- Facebook truer rikets sikkerhet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet er redd informasjonen på Facebook kan misbrukes av terrororganisasjoner, kriminelle og hackere.

Roar Thon, seniorkonsulent i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, ber folk tenke to ganger før de publiserer informasjon om arbeidsplass og arbeidsoppgaver på nettverkssamfunn som Facebook.
Les også

Facebook truer rikets sikkerhet

beskriver Roar Thon i NSM Facebook som en mulig trussel mot rikets sikkerhet. — Sosiale nettverk som dette øker risikoen for at forretningshemmeligheter eller sikkerhetsgradert informasjon blir offentliggjort, fordi brukerne ikke er bevisst på verdien av det de legger ut. Det er skremmende å se hva folk allerede har publisert, sier Thon, som er seniorkonsulent i avdeling for sikkerhetskultur i NSM.NSM arbeider blant annet med informasjonssikkerhet for alle offentlige og private virksomheter som sikkerhetsloven gjelder for. Dette er for eksempel departementene og kommuneforvaltningen.

Trusselaktører.

— Før var ansatte i departementer og etater en grå masse. Om de legger ut detaljer om arbeidsplass og arbeidsoppgaver på Facebook, kan trusselaktører få oversikt over hvem som sitter på interessant informasjon, sier Thon.Han forteller at personlige opplysninger om disse personene og deres aktiviteter, forbindelser og interesser kan brukes til kartlegging. Aktører som kriminelle miljøer, fremmed etterretning, terrororganisasjoner og hackermiljøer kan være svært interesserte i å bruke dette.

Politiet utsatt.

Et eksempel på en utsatt gruppe er politiet. Når Aftenposten tar et raskt søk på Facebook, finner vi at i overkant av 1200 personer er registrert med navn og bilde i nettverket "Politiet".Trykker man seg videre inn på profilene, er det kort vei til opplysninger om deres venner og familie. Politidirektoratet kjenner til problemstillingen.- Vi har så langt ikke laget egne retningslinjer for bruk av, eller deltagelse på, nettsteder som Facebook eller tilsvarende. Politiets etiske retningslinjer gjelder her som i andre sammenhenger. Vi følger likevel nøye med, sier Liv Merete Wiker, informasjonssjef i Politidirektoratet.

Utlevering

. Roar Thon påpeker at mye av det som legges ut på nettverkssamfunn, er informasjon som de fleste av oss ville vært skeptiske til å utlevere til en person vi tilfeldigvis møtte på gaten. - Etter å ha funnet ut hvem som jobber med hva, kan informasjon om interesser utnyttes til å bygge opp tillit. Dessuten kan man bruke Facebook til å lage falske henvendelser, for eksempel ved å utgi seg for å være en venn eller kollega, forteller han. I kronikken referer han til en undersøkelse fra Universitetet i Indiana i USA. Den viser at 71 prosent av dem som mottok en e-post fra det de trodde var venner og bekjente fra Facebook, valgte å gi fra seg private brukernavn og passord på forespørsel. - Vi er flinke til å informere 14-åringer om nettsikkerhet, men nå har det kommet sosiale nettverk som er populære blant 30-åringer som utleverer seg selv mer eller mindre ukritisk. Det er viktig at bedrifts- og virksomhetsledere opplyser ansatte om hvordan arbeidsrelatert informasjon skal behandles, mener han. Tidligere i år oppdaget NSM flere tilfeller av at sensitiv informasjon var publisert på Facebook. - Virksomhetene det gjaldt, er varslet. Informasjonen er fjernet, forteller Thon, som ikke kan oppgi hvilke virksomheter det gjaldt. Se også kronikken

Les også

Facebook truer rikets sikkerhet