Norge

Apenes-drapet oppklart

Drapet på Inger Johanne Apenes i Fredrikstad i 1978 er oppklart. Politiet opplyser at de har fått en tilståelse i den nær 30 år gamle saken.

  • Kjetil Sæter

Politiet anser tilståelsen som troverdig, og anser dermed saken for oppklart, går det fram av en pressemelding fra Østfold politidistrikt.

Gjerningsmannen har båret på den grusomme hemmeligheten i 29 år.

NTB melder at tilståelsen kommer fra en person som på drapstidspunktet var mindreårig. Den kriminelle lavalder den gang var 14 år.

Knivdrept

Inger Johanne Apenes (61) ble funnet knivdrept i sitt eget hjem i Heibergs gate 43 i Fredrikstad litt før klokken 12 lørdag 6. mai 1978.

Apenes ble funnet av sønnen sin, Georg Apenes, som nå er direktør for Datatilsynet.

Inger Christine Apenes, datter av den avdøde, sier i en kort kommentar til Fredriksstad Blad at hun opplever det som en enorm lettelse at saken nå er oppklart.

En mann ble siktet for drapet i 1983. Mannen, som var familiens maler, satt flere måneder i varetekt. Siktelsen ble senere frafalt.

Motiv

I 2002 tok politiet i Østfold med hjelp fra opp igjen etterforskningen av drapssaken i håp om å finne en løsning før saken ble foreldet i mai 2003.

Foreldelsesfristen for drap i Norge er 25 år.

Flere etterforskere arbeidet da på heltid for å grave i gamle spor med håp om å løse drapsgåten.

Politiets problem har hele tiden vært at de ikke har sett noe klart motiv for det brutale drapet. De har heller aldri funnet drapsvåpenet.

Til tross for det omfattende etterforskningsarbeidet som har vært nedlagt har det ikke lykkes påtalemyndigheten å ta ut tiltale i saken.

DNA

Etterforskerne benyttet i 2002 nye og moderne metoder som DNA-tester og datateknologi, uten at det brakte dem noe nærmere gjerningsmannen. Omtrent 4000 navn ble lagt inn på data. Det samme ble opplysninger fra cirka 3000 vitner som ble avhørt av politiet i 1978. De gamle etterforskerne i saken ble også innkalt til samtaler.

Kripos hadde fem uidentifiserte fingeravtrykk i arkivene sine fra etterforskningen i 1978. Disse ble i 2002 hentet frem og behandlet med moderne metoder. Det viste seg at ett av dem tilhører et av Inger Johanne Apenes' barnebarn, som var fire år gammel da drapet fant sted.

Politiet vet ikke hvem som har avsatt de siste fire avtrykkene; det kan godt være drapsmannen. I så fall er ikke vedkommende å finne i politiets registre.

Georg Apenes

I et portrettintervju med Morgenbladet i 2005 diskuterer Georg Apenes drapet på moren relatert til diskusjonen om et sentralt DNA-register.

– Det som skjedde med min mor, har aldri betydd noe for mitt syn på kriminalitet. Hvis det er noe jeg er bekymret for i norsk kriminalitetsdebatt, så er det at rehabiliteringsperspektivet er blitt helt borte.

For Apenes, som også har vært stortingsrepresentant for Høyre, har ingen grunnleggende tro på straff.

– Jeg tror ikke at folk blir snillere av å bli tilført pine. De fleste drap er jo så vidt jeg kan se ikke planlagt, så derfor tror jeg ikke på straff i og for seg. Jeg tror at det av og til kan være klokt å holde noen mennesker unna resten av samfunnet. Men det er som oftest syke mennesker, som trenger å bli tatt vare på. Vi er villige til å gi opp stadig større deler av vår integritet og privatsfære, og tror samtidig at vi kommer til å oppnå trygghet. Men der tror jeg vi kommer til å ta grundig feil. Sånn sett er jeg pessimist.

Tror ikke på overvåking

Han relaterer drapet på moren til sin motstand mot et orwellsk overvåkingssamfunn.

– Jeg tror ikke drapet på min mor kunne ha vært forebygd med all verdens kameraer eller elektroniske gjerder eller dataregistre. Vi har en forestilling om at vi skal lage det perfekte samfunn, minimalisere ubehag. Det er tøv! Mennesket er grunnleggende ensomt, har det vanskelig både med seg selv og sine omgivelser. Det har aldri vært så mange uttrykk for ensomhetsfølelse, for isolasjon, for usikkerhet, flukt inn i husene, opplevelseshysteri, de reisebyråene som klarer seg best er de som selger opplevelsesreiser, pensjonister skal seile på flåte i Stillehavet.

Les også

    Åstedet, huset i Heibergs gate ved Gamlebyen i Fredrikstad.
    Georg Apenes fant selv sin mor død i 1978.