Norge

Drapssiktet i Tromsø forklarer seg for politiet

To dager etter at Linn Olsen Uteng ble funnet død i Tromsø, avgir den 27 år gamle drapssiktede mannen sin forklaring for politiet.

Politiet var torsdag innom flere adresser før de fant frem til en leilighet sørvest for Tromsø sentrum der en kvinne ble funnet død. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

 • Frode Sætran
 • Tarjei Kramviken
 • NTB

– Det er første gang siktede forklarer seg for politiet. Han har vært villig til å stille i avhør, og han sitter i avhør og forklarer seg nå lørdag ettermiddag. Vi er godt fornøyd med at vi får en forklaring fra ham, sier stasjonssjef Morten Pettersen ved Troms politidistrikt til NTB lørdag ettermiddag.

En 27 år gammel utvist asylsøker som sier han er fra Kongo, er siktet for drapet på sin ekskjæreste – 32 år gamle Linn Olsen Uteng fra Tromsø, som ble funnet død torsdag kveld.

– Åstedet vil fortsatt være sperret en tid utover neste uke, da det er litt etterarbeid som gjenstår. I dag har vi jobbet med avhør av et par vitner, i tillegg til avhør av siktede, sier Pettersen.

Uteng var fra Tromsø, og ifølge lokale medier arbeidet hun omsorgstjenesten i Tromsø kommune.

Familien i sjokk

– Dette er et sjokk og en stor sorg for familie og de mange som sto Linn nær, sier familien hennes i en uttalelse til Nordlys.

Politiet bekrefter at Uteng og siktede tidligere har hatt en relasjon, men håper vitneavhør vil gi dem nærmere svar på hvordan forholdet mellom dem har vært den senere tiden.

Fengslet i fire uker

Uteng ble funnet i en leilighet i byen torsdag. I den samme leiligheten påtraff politiet den pågrepne mannen og siktet ham for forsettlig drap.

Nord-Troms tingrett avsa fredag ettermiddag en kjennelse der den siktede mannen ble varetektsfengslet for fire uker. De første to ukene må han sitte i isolasjon, mens de påfølgende to ukene blir med brev- og besøksforbud.

Påtalemyndigheten har fått rettens medhold i at kjennelsen skal unntas offentligheten.

– Siktede har så langt verken forklart seg for politiet eller under fengslingsmøtet. Han har opplyst at han ikke føler seg klar for å forklare seg ennå, sier politistasjonssjef Pettersen.

Utvist fra landet

Politiet bekreftet på pressekonferansen fredag mange av opplysningene som er framkommet i mediene, blant annet at 27-åringen er vedtatt utvist fra landet.

– For å få uttransportert en utvist asylsøker må vedkommendes identitet være verifisert, og det må være praktisk mulig å returnere vedkommende til sitt hjemland, sier forvaltningssjef Astrid Nilsen i Troms politidistrikt.

Politiets utlendingsenhet opplyser at forutsetningene for retur av den drapssiktede ikke har vært til stede.

– I denne konkrete saken er vilkårene om sikker identitet og aksept fra hjemland ikke til stede. I perioder har utlendingen oppholdt seg på ukjente adresser, også utenfor Norge, noe som har komplisert arbeidet med verifisering av identitet, understreker PU.

Var kjærester

Avisen Nordlys skriver at siktede og avdøde tidligere skal ha vært kjærester, men at forholdet har tatt slutt i løpet av det siste året. Ifølge avisens kilder skal mannen ha ytret ønske om å gifte seg med henne, noe hun skal ha vært avvisende til.

– Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke si stort på dette ennå, sier politistasjonssjef Pettersen.

Aftenposten har fått opplysninger om at huset er delt opp i tre boenheter som blir leid ut. I to av leilighetene har det vært mye festing. Det var en bekjent av siktede som disponerte den tredje leiligheten, der kvinnen ble funnet drept.

– Så langt politiet kjenner til, var det kun avdøde og siktede som var til stede da drapet skjedde. Vi har avhørt mannen som disponerte leiligheten, som et vitne, men kan ikke gå nærmere inn på forklaringen, sier Morten Pettersen.

Sperret av

Da politiet ble varslet torsdag, var meldingen såpass diffus at politiet måtte innom flere adresser før de fant frem til boligen der kvinnen ble funnet. Politiet satte inn alle tilgjengelige ressurser og sperret av området.

Ifølge Nordlys har politiet beslaglagt en kniv de mener er drapsvåpenet, men det ønsker ikke politiet å bekrefte. Foreløpig ønsker ikke politiet å gå ut med mer informasjon om selve drapshandlingen.

Advokat Helen Jensen er oppnevnt som forsvarer for mannen som er pågrepet.

Les mer om

 1. Tromsø
 2. Politiet
 3. Etterforskning

Relevante artikler

 1. NORGE

  Drapssiktede i Tromsø erkjenner straffskyld

 2. NORGE

  Nye avhør med drapssiktet i Tromsø til uka

 3. NORGE

  Mistenkelig dødsfall i Troms – person siktet for kroppskrenkelse

 4. NORGE

  Person av utenlandsk opprinnelse siktet for drap i Lyngdal

 5. NORGE

  Voldssiktet mann fra Vengsøya varetektsfengslet

 6. NORGE

  Samboerpar siktet for drap på familiemedlem i Åmli