For en uke for comebacket.

Onsdag i Berlin: Foran en plakat med tre bokstaver og en bindestrek som danner et bandnavn Norge aldri blir ferdig med, sitter tre menn på 50 + og forteller at de er tilbake. Det er under fem år siden de fortalte at de, de skulle aldri mer komme tilbake.

Torsdag på Østlandet: Bussene står, bilene spinner, flyplassen stenges. Ungene dras til barnehagen på akebrett, for snøen har gjort comeback.

Oslo torsdag denne uken. Akkurat da folk begynte å leke med tanken om å legge om til sommerdekk eller pusse sommermøblene kom snøen.
Tor G. Stenersen

I dag, lørdagen i den stille uke: I den ortodokse kirke kalles den Lasaruslørdagen, etter mannen som skal ha ligget fire dager i graven da Jesus skal ha vekket ham til live.

— Det blir aldri mer a-ha

Ordet comeback kan forstås på flere måter. Den mest vanlige betydningen er når (fortrinnsvis) kjente mennesker vil tilbake til det de engang var. Som Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy i a-ha. I 2009 og 2010 reiste de rundt for å ta farvel med fansen før de rundet av med en siste konsert i Oslo Spektrum 4. desember.

Det blir aldri mer a-ha etter 4. desember 2010

«Takk for alt!», skrev anmelderne, men de fleste la til et « og på gjensyn…?».

Oslo Spektrum 4. desember 2010. a-ha i det bandet kalte sin siste konsert. Noensinne. Ever. Helt sikkert.
TRYGVE INDRELID

For alle vet at band gjør comeback. Band er som skapt til å gjøre comeback. Den låten du aldri kan glemme, vokalisten du var forelsket i på 1980-tallet, tenkt å få høre den og se han/henne én gang til…Eagles gjorde til og med et platetittel-poeng ut av sitt comeback. I 1980 uttalte Don Henley at det oppløste bandet først ville bli gjenforent «når helvete fryser over». Aldri, med andre ord. Fire år senere kom Eagles-platen Hell Freezes over.

Men a-ha? De var jo så skråsikre. Magne Furuholmen sa:

— Det blir aldri mer a-ha etter 4. desember 2010. Det er større sjanser for at ABBA kommer sammen igjen enn at vi gjør det.

Mott the Hoople – 40 år etter

ABBA-poenget er interessant.

Etter at tidenes svenske pop-suksess la opp i 1982 har bandet klart å si nei til alle som har lagt tykke pengerstabler på bordet for å få dem tilbake. Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog skal alle ha uttrykt seg positive til tanken, bremseklossen er Benny Andersson som flere ganger har sagt at det ikke kommer til å skje.

— ABBA ga seg på riktig tidspunkt. Dessuten var de jo ikke et typisk live-band, mer ett plate-band, og det var også mange private forhold å ta hensyn til, sier Universal Norge-sjef Petter Singsaas om bandet som var satt sammen av to ekteskap (som endte i 1979 og 1981).

- Hvilket band-comeback husker du best?

— Oi! Nå står jeg ved et bagasjebånd og venter på kofferten min, så jeg har mye rot i hodet. Men Mott the Hooples gjenforeningskonserter (i 2009) – med originalbesetning – over 40 år etter at de gikk fra hverandre var overraskende og nostalgisk, sier Singsaas.

Nydelig, George Foreman

George Foreman har fått inn et skikkelig treff på Michael Moorer, og tar tilbake tungvektstittelen. Året er 1994, Foreman er 45 år, og blir tidenes eldste verdensmester i boksing.
DOUGLAS C. PIZAC

Idretten er full av comeback, Petter Northugs fire gull i Falun er et godt eksempel. Eller hopperen Anders Jacobsen, som la opp i 2011 fordi han manglet motivasjon, men kom tilbake i verdenstoppen. Og fotballspilleren Erik «Myggen» Mykland, som sluttet sommeren 2004, men returnerte i Start-drakt fire år senere uten å dumme seg ut.

Det finnes nesten ikke maken til historie i hele verden

Likevel, er ikke boksesporten det beste stedet å lete? Den er full av folk som har blitt slått ned og tilsynelatende ut, men som har reist seg igjen.

— Du må ha hvert fall ha med George Foreman, sier boksepresident Odd Haktor Slåke. Han forteller:

— Foreman tapte jo «Rumble in the Jungle» mot Muhammad Ali i 1974. Så bokset han noen kamper til før han la hanskene på hylla. Han ble religiøs. Drev med ungdomsarbeid. Fikk en haug med unger (fem sønner og syv jenter), sønnene kalte han George 1, George 2, George 3 og så videre. Ti år etter at han sluttet gjorde han comeback. Og i 1994, 45 år gammel, ble han verdensmester igjen, sier Slåke. George Foreman tok tittelen tilbake 21 år etter at han vant den for første gang.

— Det finnes nesten ikke maken til historie i hele verden. Det var nydelig, mener boksepresidenten.

- Hva er det med boksere og comeback?

— De er vant til oppmerksomhet. Plutselig er de borte. Pengene kan sikkert friste noen.

Det er ikke pengene som frister trønderen Reidar Walstad, et eventuelt comeback kommer til å koste ham penger. Han har ikke bokset en kamp siden september 2009. Nå er han 37, topptrent etter seks måneder med harde økter, og lurer på: Kan jeg gjøre det igjen?

— For meg handler det om livsutfoldelse. Jeg tenker ikke på at det kan gå dårlig. Jeg vil ikke sitte som 56-åring og gruble «hvorfor gjorde jeg det ikke?» Jeg vil si til meg selv: «Jeg prøvde!»

- Det var «svarte natta»

Der det er mye penger involvert er sjansen for å snuble stor. Da er det bare én ting å gjøre: Vinne pengene tilbake. Et Google-søk på Idar Vollvik + comeback gir mange treff. Vollvik ble milliardær på mobilselskapet Chess, men tapte pengene. I en e-post skriver han dette om sitt nye comeback-forsøk:

Idar Vollvik, her fra TV2-programmet «Skal vi danse», vet hvordan det er å miste penger. Men Vollvik gir ikke opp tanken på comeback.
AUDUN BRAASTAD, NTB/SCANPIX

— Jeg har faktisk «gått på trynet» ikke bare én, men flere ganger! Å være cirka 340 millioner kroner i minus ble tøffere å overvinne enn hva jeg selv trodde. Nå er så og si alt dette betalt, og jeg ser svært lyst på fremtiden. I disse dager lanserer jeg en app som skal bli verdt mer enn samlet verdi på alle firmaer jeg har bygd. Energien til å gjøre dette har jeg vel fått fra at situasjonen var så håpløs som den var. Men det er nå historie!

Det var aldri et alternativ for meg å legge meg ned. Der nede er det bare grått, kjedelig og mørkt

- Hva kjennetegner et godt comeback?

— Det er jeg ikke noen ekspert på!

Men dét er Atle Brynestad. På 1990-tallet mistet forretningsmannen og den tidligere Smart Club-gründeren alt, og etter at han hadde bygget seg opp igjen, skjedde det på nytt på 2000-tallet. Brynestad, som blant annet drev med skip, var såbar for internasjonale utfordringer som børskrakk, finanskrise og uro i Kuwait. Nå er han på god vei inn på rikinglisten igjen.

— Situasjonen er veldig bra. Vi har nedbetalt lån, har gjeldfrie skip, gode resultater og fire solide selskaper. For team-følelsen er det godt å lykkes, sier han.

- Hvordan opplevde du konkursene?

— Jeg ble født uten penger. Det har gjort det enklere i vanskelige tider. Det var aldri et alternativ for meg å legge meg ned. Der nede er det bare grått, kjedelig og mørkt. Det var svarte natta, men det var ikke noe alternativ å bli der. Enten det er en skiløper, en fotballspiller, et band eller en forretningsmann som skal komme tilbake, så er det bare én ting som gjelder: Hardt arbeid, sier Atle Brynestad.

Les også:

Atle Brynestad seiler videre etter to konkurser

a-ha slipper nytt album i september

Morten Harket - Mann uten band

Slik reiste Petter Northug seg