Sjefen på Helge Ingstad om den tiltalte vaktsjefen: – En fyr jeg stolte veldig på

Preben Ottesen ble vekket av et smell den natten Helge Ingstad-fregatten kolliderte. – Skal jeg være helt ærlig, sliter jeg med å akseptere at han sitter der, og jeg sitter her.

Preben Ottesen var skipssjef da Helge Ingstad-fregatten kolliderte og sank. Tirsdag forklarte han seg for Hordaland tingrett.

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte natt til 8. november 2018 med tankskipet Sola TS. Fregatten til 4,3 milliarder kroner sank og gikk tapt.

Statsadvokaten har tiltalt bare én person: Den 33 år gamle vaktsjefen som styrte fregatten. Preben Ottesen var sjef på skipet. Han lå og sov natten da ulykken skjedde.

Tirsdag forklarte han seg for retten om hendelsen og om årsaker til at havariet kunne skje på hans vakt.

– Mitt ansvar

– Det er jeg som har ansvaret for absolutt alt som skjer på denne båten her. Om kokken skjærer seg i fingeren eller vi kræsjer i et tankskip. Skal jeg være helt ærlig, sliter jeg med å akseptere at han sitter der, og jeg sitter her. Det er mitt ansvar alt sammen, sa Ottesen.

Han henviste til den tiltalte vaktsjefen som sitter ved siden av ham med sine forsvarere. Tiltalte risikerer tre år i fengsel.

– Jeg har tenkt på det så mange ganger hva jeg skulle ha gjort annerledes, sa Ottesen.

Ble kastet ut av køya

Da det smalt natt til 8. november, lå han og sov på lugaren.

– Jeg ble kastet ut av køya faktisk, så jeg våkner på dørken. Jeg tok meg selv i å rope «nei». Så husker jeg at jeg ble redd, fordi jeg skjønte at det var sinnssykt alvorlig.

Han trodde fregatten hadde truffet noe i sjøen, som en container. De neste 3–4 timene husker han ikke så mye fra. Alt er litt tåkete.

– Det er mye som har gått i glemmeboken, og som jeg ikke husker rekkefølgen på.

Tiltalte var leder for navigatørene på Helge Ingstad. Han ble pekt ut av Ottesen.

– Jeg plukket ut den som var best egnet. Det handlet om hvem som var interessert i å ta jobben, som er gode til å organisere og har lengst erfaring innenfor navigering, sa Ottesen.

Ottesen er nå sjef for operasjonsavdelingen i Sjøforsvaret. Det er den avdelingen som drifter den operative virksomheten.

Radar ville «gitt svaret»

Tiltalte brukte ikke de vanlige hjelpemidlene som radar og kikkert ulykkesnatten.

Han så dermed ikke at det var tankskipet Sola TS som var på vei mot fregatten. Tankskipet hadde veldig sterk dekksbelysning. Dette gjorde det vanskelig å se at det var et skip.

Å bruke radaren ville forhindret ulykken, mente skipssjefen.

– Den store løsningen er å se i radaren. Det ville gitt svaret. Da hadde du sett at det lå et objekt i fjorden. Som da er Sola TS, sa Ottesen.

Radar er det enkleste og tryggeste hjelpemiddelet du har, ifølge Ottesen.

Det var flere ting som gikk galt på én gang ulykkesnatten. Den personen som skulle holde utkikk med styrbord-side av fregatten, hadde matpause før kollisjonen.

Vaktsjefen, som nå er tiltalt, var ikke klar over at hun var borte. Det er nemlig bekmørkt på broen om natten.

– Hvem har ansvaret for å sørge for at alle er på plass, spurte statsadvokat Magne Kvamme Sylta.

– Det er vaktsjefens ansvar å se til at alle er på jobb, svarte Ottesen.

Han mente det var avtroppende vaktsjefs ansvar å fortelle tiltalte at utkikken manglet.

– Tøff muntlig eksamen

Tiltalte har forklart at han kjente et press på å bli klarert som vaktsjef. Han hadde seilt i bare åtte måneder som vaktsjef før ulykken.

Ottesen sa seg uenig i at det legges mye press på å klarere vaktsjefene raskest mulig. Det var han som til slutt bestemte hvem som skulle bli klarert til jobben som vaktsjef.

– Jeg ville aldri klarert en navigatør til å stå på bro alene som jeg ikke stolte på. Jeg skal jo sove i båten selv, og går og legger meg med ansvaret for 126 andre, sa Ottesen.

Det er et krevende løp å bli klarert som vaktsjef. Ikke minst må du gjennom en «tøff muntlig eksamen», ifølge Ottesen. Tiltalte måtte ikke gjennom en eksamen og seile fra A til B. Det var ikke slik Ottesen vurderte kandidatene.

– Jeg ville heller vurdere navigatørene ut fra å ha sett dem over tid og i flere situasjoner, sa Ottesen.

– Du risikerer å gå ut av Sjøkrigsskolen uten å bli klarert, sa han.

Ottesen opplevde tiltalte som dyktig.

– Han var flink og en fyr jeg stolte veldig på.

– Hvem har ansvaret for kompetansen, spurte forsvarer Christian Lundin?

– Det er jo meg. Det er jeg som har ansvaret for kompetansen for utkikker, rormann og vaktsjefassistent. De er plukket ut fra mannskapet. Det er ikke snakk om tunge kompetansekrav. De må lære seg roret, lære seg til å holde utkikk, svarte han.

Ottesen ble flere ganger spurt om han var en person som det var enkelt å ringe til om man sto fast og lurte på noe.

– Det er bedre å spørre andre om det. Men jeg oppfattet at det var lett å ta telefonen og ringe meg.