Skoleungdom i Oslo i full gang med å koronateste seg selv

Litt opp i nesa med pinnen – snurr – og etter et kvarter kommer svaret. I dag tar titusener av Oslo-elever den første koronatesten på seg selv.

Agon Shala (15) (t.v.) og Deniz Yoztyurk (15) tar selvtesten i klasserommet på Apalløkka skole i Oslo på den første dagen med massetesting på alle ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo.

Målet er at alle elevene skal teste seg to ganger i uka, på mandager og torsdager. På den måten vil Oslo-skolen unngå at mange må i karantene.

– Vi ønsker at elevene våre skal kunne være mest mulig på skolen, i en mest mulig normal hverdag. Massetesting er viktig for å få til det, sier utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i Oslo.

20.000 elever i videregående og 20.000 på ungdomstrinnet i kommunen skal teste seg.

Til sammen er det sendt ut flere millioner hurtigtester til kommuner landet rundt til bruk i skolene.

– Det vi ser nå, er at skolene i større grad må starte regelmessig testing av elevene fremfor å smittespore hver enkelt. Derfor har vi sendt ut 3 millioner hurtigtester de siste ukene til kommunene slik at elever i stor grad kan teste seg selv, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB i forrige uke.

I Bergen er de videregående skolene i gang med å hurtigteste alle elevene to ganger i uken.

– Skolene skal i utgangspunktet bruke tester de har liggende. Vi er også i gang med å forsyne skolene som trenger det. De har fått varsel om at de må organisere dette selv, sier smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen til Bergensavisen.

Det er rundt 10.000 videregående-elever i kommunen.