Norge

Kjell Inge Røkkes sønn: – Han var helt rabiat

Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke, forklarte seg om hvordan han måtte håndtere en «rabiat, aggressiv og fly forbannet» Jan Erik «Jannik» Iversen i 2017.

Kristian Monsen Røkke forklarte seg onsdag i saken der Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for å forsøke å presse Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Røkkes sønn inntok onsdag vitneboksen i Oslo tingrett for å vitne mot Jan Erik «Jannik» Iversen, som er tiltalt for utpressingsforsøk. I sin forklaring fortalte Kristian Monsen Røkke blant annet om en episode i 2017, da Iversen møtte opp på Aker Solutions.

– Det var en vanlig jobbdag. Jeg snakket med assistenten til Kjell Inge for å sjekke om Jannik faktisk var i resepsjonen. Jeg gikk ned og tok ham ut, for å avverge situasjonen. Da var han helt febrilsk, rabiat, aggressiv og fly forbannet, sa Monsen Røkke fra vitneboksen.

Tiltalte har tidligere gjort et poeng ut av at han kjenner Monsen Røkke, men onsdag morgen ønsket han ikke at Monsen Røkke skulle vitne i saken. Dommerne kom frem til at de likevel ønsket å høre Monsen Røkkes forklaring.

 • Bakgrunn: Dette må du vite om Kjell Inge Røkkes konflikt med torpedoen «Jannik» Iversen

Dette er andre dag i rettssaken mot Iversen. Han og Røkke havnet i en konflikt etter at VG i 2017 publiserte lydopptak der de to snakker sammen.

I retten har det kommet frem at Iversen har oppsøkt Røkke flere ganger etter dette, senest på advokat John Kristian Eldens kontor fredag forrige uke.

Her er overvåkningsbildene som politiet mener viser hvordan Iversen oppsøkte Røkke i et garasjeanlegg.

Røkkes sønn: – Ingen tvil om at dette var en trussel

Røkkes sønn fortalte videre at Iversen hevdet at Kjell Inge Røkke sto bak VG-sakene og at de hadde vært med på å ødelegge livet hans.

– Han fortalte at Kjell Inge fortjente bank. Han etterlot ingen tvil om at dette var en trussel, sa Monsen Røkke.

Under forklaringen kom det frem at Røkkes sønn mener at Iversen og kunsthandler Per Orveland har samarbeidet.

– Jeg har hørt Per si så mye motstridende over tid. Som tenåring brukte jeg mye tid med han. Det kom frem et mønster av det jeg kaller løgn her. Når jeg hører disse båndene, så hører jeg hvordan de to har sittet sammen og diktet opp historier, sa Monsen Røkke og viser til lydopptakene VG publiserte i 2017, som ble tatt opp av nettopp Orveland.

Han mener at Iversen og Overland har forsøkt å få penger ut av faren.

På direkte spørsmål om han kjenner til om tiltalte Iversen hadde noen oppdrag på vegne av Røkke, eller om Røkke har betalt ut penger til tiltalte, svarte Monsen Røkke kort:

– Nei.

Kjell Inge Røkke før sitt vitnemål i Oslo tingrett.

Ba om «ti stille-penger»

Onsdagen startet med at Iversens tidligere advokat Arild Holden forklarte seg for Oslo tingrett. Ifølge Holden fortalte Iversen ham at Røkke hadde gitt ham i oppdrag å skyte den omstridte forretningsmannen Christer Tromsdal (50).

– Han fortalte at han hadde skutt Tromsdal på oppdrag fra Røkke. Jeg kan ikke ta detaljene, sa Holden.

På tirsdag hevdet Iversen i retten at han fikk i oppdrag å «fjerne» Tromsdal. Røkke beskrev tirsdag anklagene som «absurde».

Jan Erik Iversen ble pågrepet i januar i fjor, samme dag som Kjell Inge Røkke anmeldte ham for utpressing.

Da Røkke vitnet i Oslo tingrett tirsdag, sa han blant annet at torpedoen Iversen ba ham om å betale 30–40 millioner kroner i «ti stille-penger». Pengene var angivelig betaling for å holde tett om et oppdrag torpedoen hevder at Røkke hadde gitt ham.

Advokat Arild Holden ankommer som vitne i Oslo tingrett. Han har blant annet arrangert flere møter der tiltalte og Kjell Inge Røkke forsøkte å løse konflikten seg imellom.

– Farlig nær utpressing

Holden har arrangert flere møter mellom Iversen og Røkke for å prøve å løse konflikten mellom dem.

Da lydopptakene ble publisert i 2017, var Holden i kontakt med Iversen, som mislikte sterkt at opptakene kom ut.

Iversen skal gjentatte ganger ha kontaktet Røkke om saken, og blant annet ventet på ham i garasjeanlegget på Aker.

– Jeg mente han var farlig nær pengeutpressing, og sendte ham en melding. Jeg har en fortid i politiet. Det var ment som et innspill for å avslutte dette, sa Holden i sin frie forklaring.

– Bekymret for Røkke

Aktor leste opp en tekstmelding fra desember 2017, hvor tiltalte Iversen skrev til advokat Holden at han skulle gå til mediene og «fortelle alt». Iversen gjentok at han vil ta med seg Røkke til politiet hvis han ikke melder seg.

– På det tidspunktet var jeg bekymret for Røkke. Jeg vet ikke om jeg informerte John Christian Elden eller Røkke, men jeg sa at «du må passe på deg selv». Det har med varslingsplikten å gjøre, sa Holden.

Etter å ha vitnet i tingretten, ble Holden spurt om hva han visste om eventuelle torpedooppdrag som Røkke skal ha gitt Iversen.

– Jeg visste det han hadde fortalt meg, sa Holden.

– Har du varslet Elden, politiet eller andre om disse angivelige oppdragene?

– Jeg kan ikke være nøyaktig på det. Hvem jeg hadde varslet og hvem jeg sa fra til, har jeg gjort rede for i retten, svarte Holden.

Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp. Tiltalte var i godt humør da han ankom Oslo tingrett tirsdag.

Tromsdal skal vitne: – Tror ikke på Iversen

Senere onsdag skal finansmannen Christer Tromsdal vitne. Han soner for tiden en bedrageridom i Ringerike fengsel. I et intervju med Dagbladet tirsdag sa Tromsdal at han ikke har noen grunn til å tro at Kjell Inge Røkke skulle ønske å ta livet av ham.

– Jeg har ingen ønsker om å gå i strupen på Røkke. Vi har felles forretningsforbindelser og ellers felles kjente. Jeg har ikke noe inntrykk av at Røkke vil meg noe vondt, sa Christer Tromsdal til avisen.

Det er også planlagt at Røkkes advokat Jon Christian Elden skal vitne onsdag. Deretter skal tidligere advokat Ellen Holager Andenæs og Anna Nielsen, som er daglig leder i samme advokatfirma, vitne i retten.

Tidligere sjef for beredskapstroppen i politiet, Anders Snortheimsmoen er nå innleid for å ivareta sikkerheten til Røkke. Han er også innkalt som vitne i rettssaken, men hans forklaring er utsatt, skriver Dagens Næringsliv.

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 3. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 4. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 5. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 6. VERDEN

  Iran hevder Salman Rushdie selv har skyld i drapsforsøket mot ham