Norge

Predikantens Trump-støtte kan stoppe vekkelseskampanje i Oslo Spektrum

En stor vekkelseskampanje, ledet blant annet av flere sørlendinger, kan bli avlyst som en følge av hovedtaler Franklin Grahams støtte til president Trump.

Franklin Graham skal etter planen være hovedtaler under en vekkelseskampanje i Oslo Spektrum i november, men nå har flere norske kristenledere og politikere fått kalde føtter. Foto: Molly J. Smith/TT/NTB Scanpix

  • Torbjørn Witzøe

KRISTIANSAND: – Jeg har forståelse for at blant andre Arnfinn Løyning (pastor og tidligere synodeformann i Den Evangelisk-Lutherske Frikirke, red. anm.) har valgt å trekke seg fra arrangementskomiteen. Sett fra Norge er det vanskelig å identifisere seg med livsførselen og mye av det Donald Trump står for, sier Sten Sørensen, til Fædrelandsvennen.

Pastoren fra Lyngdal er leder av komiteen som har invitert Franklin Graham til en stor vekkelseskampanje i Oslo 11. og 12. november. Den amerikanske evangelisten har takket ja, og arrangørene har booket Oslo Spektrum med plass til 6000 besøkende.

– Vi startet arbeidet med å få den amerikanske vekkelsespredikanten til Norge flere måneder før hans uttalelser i valgkampen og hans støtte til Donald Trump. Franklin Graham er en stor og anerkjent evangelist, som i tillegg også står i spissen for verdens største private hjelpeorganisasjon, sier Sten Sørensen.

Pastoren legger til at Franklin Graham er en forkynner som han er overbevist om at mange vil sette stor pris på i Norge, og legge til at i evangeliske kampanjer taler han ikke partipolitikk, men evangeliet.

Pastor Sten Sørensen i Misjonskirken Lyngdal står i spissen for den planlagte evangeliseringskampanjen med Franklin Graham. Foto: Jarle Martinsen

Vil stenge ute muslimer

Franklin Graham har blant annet tatt til orde for at USA skal stenge ute muslimer, og har omtalt Donald Trump som «Moses» for det amerikanske folket.

Han er sønn av den verdenskjente evangelisten og kirkelederen Billy Graham som i november fylte 98 år.

I en blogg publisert på Vårt Lands nettsted verdidebatt.no skrev nylig forsker Stefan Tørnquist Fisher-Høyrem ved Institutt for religion, filosofi og historie ved Universitetet i Agder at flere kristne ledere i USA reagerer på Franklin Grahams uforbeholdne støtte til Donald Trump, og viser blant annet til presidentens strenge innvandringspolitikk og angrep på religionsfriheten.

UiA-forskeren skriver videre:

«Franklin Graham gir Guds velsignelse og håndslag til en rasistisk, selvforherligende og nasjonstilbedende president som bader i urettferdig rikdom, men dette er liksom hevet over all symbolikk og alle politiske ståsteder».

og...

Han tror Gud selv står bak det Trump gjør. Tror disse norske kristenlederne det? Tror de, som Graham, at Trump representerer Guds inngripen i vår tid? Og om de ikke tror det, hvorfor inviterer de ham da?

Flere sørlendinger

Lørdag meldte Vårt Land at tre kjente kristenleder ikke lengre følte de kunne stå som medarrangører av Graham-kampanjen. I tillegg til Arnfinn Løyning gjaldt det Hermund Haaland i den kristne tankesmien Skaperkraft og Svein Granerud i Normisjon.

I tillegg til Sten Sørensen er flere andre sørlendinger med i hovedarrangementskomiteen: Det gjelder stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Svein Harberg (H), Elin Linde Fagerbakke fra Kristiansand som er leder i Kvinner i Nettverk, evangelist Ole Kristian Iglebæk fra Kristiansand og pastor Gunnar Jeppestøl i Filadelfia Vennesla.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Reidar Kollstad

Vurderer å trekke seg

– Da jeg sa ja til å være med var jeg ikke kjent med Franklin Grahams engasjement og støtte til Donald Trump. Jeg stilte meg også positiv fordi dette skulle være en bredt sammensatt evangelisk kampanje. Når flere av de sentrale lederne nå trekker seg faller noe av forutsetningen for å være med bort. Jeg vil nå vurdere mitt engasjement, sier Hans Fredrik Grøvan.

KrF-politikeren sier at han også har anbefalt ledelsen for organisasjonen at man ut fra en helhetsvurdering avlyser aksjonen.

Foto: Reidar Kollstad

Skiller mellom politikk og religion

– Jeg forstår ikke helt debatten. Her dreier det som en evangelist som skal komme til Norge, og da ikke for å snakke politikk. Dersom jeg ikke kunne høre på prester eller biskoper som jeg ikke er helt enig med politisk, ville det ikke være mange kirker jeg kunne oppsøke, sier Svein Harberg.

For stortingsrepresentanten fra Aust-Agder var det avgjørende for å være med at flere trossamfunn stod bak arrangementet, og dersom flere nå trekker seg vil imidlertid også han vurdere å takke for seg.

Sten Sørensen som også er styreleder i Troens Bevis i Sarond Dal, understreker at hans engasjement i komiteen for vekkelseskampanjen med Franklin Graham er noe han gjør som privatperson.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Trossamfunn
  3. Vårt Land
  4. Filadelfia