Mistenkt 17-åring jobbet med oppgave om skolemassakre

FREDRIKSTAD (Aftenposten.no): 17-åringen fra Fredrikstad arbeidet med temaet om medienes håndtering av skolemassakrer da han sendte trusselen mot Glemmen videregående skole til VG.

En 17 år gammel gutt er pågrepet for truslene rettet mot Glemmen videregående skole i Fredrikstad. Den pågrepne er ikke elev ved skolen.
  • Jostein Ihlebæk
  • Peder Ottosen
  • Hans O. Torgersen (multimedia)

Skoleeleven har fortalt at trusselen var ment som en spøk, men i følge VG var meldingen sendt via en IP-adresse i utlandet, slik at det skulle være vanskelig å spore avsenderen.

— Det er ikke så mye jeg kan si om dette, men jeg vet at de hadde oppe temaet om hvordan mediene behandler skolemassakrer. Det har vi virkelig fått merke i dag, forteller rektor ved skolen der 17-åringen er elev.

Ryktet om det som hadde skjedd spredte seg raskt på skolen. 17-åringen meldte seg selv for politiet og ble pågrepet av bevæpnet politi på en parkeringsplass utenfor skolen.

— Vi har samlet elever og lærere og orientert om det som har skjedd. Dette er en hendelse vi tar veldig alvorlig, sier rektoren.

Varslet blodbad

Politiet opplyser at bakgrunnen for evakueringen av Glemmen skole i Fredrikstad i dag er at det hadde blitt fremmet en trussel om en massakre ved skolen via Internett. Under en pressekonferanse opplyste visepolitimester Thor B. Klepper at overskriften på trusselmeldingen var: «Massakre». Videre i meldingen het det: - Jeg skal drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene. Det kommer til å være en massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad. Det skal ha vært VGs redaksjon som først mottok trusselen i dag. Da de hadde mottatt trusselmeldingen tok de kontakt med politiet og skolen. - Det kom inn et tips til redaksjonen, og vår rutine ved henvendelser av denne arten er at vi varsler politiet og overlater vurderingen av trusselsituasjonen til dem, sier VG Netts ansvarlige redaktør, Espen Egil Hansen, til sin egen avis.

Meldte seg for politiet

Trusselen ble umiddelbart tatt svært alvorlig, og hele skolen, som har 1250 elever og 300 ansatte, ble evakuert. Skolen ble besluttet stengt de neste to dagene, og bevæpnet politi rykket ut til bygget. Bombegruppen fra Oslo politidistrikt ble raskt anmodet om bistand, og de ankom i ettermiddag for å bistå det lokale politiet. Stabssjef Heidi Arneberg forteller Aftenposten.no at alle tilgjengelige operative ressurser i Østfold politidistrikt rykket ut til skolen. Det vil si at både Hundepatruljer, den spesialtrente utrykningsenheten og vanlige politipatruljer hastet mot skolen for å få situasjonen under kontroll. Senere ringte en 17 år gammel gutt selv til politiet og innrømmet at han hadde sendt trusselen. Han ble senere pågrepet på en parkeringsplass utenfor en Kiwi-butikk på Kråkerøy i Fredrikstad.

Pågrepet av væpnet politi

Et øyenvtine som var tilstede ved Kiwi-butikken på Kråkerøy, forteller at pågripelsen gikk svært rolig for seg. - To politibiler kom til stedet, og tre politimenn med maskinpistoler gikk bort til en tenåring som snakket i mobiltelefon. Han ble deretter påsatt håndjern, sier Heidi Jansson til Aftenposten.no Ifølge Jansson virket ikke personen særlig overrasket. - Han var ganske rolig da han la fra seg mobiltelefonen og strakte armene i været, sier hun.

- Det var en spøk

Overfor politiet på stedet innrømmet gutten at det var han som hadde sendt meldingen, men han er foreløpig ikke formelt avhørt. Gutten er ikke elev ved den aktuelle skolen. - Vedkommende påviste PC-en meldingen var sendt fra, og vi mener å ha pågrepet rett person, sier kriminalsjef ved Fredrikstad politistasjon, Geir Kristiansen. Gutten sier selv til politiet at han ikke ville realisere truslene, og at det hele bare var ment som en spøk. Politiet kjenner ikke til vedkommende fra tidligere av.

Tatt av bevæpnet politi

Gutten ble pågrepet av bevæpnet politi, lagt i jern og fraktet vekk i baksetet av en politibil. - Det er klart mange blir engstelig når man blir involvert i slik, men ut fra tilbakemeldingene jeg har fått har evkueringen gått uten problemer, sier rektor ved skolen John Kristiansen. - Vi tar slike saker svært alvorlig, men det viktigste for oss innledningsvis har vært å få elevene vekk fra området, sier politiinspektør Heidi L. Arneberg ved Fredrikstad politistasjon til Aftenposten.no. Politiet i Fredrikstad vil nå etterforske saken videre.

På denne parkeringsplassen utenfor Kiwi på Kråkerøy ble den antatte gjerningsmannen pågrepet.