Blakker seg for duppeditter

Kim Daniel Fauske (25) har hatt over 200 mobiler. Nå sliter han med gjeld.

Kim Daniel Fauske ignorerte regningene, og endte med inkassokrav på 237.000 kroner.

Les også:

Kim Daniel Fauske (25) fra Tromsø elsker elektronikk og teknisk utstyr. Han har ikke latt muligheten til å skaffe de siste nyhetene innen stereoanlegg, PC, TV, Playstation, X-box og mobiltelefoner gå fra seg.

— På et tidspunkt hadde jeg fem surroundanlegg, og jeg har totalt hatt over 200 mobiltelefoner, sier Fauske.

Gjemte regningene

Det kan høres ut som en drøm for de utstyrsinteresserte, men problemet er at Fauske ikke har hatt orden på økonomien sin, og brukte penger han skulle ha betalt regninger og husleie til å kjøpe tekniske utstyr i stedet.

— I alle år har jeg gjemt unna regningene uten på tenke på konsekvensene. Til slutt endte det med et samlet inkassokrav på 237.000 kroner, sier Fauske.

Da dreide det seg om 25-30 forskjellige inkassokrav.

Han er ikke alene, for tall fra Norfakta viser at fire av ti gruer seg til å åpne regningene, mens to av ti utsetter å åpne dem.

-Ikke kvinnefenomen

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 mener Kim Daniel Fauskes eksempel ikke er unikt, og at det er feil å tro at overdreven shopping bare er et kvinnefenomen.

— Det kan vel så ofte skje menn, men da kaller man det kanskje "utstyrsfreak". Det høres jo mer ufarlig ut, men i bunn og grunn er det handlemani, sier Gundersen.

Han gir følgende råd til de som ikke har økonomi til et stort forbruk:

- Klarer du ikke å styre innkjøpene, er det bare å klippe istykker kredittkortet ditt.

— Spar penger før du gjør innkjøpene. Har du veldig lyst på en flatskjerm, så sett opp et sparemål og ikke kjøp noe før du har pengene.

- Få en oversikt over økonomien din. Sett opp et budsjett og få oversikt over utgifter og inntekter.

— Unngå "må ha det i dag-syken". Har man en alminnelig økonomi, har man råd til utstyr - men ikke hele tiden. Du trenger ikke en ny mobil når du kjøpte en i forrige måned.

Her kan du beregne dine månedlige utgifter.

- Gjelder et fåtall

Christian Poppe ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) forsker på betalingsproblemer og privatøkonomi, og sier det helt klart finnes såkalte shopaholics, men at det ikke er veldig mange som handler seg til gjeldsproblemer.

— Vi har hatt en velstandsøkning den siste tiden, og det har ikke vært en forbruksfest på den måten at folk har handlet over evne, sier Poppe.

Det er heller motsatt.

— Andelen med betalingsbemerkninger har aldri vært så lav som akkurat nå. Det er 4-4,5 prosent av norske husstander som har tilbakevendende betalingsproblemer. Det er en halvering i forhold til ved inngangen av 2000-tallet, sier Poppe.

Les også:

Redusert gjeld

For Kim Daniel Fauske er det en fattig trøst. Men han har nå fått hjelp til å få kontroll over økonomien sin av forbrukerøkonomene i TV3s "Luksusfellen". Samtidig har han en kjæreste som holder ham i nakken.

Nå selger han blant annet unna flere mobiler, og har gjort avtale om kontantoppgjør med flere av kreditorene mot at gjelden reduseres.

— Jeg har fått opp øynene nå og ser at jeg ikke trenger alt utstyret, sier Fauske.


Har du råd til å betale regningene dine? Sjekk skattelistene her.