Norge

Pusser opp 100 prosent naturlig

Vegger smurt inn i linolje og harpiks, og gulv som dufter av nøtter og honning. Det tjener både inne- og utemiljøet, men egner seg best for folk med en viss tålmodighet.

Før du begynner: Tenk over hvor mange tommeltotter og hvor stor sinnsro du har, råder Bjørn Brunstad. Øko-produktene tar tid. Men det er verdt strevet, mener han.
  • Forf>knut Snare (foto)
  • <forf>ingvild Sahl <

Jo da, det lukter maling. Men ikke så mye som ventet av en leilighet under oppussing. Bjørn Brunstad har nemlig brukt maling og lakk uten spor av petroleum, syntetiske stoffer, bly eller kobolt. Alle produktene inneholder 100 prosent fornybare naturstoffer, og er fremstilt uten å slippe ut CO2 — Jeg synes det er interessant å teste økologiske produkter, sier Brunstad, som understreker at han ikke er noen miljøfreak - dette handler om nysgjerrighet.

Dyrt og tidkrevende

Men øko-stuntet har kostet. Malingen, laget av linolje, harpiks og blyfrie tørkestoffer, bruker 24 timer på tørke seg klar til neste strøk. Og selv om den er drøy, er 800 kroner for et to og et halvt liters spann ikke akkurat det billigste på markedet.Duften av gulv smurt inn i valnøttolje og polert med bivoks, er verdt investeringen, synes han: - Jeg kunne lagt meg på gulvet og slikket det, like etter at det var ferdig, smiler han.

Flest allergikere

Livos naturmaling er den ledende leverandøren av økologiske oppussingsprodukter. Men så langt er produktene langt fra allemannseie. I dag står det for knappe to prosent av det totale malingssalget. - Foreløpig er det mest allergikere og naturfreaker som bruker Livos. De tenker ikke pris, men skjønner at de sparer i lengden på å pusse opp på denne måten. Livos sparer ikke bare miljøet. De fleste produktene er i tillegg antistatiske, noe som gjør at man får mye mindre problemer med støv i hjemmet, opplyser markedssjef Freddy Carlsen.

For alle

Selv om økologisk oppussing er en omstendelig prosess, tror Bjørn Brunstad alle med en viss porsjon tålmodighet kan pusse opp økologisk.- Du bør telle hvor mange tommeltotter og hvor mye sinnsro du har. Det lønner seg å spørre grundig om hvordan du bruker produktene, og hvilke produkter som fungerer sammen. Flere oppussingtips finner du i Oppussingsguiden.