Se hvilken norsk by kongeparet har besøkt flest ganger

Kong Harald og dronning Sonja har besøkt Norge på kryss og tvers de siste 25 år på tronen.

Dronning Sonja og Kong Harald i Bergen i mai 2001 ved åpningen av festpillene.

Den 18. juni legger kongeparet ut på sin jubileumsreise med kongeskipet. Turen går fra nord til sør med stopp i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Med reisen feirer de 25 år på tronen.

Kongeparet har besøkt over 500 steder i Norge siden 1991, viser en oversikt Aftenposten har fått av slottet.

Turene inkluderer besøk kongen og dronningen har reist på sammen, hver for seg og sammen med familien.

«Eg ve te Bergen»

Kong Harald og dronning Sonjas favorittdestinasjon er uten tvil Bergen som har fått besøk av de kongelige 80 ganger.

Kongeparet har blant annet vært gjengangere ved festspillene. Andre anledninger har vært statsbesøk fra utlandet, bryllup og bursdagsfester og diverse jubileer.

Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) synes det er veldig hyggelig at kongeparet ofte finner veien til Bergen.

– Vi har lang tradisjon for at kongefamilien gjester festspillene hvert år. Vi bergensere gleder oss alltid til besøk fra kongen og dronningen, sier hun til Aftenposten.

Les også

Konge og dronning i 25 år

FESTSPILLENE I BERGEN I 1991: Tusenvis av Bergensere møtte frem for å se kongeparet på deres første besøk utenfor Oslo. Anledningen var festspillene.

BURSDAGSFEIRING 2001: Prinsesse Märtha Louise feirer sin 30 års fødselsdag i Håkonshallen i Bergen. Her står hun sammen med sine foreldre.

NORGESBESØK 2012: Her fra en regnfull dag på bryggen i Bergen i 2012 i anledning norgesbesøket til prins Charles og Hertuginne Camilla.

Les også

Kronikk: Bare Kongen kan være Norge | Tor Bomann-Larsen

Kongeparets favorittbyer

Trondheim er kongeparets nest mest populære reisemål med 42 besøk. Dernest kommer Stavanger med over 33 besøk, Lillehammer med 29 besøk, Tromsø og Hamar med litt over 20 hver, samt Bodø, Kristiansand og Drammen med litt over 10 besøk hver.

NIDAROSDOMEN 1991: Kong Harald og dronning Sonja ble signet i Nidaros Domkirke den 23. juni 1991 av biskop Finn Wagle. I år ferier de 25-årsjubileet for signingsferden med en reise fra Tromsø til Kristiansand med kongeskipet.

60-ÅRSFERING I 1997: Kong Harald og dronning Sonja feiret 60-årsdagen i Trondheim med en rekke kongelige gjester. Her er de fotografert i Erkebispegården kort tid før gjestene ankom gallamiddagen sammen med kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

PRINSESSEBRYLLUP 2002: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen. Bryllupsfesten ble holdt i Stiftsgården. Ari Behn fikk kongen, dronningen og prinsessen til å le og gråte av talen han holdt.

HUNDREÅRSJUBILEUM I 2006: Kongefamilien feiret hundreårsjubileum for kong Haakon VIIs kroning på Stiftsgården i Trondheim. Mette-Marit stilte i Hardanger-bunad og dronning Sonja i Øst-Telemark bunad

Besøker Norge på langs

Den 18. juni legger kongeparet ut på sin jubileumsreise med kongeskipet. Turen går fra nord til sør med stopp i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Med reisen feirer de 25 år ved tronen.