Vekk med www?

Bare en tradisjon og har ingen nytte. Burde de tre bokstavene droppes?

www er bare en konvensjon og det er ikke noe teknisk som krever at en webadresse skal ha www i navnet.

Initiativet No-www vil at alle skal gjøre nettsidene sine tilgjengelig både med og uten bruk av www. De mener www er unødvendig, men at man også må beholde denne adressen fordi så mange er vant til å skrive inn de tre w-ene.

— No-www.org vil gjøre Internett og kommunikasjonen rundt Internett så fruktbar som mulig. I den anledning ber vi i all beskjedenhet alle som lager websider om å gjøre den tilgjengelig med domain.com og www.domain.com, skriver organisasjonen som hevder å ha "godkjent" over 12.000 nettsider.

Manglende forståelse

Internettguru Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo har ikke særlig tro på prosjektet.

— Å stille som krav at man gjør "eksempel.no" tilgjengelig som webserver på lik linje med "www.eksempel.no" - slik No-www-folket gjør, vitner om manglende forståelse for at Internett er mer enn web, sier han til Forbruker.no.

Men han ser fordelen av å gjøre begge adressene tilgjengelig.

— Dersom det bare finnes en enkelt eller primær webserver på det gitte domenet, så vil det å gjøre denne tilgjengelig både med og uten www sannsynligvis gjøre det litt enklere å taste inn URL-en for denne webserveren. Det er derfor ikke noe galt i å anbefale folk å gjøre dette, sier Hannemyr men påpeker at det ikke alltid er like lurt.

— Det kan være at det finnes flere webservere som tjener ulike formål, eller det kan være at de som eier nettstedet ønsker å bruke "eksempel.no" uten "www" foran til helt andre tjenester enn web. I så fall må webserveren kvalifiseres med et subdomene, og her er "www." helt klart det beste valget, sier han.

Enkelt

For å gjøre en nettadresse tilgjengelig også uten å skrive inn www må den som drifter domenet legge til litt ekstra informasjon om domenet. Dette er en relativt enkel sak, og har allerede blitt gjort av mange.

Alle de største norske nettavisene dukker opp selv om man utelater de tre w-ene.

Unødvendig å si

No-www ønsker også at folk skal slutte å si www når de skal overlevere en webadresse muntlig.

"Bruk av subdomenet www er overflødig og tidkrevende å kommunisere. Internett, media og samfunnet har det bedre uten", mener organisasjonen som også er omtalt på nettleksikonet Wikipedia.

Skriver du inn www før ap.no, vg.no og db.no? Og sier du www når du snakker om nettsteder? Fortell i kommentarfeltet til høyre.