Norge

Ingen panikk i aksjefond

Mayn Larsen (62) sparer i fond, men løper ikke til banken når aksjemarkedet faller. Da ringer hun heller til sin kunderådgiver for å få råd.

Sommerens børsfall har senket verdien på de populære aksjefondene med gjennomsnittlig 8,8 prosent. Likevel sitter de fleste fondskundene i ro.

  • Forf>olav Urdahl (foto)
  • <forf>karianne Larsen <

Les også:

— Vi har inntrykk av at folk er veldig interessert i råd om fond nå som aksjemarkedet faller. Det er jo tross alt 1,4 millioner nordmenn som er andelseiere i aksjefond og dette påvirker mange. Likevel sitter 97 av 100 eiere av aksjefond i ro, sier Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening. Han mener at det er viktig å forstå at aksjemarkedet svinger. - Markedet er preget av to skritt frem og et skritt tilbake, men på lang sikt vil sparing i aksjer gi høyere avkastning enn sparing i banken. Et kursfall på 10-15 prosent er normalt og vil som oftest inntreffe en eller to ganger i året, sier direktøren.

Vil ha buffer.

Reisekonsulent Mayn Larsen (62) har valgt fondet Nordea Stabil avkastning som et alternativ til sparekonto. - Jeg er ikke interessert i for mye risiko og bruker kombinasjonsfondet som buffer, sier hun. . Mayn Larsen sparer 1000 kroner i måneden og tar ut av fondet et par ganger i året. Larsen har erfaring fra mange ulike spareprodukter. På 1980-tallet sparte hun i aksjer. - Da bankkrisen kom, tapte jeg alt sammen og det har jeg lært av. Det er en av grunnene til at jeg ønsker å ta mindre risiko med sparepengene mine i dag, sier 62-åringen. I dag holder hun seg til kombinasjonsfondet, et strømfond og en pensjonsforsikring i Nordea. I tillegg har hun et globalt aksjefond i DnB NOR. Som reisekonsulent i DFDS Seaways bruker Larsen gjerne sparepengene til å reise. Derfor er det viktig at pengene er tilgjengelige for henne. - Men det aller viktigste for meg er å sette sparepengene et sted hvor jeg får større avkastning enn banken, sier Larsen.

Blir penger på sikt.

Ingen av de ekspertene Forbruker.no har snakket med anbefaler å selge i et nedadgående marked. Aksjesparing er langsiktig og man skal holde ut i når markedet faller. Men hva gjør du om du trenger pengene nå? - Dersom du nærmer deg tiden for å innløse, forstår jeg at du er nervøs, sier Ruud. Han mener du har flere muligheter. Enten kan du innløse en liten bit av pengene nå og ta ut i posisjoner. Hvis du har en solid økonomi og god kontroll på lånene dine, kan et alternativ være å låne penger og bruke dem istedenfor å innløse fra fondet.

Få endrer planen.

Nye tall fra DnB NORs forbrukerbarometer viser at hver syvende nordmann endrer spareplanene sine som en konsekvens av børsuroen. Likevel tar de fleste med aksjefond uroen med stor ro. - De som sparer i fond er langsiktige og bør følge strategien sin, sier Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB NOR. Lars Thorstensen, daglig leder av Nordnet Norge, mener at folk bør tenke selv. - Det er vanskelig å si til noen som trenger pengene snart at de må være langsiktig. Derfor er det generelle rådet at folk må selv vurdere sin egen situasjon. Det er viktig å vite hvorfor man har investert slik man har gjort, sier Thorstensen. Han mener at det er mye støy når børsen går ned, og han ønsker derfor å råde folk til å stole på seg selv. - Selvsagt skal man høre på andre, men det er viktig å se på summen av meninger. Det er få som treffer med konkrete råd nå. Derfor skal man stole på seg selv, sier Thorstensen.

Les også

  1. Så mye faller dine fond

  2. Tid for å bytte?