- Nedlasting har liten effekt på musikksalg

En ny studie viser at ulovlig nedlasting ikke er så farlig som platebransjen skal ha det til.

Det viser en ny studie som er publisert i Journal of Political Economy. Felix Oberholzer-Gee og Koleman Strumpf, som står bak studien, konkluderer med at ulovlig nedlasting av musikk, i motsetning til plateindustriens påstander, praktisk talt ikke har noen effekt på salget av musikk, skriver nettstedet Ars technica

.

0,7 prosents effekt

Studien har analysert data fra de siste fire månedene i 2002, og forskerne kom frem til at ulovlig nedlasting ikke hadde mer en 0,7 prosents effekt på musikksalget i den tidsperioden.

Undersøkelsen sammenlignet loggen til to fildelingsservere med salgsdata fra Nielsen SoundScan, slik at de kunne se på effekten av 1,75 millioner nedlastede sanger på 680 ulike solgte album i den samme perioden.

Så tok studien en interessant tilnærming.

Sammenlignet tyske og amerikanske tall

Populær musikk vil ofte ha både høye nedlastingstall og høy salgstall, så forskerne ønsket å finne ut av måter å teste effekten på platesalget når nedlastingsaktiviteten økte på bekostning av noe annet enn amerikansk sangpopularitet.

Ville den økte tilgjengeligheten av musikk fra Tyskland ha en påvirkning på det amerikanske salget? Studien så på tidsperioder der tyske studenter var på ferie, etter å ha påvist at nedlastningsaktivitet øker i slike perioder.

Tyske brukere er nemlig samlet sett den gruppen som laster opp nest mest MP3-filer til verden, og omtrent en av seks amerikanske nedlastinger kommer fra Tyskland.

Likevel var effekten på det amerikanske salget ikke stort nok til å være statistisk signifikant. Ved å bruke denne og mange andre metoder, klarte ikke forskerne å finne en meningsfull korrelasjon mellom ulovlig nedlasting og platesalg.

Ikke statistisk signifikant

Tilgjengligheten, og til og med økningen av ulovlige musikknedlastninger på fildelingsnettverk hadde ingen negativ effekt på musikksalget.

— Ved å bruke detaljerte lister med informasjon om delingen av digitale musikkfiler, fant vi at fildeling ikke hadde en statistisk signifikant effekt på kjøp av en gjennomsnitts-CD i vårt utvalg, skriver forskerne i rapporten.

Studien peker også på at 803 millioner plater ble solgt I 2002, som er en nedgang på 80 millioner fra året før.

Plateselskapenes interesseorganisasjon, RIAA, har skyldt på ulovlig nedlastingsvirksomhet som den største årsaken til nedgangen.

Men ifølge studien, kan kun seks av de 80 millioner CD-ene, forklares av ulovlig nedlasting.