Norge

Forbød asylsøkere på sykkel - da kom de i Lada-vrak

 • Thomas Olsen
  Journalist

Etter at norske myndigheter stoppet strømmen av asylsøkere på Storskog-grensen fra Russland, forsøker hundrevis av migranter å ta seg inn i Europa via grensen til Finland.

De nye rutene går til grensepasseringen Raja-Jooseppi fra Kolahalvøya eller til Salla nordvest for Rovaniemi.

Før nyttår forsøkte finske grensemyndigheter seg med et forbud mot å komme syklende over grensen.

Etter det er de nord-finske grensestasjonene blitt forvandlet til bilkirkegårder av gamle, russiske bilvrak.

Den finske statskanalen YLEforteller at asylsøkere betaler flere tusen euro for gamle bruktbiler produsert under Sovjet-perioden. Rustne og bulkete Ladaer og Volgaer med iskalde migranter har rullet inn på grensestasjonen i Salla de siste ukene.

Natt til forrige torsdag var temperaturene nede i nesten 40 minus nattetid. Da da gradestokken nærmet seg –25 kom det 21 afghanere i to utrangerte biler røyklagt av eksos. En kvinne fryktet at barnet var blitt kullosforgiftet i den overfylte bilen. De var blitt truet til å betale mafia-smuglere i Murmansk flere tusen euro for å komme seg over grensen.

En familie forteller rikskanalen i Finland at de hadde opplevd å måtte snu ti ganger på vei mot Finland – fordi smuglerne stadig ville ha mer penger for å frakte dem mot grensen.

Beslaglagt av politiet

Flere av de dyrekjøpte bilene er i ferd med å ruste bort, noen har sommerdekk, og én doning ser ut til å ha vært i frontkollisjon, skriver YLE.

Kjøretøyene er beslaglagt fordi de er trafikkfarlige og fordi politiet mistenker menneskesmuglere for å stå bak de Murmansk-registrerte bilene.

Også ved grensestasjonen Raja-Jooseppi, helt nord i Finland, har russiske rustholker begynt å hope seg opp på P-plassen, melder NRK.

– I all hovedsak er de i dårlig stand. De bryter så å si sammen på grensestasjonen idet de kommer inn i Finland, sier grensestasjonssjef Jani Brännare til NRK.

– I går var det minus 30 grader her i Raja-Jooseppi, men om sommeren vil det være mye lettere å krysse grensen her.

Onsdag meldte den finske grenseovervåkingenat det kom 19 asylsøker til Salla. Bare siden nyttår har det kommet 238 asylsøkere fra Russland i nord.

I hele fjor søkte tilsammen 694 personer med 30 forskjellige nasjonaliteter asyl ved grensenestasjonene Salla og Raja-Jooseppi. Flertallet var fra Afghanistan, Nepal, Iran, Irak og Syria.

— Forbud for å bedre sikkerheten

Som ved Storskog nekter finske og russiske myndigheter folk å passere grensen til fots.

Fungerende kommandør Jussi Sainio i den nordlige grenseovervåkingen sier til YLE at asylsøkere er blitt kjørt til finskegrensen av menneskesmuglere som ordner migranter ulovlig innreise i Russland. Deretter er de blitt utstyrt med enkle sykler for å omgå forbudet om å ta seg over grensen til fots.

Disse reglene er innført av sikkerhetshensyn.

— Grensestasjonene kan ligge langt fra grensen, og tar man bena fatt, risikerer man å gå seg vill og ende opp med å ta seg ulovlig inn i landet, forklarer Sainio.

Sykkelforbudet kom sent i desember i fjor. Formålet var å hindre at migranter tar seg ulovlig inn i Finland og unngå trafikkulykker med spinkle sykler på isete vinterveier.

Finske myndigheter erfarte nedgang i antall asylsøkere rett etter sykkelforbudet, men så begynte bilene å dukke opp.

Og de siste dagene er det rapportert gående migranter – flere med barn – i det arktiske grenselandet mellom Russland og Finland. Det er flere mil til fra nærmeste russiske by til grensestasjonen i Finland. Det er temperaturer under minus 30 flere steder.

The Independent Barents Observer meldte onsdag at russiske medier skriver at nedkjølte flyktninger er blitt tatt hånd om i Alakurtti, den siste russiske byen før grensen til Salla.

Hundrevis, kanskje til og med tusen asylsøkere er blitt værende i Murmansk-området etter at først Norge, så Finland innførte strengere grenseregler.

Disse leter nå etter en åpning inn i Europa, melder YLE.

Finske grensemyndigheter frykter at opp mot 7500 flyktninger og migranter vil forsøke å komme seg gjennom det nordlige Russland til Finland i løpet av året, skriver The Independent Barents Observer. Mange blir lokket til å betale menneskesmuglere tusenvis av dollar for å komme seg til Finland med falske visumpakker til Russland.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Klippet gjerdet for å komme til Norge – havnet i russisk fengsel

 2. KRONIKK
  Publisert:

  Dette er forklaringen på den plutselige asylstrømmen fra Russland | Arild Moe og Lars Rowe

 3. NORGE
  Publisert:

  Syrer pågrepet i Russland i forsøk på å ta seg inn i Norge

 4. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Grensegjerde sender gale signaler

 5. NORGE
  Publisert:

  Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

 6. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Jeg har reist inn og ut av Russland i 15 år. Denne gangen måtte jeg trille inn med sykkel.