen av forklaringen sin ser Johannes mor bort mot tiltalte.

Ble stadig sintere

Moren forteller om hvordan stesønnens holdninger til innvandring og utlendinger utviklet seg. Høsten 2018 begynte han på folkehøyskole i Trøndelag, og i påsken var han hjemme på besøk.

– Da overså han Johanne, sa hun til meg.

Under diskusjoner i familien ga han uttrykk for sterke meninger. Johannes mor forteller i retten hvordan stesønnen ble stadig sintere.

Hun sitter i vitneboksen og ser direkte bort mot ham mens hun forteller:

– Jeg sa det til ham, «Philip, du har det ikke bra. Det er ikke bra å være så sint.» Da ble han sint og sa: «Hat er bra».

Etter én time i vitneboksen brister stemmen hennes.

– Jeg er veldig glad i Philip. Jeg synes dette er veldig trist, jeg har på en måte mistet to unger.

Rettssal 11 i tinghuset i Sandvika, der rettssaken etter drapet og terrorangrepet går.

Både Johannes mor og tiltaltes far har bedt om unntak fra smittevernereglene for å gi sine forklaringer i salen der draps- og terrortiltalte Philip Manshaus sitter, skrev Budstikka tirsdag.

Les også

  1. Manshaus kom seg løs tre ganger, men ble hver gang tatt av Rafiq (65)

  2. Philip Manshaus fremstår som en kloning av Anders Behring Breivik | Inge D. Hanssen

Les mer om

  1. Moskéskytingen i Bærum
  2. Drap
  3. Bærum