Norge

- Han er Stenmarks kronprins

  • Espen Hansen
Henrik Kristoffersen har i en alder av 21 år vunnet ti verdenscuprenn, ni i slalåm og én i storslalåm.
  • Kristoffersen er på god vei, men han har litt ugjort fremdeles, sier Ingemar Stenmarks gamle landslagstrener.

Seks slalåmseire av syv mulige. I den ene han ikke vant, ble han nummer to. Det gjenstår tre slalåmrenn denne sesongen. Tre muligheter til å kopiere Ingemar Stenmark, Marc Girardelli og Alberto Tomba som alle gikk til topps på slalåmpallen i verdenscupen syv ganger i én sesong.

Ingemar Stenmark (født 1956) vant 86 seire i verdenscupen, 46 i storslalåm og 40 i slalåm. Vant sammenlagtcupen tre ganger.

"Svingenes herrer"Så overlegen som 21-åringen fra Rælingen har vært denne sesongen, er det ingen som blir overrasket om han også passerer disse ekstreme vinnerne. Men det er først når han kan gjenskape magien i sesong etter sesong at han kan for alvor sidestilles med disse "svingenes herrer".

— Jeg sa på svensk radio nylig at det var litt Stenmark-klasse over det Kristoffersen holder på med, men jeg følte etterpå at jeg måtte ta det tilbake. Jeg synes foreløpig det skiller minst én dimensjon mellom de to. Husk at Stenmark også var fantastisk i storslalåm, der har Kristoffersen litt ugjort. Skjønt han er jo på god vei dit også. Jeg kaller ham Stenmarks kronprins, sier Torgny Svensson til Aftenposten.

Svensson var svensk landslagstrener 1976-1980, har vært ekspertkommentator på Sveriges Radio siden 1984 og har totalt vært til stede på 18 VM og 11 OL i alpint.

Stenmark kom som en vind inn i verdenscupen i 1974 og var bare 18 år da han vant for første gang. Han kom fra små kår i Tärnaby (nesten rett over grensen for Mosjøen), bodde i Slalomvägen og ble oppdaget veldig tidlig av den italienske treneren og tidligere alpinisten Hermann Nogler. Italieneren forble Stenmarks trener gjennom en lang karrière.

Alberto Tomba (født 1966) vant 50 seire i verdenscupen, 15 i storslalåm og 35 i slalåm. Vant sammenlagtcupen én gang.

Enkelt og vanskelig— Jeg synes vi kan sammenligne Ingemar og Henrik, begge med sin forfinede teknikk. Det er på en måte så enkelt og grunnleggende teknisk riktig, men samtidig så vanskelig å få til, forteller den norske alpinnestoren Finn Aamodt.

— Det virkelig unike med "Stenis" var at han var så god i skiftende epoker. Han kjørte da det var fast staur, leddstaur og med forskjellige typer ski, mener Aamodt, mens Svensson sier dette om sin landsmann:

— Han fullendte den teknikken som blant andre Gustavo Thöni var en eksponent for. Ingemar trente mest og best. I tillegg hadde han det bevegelsestalentet man må ha, og han hadde hodet!

Mens svensken var en tekniker, var Marc Girardelli mannen som kunne alt. Han var opprinnelig fra Østerrike, men kom på kant med sitt forbund og representerte Luxembourg i det meste av karrièren. Han var multikunstneren som presterte både å vinne slalåm og utfor i Kitzbühel.

— Han var en maskin. En gang i Sölden hadde vi fått en avtale med dem som kjørte preppemaskinene om at vi skulle få starte treningen grytidlig, klokken syv om morgenen. Da vi kom opp på breen holdt Girardelli sammen med far og bror og pakket sammen. De hadde vært der lyset begynte å komme klokken fire, forteller Finn Aamodt.

Marc Girardelli (født 1963) vant 46 seire i verdenscupen, tre i utfor, ni i super-G, syv i storslalåm, 16 i slalåm og 11 i kombinasjonen. Vant sammenlagtcupen fem ganger.

Jetsett-mannenDen neste ekstreme vinneren var italieneren Alberto Tomba. En mann som skapte flere oppslag for sin livsførsel enn for sine seire.

— Som type var han helt motsatt av Stenmark. Han var den italienske forføreren. Hans rike far kjøpte de beste trenerne til ham. Han kunne også feile, men likevel vinne – akkurat som Henrik Kristoffersen. Tomba behersket både slalåm og storslalåm, forklarer Aamodt.

— Slik jeg oppfatter Henrik, er han som Ingemar, en genuin idrettsmann. Tomba så livet i et videre perspektiv, helst jetsettlivet. Han hadde enorme ressurser. Klart han var en stor alpinkjører, men langt ifra så dedikert som Ingemar, mener Torgny Svensson.