Norge

Henter europeiske kaker til julens bord

Det bugner av europeiske julegodsaker i kurven til travle kokk Terje Gjervang hos Jacobs på Holtet i Oslo. -I løpet av årene er det blitt kjent at vi også har et godt utvalg av internasjonale julevarer, og det fører til at de som ønsker noe fra sitt hjemland, kommer innom før jul.

Nam, nam. Den internasjonale julens søtsaker rykker inn i butikkhyllene med italiensk panettone, engelske mince pies og tyske stollen.

  • Liv Berit Tessem

Appetitten på julens kaker og søtsaker er umettelig i desember. Det siste tiåret har også lysten på julekaker og oster fra andre land økt kraftig.

På oppfordring fra Aftenposten har Meny-Ultra sjekket salget av melishvite stollen, saftige panettoner og fruktige Christmas cakes: I uke 50 i år gikk det unna nesten 2500 slike kaker, fjorårets salg viser at salget økte med 1000 i uke 51. Ingen grunn til å tro at appetitten er mindre i år.

Disse klassiske julekakene er også å finne i hyllene hos både ICA og Coop i tillegg til at mange av Oslos innvandrerforretninger tilbyr andre lands juledelikatesser.

Velger mat fra steder vi har vært

— Oslo er blitt en smeltedigel med mange innflyttere, folk finner partnere fra andre land, mange har bodd i utlandet og tatt med seg noe fra en annen kultur tilbake, sier butikksjef Arild Johansen hos Mathuset Jacobs på Holtet. - Det er nok Oslo som er blitt en internasjonal by fremfor at nordmenn endrer sine juletradisjoner, men mange er bereist og er kjent med forskjellige produkter og tradisjoner.

Julematen er et kompromiss

Julemåltidet er den mest tradisjonsbærende og samlende skikken gjennom hele julefeiringen. I mange familier der Østlandets tradisjon med svineribbe, medisterpølse og surkål står mot Vestlandets pinnekjøtt, korv og kålrabistappe, velges kompromiss på julekvelden med «Ja takk, begge deler» eller annethvert år.

Les også: Hvorfor blir den simpleste delen av gris og sau til festmat?

Velstand, matglede og nysgjerrighet har ført til at vi bruker julen til å spise oss gjennom regionale tradisjoner, nå er turen kommet til de internasjonale.

Dette er Europas julekakeklassikere:

STORBRITANNIA:

For briter er det ikke jul uten Christmas pudding som avslutning på 1. juledags store familielunsj. Den smaker best når den dynkes med brandy og serveres med en blå flamme.

Plumpudding Britenes plumpudding, Christmas pudding, prydet med kristtorn på toppen, er trolig verdens mest kjente julekake.

Christmas puddings selges i milliontall i passende former og dampkokes for servering.

Oppskriften er middelaldersk, en tykk grøt kokt av talg, bær, frukt, krydder, sprit og brødrasp — og tradisjonsbevisste familier hegner om oppskriften.

I England kalles søndag før adventstiden begynner «Stir-up-Sunday» fordi alle i familien skulle røre i blandingen (fra øst mot vest til minne om de tre vise menn) og ønske seg noe.

På 1600-tallet ble det vanlig å forme røren til en kule i et klede og koke den. Tradisjonelt ble det lagt inn små lykkebringende gjenstander i tinn eller sølv, charms (anker, hjerte eller mynt), i puddingen som spådom for det kommende året. Puddingen er mest staselig når den flamberes mens den bæres frem og er varm når den legges på tallerkenen, ofte med en dash brandy butter på toppen.

Mince pies

Mince pies er engelskmenns favoritt i julen, de små paiene kommer i utallige varianter - og er svært mektige.

Engelskmenn mumser i seg store mengder mince pies før jul, de er best når de serveres lune. Disse nevestore paiene bakes selvsagt helst hjemme, men det selges enorme mengder i pakninger med seks eller flere. Fyllet består av frukt og bær som er kokt sammen til en blanding (mince), og man kan få kjøpt mince pies i alle varianter fra tradisjonellw til luksus.

Christmas cake er en variant av den tunge, engelske fruktkaken. Til jul er «icingen», melisglasuren, ekstra tykk og pyntet med kristtorn.

Christmas cakeDen tradisjonelle engelske, kompakte fruktkaken kommer også i en egen juleutgave pyntet med røde og grønne bånd, pluss spiselig kristtorn som pynt.

Det er smell i Stilton for dem som foretrekker ost fremfor kaker etter middag.

StiltonDen skarpe blåmuggosten er en engelsk juleklassiker som har rykket inn på norske ostefat i julen, gjerne i de tradisjonelle krukkene der man blander inn en skje portvin når man forsyner seg (scooper). Meny-Ultra solgte 10.000 krukker (1000 kilo) og 1600 kilo i løsvekt i fjor, en fordobling fra året før.

TYSKLAND:

Allerede i november begynner tyskere å spise lebkuchen, myke honning/pepperkaker. De finnes i utallige varianter, med og uten sjokoladetrekk. De mest tradisjonelle har en enkel oblatform.

LebkuchenJul uten lebkuchen er utenkelig for tyskere flest, men fortsatt vanskelig å finne i norske butikkhyller. Disse myke pepper/honningkakene kommer i utallige varianter, vanligvis i oblatsform, men alle fasonger er tillatt så lenge kakene innholder korrekte mengder mandler, nøtter, krydder og kandisert situsskall. De mest kjente Lebkuchen har sine røtter i Nürnberg fra slutten av 1300-tallet.

150 bakere i Dresden er autoriserte stollen-bakere. Fra gammelt av ble kaken kalt striezel og er opphav til det tradisjonelle Striezelmarkt i byen som har røtter tilbake til 1400-tallet.

StollenDenne tyske julekaken er gjærbakst fylt med tørkede frukter, nøtter og ofte marsipan rullet i melis. Stollen er fra gammelt av ingen smårolling: Korrekt vekt var 4,4 kilo.

Den eldste kjente oppskriften er fra Dresden i 1474. Der ble den kalt striezel og ga navn til Tysklands eldste julemarked, Strielzelmarkt i Dresden. I dag er 150 bakere i byen autoriserte striezelbakere og kan dekorere kaken med seglet til kong August II (1670-1733).

ITALIA:

Den italienske julekaken panettone selges over hele verden, saftig og litt syrlig på en gang. Kaken har form som en kuppel og er 30 cm høy. Men det er mulig å finne panettoner i halv størrelse, slik som denne.

PanettoneDenen 30 cm høye kuppelformede kaken er en juleklassiker som står i stabler i fargerike esker i delikatesseforretninger verden over. Den har sitt opphav i Milano, og få kaker har så mange anekdoter og myter knyttet til seg. Den skal være fra romertiden, en oppskrift er funnet i en gammel, pavelig kokebok, og kunstkjennere ser kaken i maleriene til den flamske folkelivsskildreren Pieter Brughel den eldre som viste i detalj hvordan mennesker levde sine liv til hverdag og fest på 1500-tallet. Denne gjærbaksten har ofte en svakt syrlig smak av sitron og er fylt med marsinpanbiter, rosiner og kandiserte frukter. Kaken skjæres i tykke skiver og serveres ofte med ferskosten mascarpone og et glass marsalavin.

FRANKRIKE:

Den franske julekaken, Bûche de Noël, er formet som en trekubbe og er alltid dekorert med kristtorn.

Bûche de NoëlDette er julekaken franskmenn flest presenterer på bordet i julen. Kaken har utallige oppskifter, men utgangspunktet for de fleste er rullekake basert på sukkerbrød, fylt med smørkrem, sjokolade etc. Utseendet er svært viktig: Den har form som en trekubbe og er dekorert med marsipan og frukter som får den til å se ut som en trestokk, ofte med et lite, hvitt snødryss. Kaken kan være inspirert av den gang det var vanlig å legge en lang trestokk i grua som skulle brenne gjennom julen. I Oslo selger det franske konditoriet Pascal flere ulike varianter av «Bûche» i dagene før jul.

Les også:

Juleansjos: Gørgodt for gæmliser

Nasjonalmuseet stiller ut fremtidens pepperkakehus

De syv slagene: Julebaksten er i boks