En av fire vil kutte kjøttforbruket

Nesten hver fjerde nordmann sier de vil kutte ned på inntaket av rødt kjøtt. Forsker Bjørg Egelandsdal er bekymret over trenden.

biff.jpg

I en spørreundersøkelse Sentio har gjennomført for Nationen, oppgir 23 prosent – nesten én av fire – at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016.

Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å begrense inntaket av rødt kjøtt, og spesielt kvinner ser ut til å følge rådet. Blant dem har 29 prosent planer om å spise mindre rødt kjøtt, mens blant menn svarer 17 prosent det samme.

I oktober plasserte Verdens helseorganisasjon (WHO) rødt kjøtt i samme kategori som plantevernmiddelet glyfosat, på grunn av faren for å utvikle tarmkreft.

Likevel er professor Bjørg Egelandsdal ved Norges miljø— og biovitenskapelige universitetet (NMBU) bekymret over utviklingen når flere nordmenn sier at de vil kutte kjøttforbruket.

I høst ble plutselig en sak om pølser og bacon en av de mest leste i Norge:

- Uheldig

— I Norge er konsumet bare litt over anbefalt nivå hos menn, mens for kvinner er konsumet under det som anbefales fra flere faglige hold. Når kvinner spiser mindre rødt kjøtt enn det de burde, er det veldig uheldig at de som er mest påvirket av WHOs advarsler vil redusere inntaket enda mer. Det er fullstendig unødvendig, sier hun til Nationen.

Egelandsdal, som selv er styremedlem og har eierandeler i det lille engrosfirmaet Red Meat på Stabekk i Bærum, viser til at rødt kjøtt er en viktig kilde til proteiner, samt mineraler som sink og jern, og flere typer B-vitaminer.

Dyrene spiser kraftfôr – deretter spiser vi dyrene. Yngve Ekern tok snarveien, se og hør hva han synes om den kraftige kosten!

- Dette er absolutt ikke noe å være bekymret over

Liv Elin Torheim er leder av Nasjonalt råd for ernæring, og hun mener at utspillet til Bjørg Egelandsdal bidrar til å forvirre, snarere enn å oppklare.

— At nordmenn vil spise mindre kjøtt i 2016, det er absolutt ikke noe å være bekymret over.

Hun presiserer at Egelandsdal har rett i mye av det hun sier, som at det er mange viktige næringsstoffer i kjøtt. Hun mener derimot at det bare er tull at vi må spise kjøtt for å dekke behovet vårt for proteiner, det kan vi få gjennom andre typer mat.

— Kjøtt er først og fremst viktig for at vi skal få i oss nok jern. Dette er spesielt viktig for barn og unge jenter.

Dessuten er det ikke slik at anbefalingene om hvor mye kjøtt vi bør spise handler om et minimumskrav, slik Egelandsdal får det til å se ut som.

— Det stemmer ikke at kvinner spiser mindre kjøtt en vi burde! Så lenge man passer på å få i seg nok jern kan man fint leve sunt på vegetarkost.

De som ønsker å lage hamburger uten kjøtt, kan ta en titt på denne videoen: