Norge

Minnemarkering i Regjeringskvartalet

De ansatte i departementene er for første gang tilbake på åstedet for terrorangrepet i Regjeringskvartalet.

Jens Stoltenberg og de andre departementsansatte var tilbake i Regjeringskvartalet. FOTO: SCANPIX Foto: Holm, Morten

 • Lars Martin Gimse

Det har gått over to uker siden Norge ble rystet av terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og på Utøya. I dag avholdes den første minnemarkeringen i Regjeringskvartalet.

Trompetist Ole Edvard Antonsen åpnet seremonien, før statsminister Jens Stoltenberg talte.

— Kjære alle sammen. Regjeringskvartalet og Utøya ble utsatt for det mest blodige angrepet i Norge i fredstid. Vi som står her fikk kontorene våre sprengt. Kolleger og venner ble drept. Flere ligger hardt skadd på sykehus. I dag samles vi alle sammen for å minnes de døde. Vise respekt for de som er skadet, og takke alle som hjalp til, sa Stoltenberg.

Tale av Stoltenberg

- Noen av dere som er her i dag vaklet bokstavlig talt ut av bygningene som er bak oss og som vi nå ser. Dere vaklet ut av ruinene. Dere bærer inntrykk vi som ikke var på jobb den dagen vanskelig kan forestille oss, sa Stoltenberg videre.

— Mange har kjent på egen frykt, og mange har lyttet til familiens frykt. Tenk om det var deg. Jeg er glad for å kunne si dette til dere. Dere har klart det. Regjeringsapparatet har fungert ubrutt siden bomben sprengte. Jeg er stolt over å være statsminister i et land med et sånn embedsverk

— Dere har vist hva som bor i det norske byråkratiet. Dere har vist at byråkrat er en hedersbetgnelse, ta i mot min takk for alt dere har gjort, sa statsministeren.

— Også til slutt, dere forvalter demokratiets mest edle idealer. Sammen skal vi gjenreise regjeringskvartalet. Attentatet mot Regjeringskvartalet og Utøya har mislykkes, demokratiet skal komme styrket ut. Av hele mitt hjerte, takk!

Høyblokkens skjebne uavklart

Da bomben gikk av bredte en trykkbølge seg utover plassen rundt Høyblokka, der Justisdepartementet og Statsministerens kontor er lokalisert.

Flere omkringliggende bygg fikk store materielle skader, vinduer ble pulverisert og meldinger om sårede tikket snart inn. 5 minutter etter eksplosjonen var masseutrykningen i gang, og politiet sperret av store deler av sentrum i frykt for nye eksplosjoner.

Departementene har allerede begynt å ta i bruk Regjeringskvartalet igjen. De departementene som holdt til i bygget R5 har nå fått lov til å flytte tilbake til kontorene sine, men de departementene som holdt til i høyblokka kan måtte påregne å vente i år før de kan komme tilbake igjen.

- Mange som jobber her i Regjeringskvartalet er engstelige og redde. Mange av oss har i flere dager jobbet i ruinene. Og vi kjenner at det gjør noe med oss. Takk for en strålende innsats, sa Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud.

— Til dere alle, ta vare på dere selv og hverandre.

Fredag var det to uker siden terroren rammet Norge, se oppsummeringsvideoen under.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Solberg: Statsministerens kontor aldri tilbake til Høyblokken

 3. OSLO
  Publisert:

  Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

 4. NORGE
  Publisert:

  «Det er et åsted. Det er der man ser merkene etter bomben. Det har en kraft som ingen andre steder har.»

 5. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

 6. POLITIKK
  Publisert:

  AUF: – Unike sår etter 22. juli-bomben blir borte