Feil på nye anlegg

Skal du selge bolig i år? Delta i vår konkurranse og vinn annonsering!

–En undersøkelse fra 2007 viste 60 prosent feil på nye elektriske anlegg. Selv om arbeidene er utført av fagfolk, er det ingen garanti for at det er feilfritt, sier daglig leder Jon Henrik Leere i Elsikkerhetsforbundet.

–De offentlige kontrollene som foretas gir heller ikke tid til kontroll av brannfarlige forhold, sier Leere, som påpeker at pi

–Har du eksempler?

–Det gjelder dårlig kontakt i sikringsskap og dårlig kontakt i stikkontakter. Dette har kontrollørene liten anledning til å se på, sier han.

Leere peker også på at det er lite etterutdanning av elektromontører og installatører og at en god del arbeider i dag utføres av utenlandsk arbeidskraft.

–Dette området har lav status hos myndighetene, sier han.

Ifølge Leere er det en del forsikringsselskaper som gir rabatt på boligforsikringen hvis folk sørger for å få utført privat elsjekk av boligen.

–Hva er Elsikkerhetsforbundet?

–Det er en organisasjon av 100 frittstående elektroingeniører som jobber på landsbasis, en nøytral organisasjon. Våre medlemmer utfører kontroller, men utfører stort sett ikke utbedringsarbeider, sier Leere.

Mange elektroinstallatører utfører elsjekk for private kunder. NEMKO og Det Norske Veritas har lister over sertifiserte kontrollører.

Vær på vakt hvis sikringsskapet ser falleferdig ut. Takstmannen bør påpeke det hvis det er så ille som her.