Norge

Dårlig vær stanset letingen etter savnede i skredområdet i Gjerdrum

Tåke og dårlig vær bremset mandag mannskapene som skulle starte letingen etter de tre personene som fremdeles er savnet etter skredet i Gjerdrum.

Politiet gjenopptok mandag morgen søk etter de tre siste omkomne i skredområdet i Gjerdrum mandag. Foto: Heiko Junge / NTB

 • NTB

Nesten tre uker etter skredet i Ask går det fremdeles mindre ras og avskallinger i skredområdet. Mandag skulle letemannskaper fra brannvesenet med støtte fra politiet og sivilforsvaret ned i skredgropen og starte det møysommelige arbeidet med å finne de tre siste som fortsatt er savnet.

Men arbeidet skulle vise seg å bli vanskeligere enn først antatt.

– Værgudene har ikke vært med oss. Tåken er en stor utfordring, og vi får ikke brukt droner til overvåking for å sørge for sikkerheten. Telen i bakken har også gitt oss problemer, sa innsatsleder Mari Stoltenberg i Øst politidistrikt da hun møtte presse på stedet mandag ettermiddag.

Den første dronen som om skulle holde oversikt over sikkerhetssituasjonen i gropen gikk i bakken etter ising. Det ømfintlige tekniske utstyret kunne likevel brukes ved at dronene ble plassert ute i terrenget slik at kameraene de har kunne brukes i søkearbeidet.

– Vi jobber med høy oppmerksomhet på sikkerhet, siden vi nå ikke er inne i en livreddende fase. Vi skal ikke ha noen skadede mannskaper, sa innsatsleder Morten Thoresen i brannvesenet.

Markerte søk

Søket skal gjennomføres på steder som ble markert av hunder men ikke undersøkt da innsatsen gikk ut på å redde liv. For å hindre at frosten skulle sette seg for dypt på de avmerke områdene ble det lagt isolasjonsmatter over slik at letemannskapene kunne gå tilbake når søket etter omkomne ble aktuelt.

-Jobben nå gjøres for hånd, med spader og hakker, sier Thoresen som forklaring på bruken av isolasjonsmattene. Det er mannskap fra brannvesenet som går ned i gropen hvor raset har beveget seg. I tillegg til graveredskap er de tungt utstyrt med sikringsutstyr, blant annet flytevester dersom kvikkleiren på nytt skulle begynne å røre på seg.

-Det vil være en fortløpende vurdering hvordan vi leter, men det er slik vi leter foreløpig, sier innsatsleder Mari Stoltenberg i politiet.

Ifølge NVE er ikke frosten noe avgjørende bidrag til å stabilisere leirmassene. Den stikker ikke dypt nok. Det går fremdeles små ras, avskallinger, rundt den bratte kanten som er godt over 20 meter flere steder. I forrige uke gikk det også et mindre skred. Området er fremdeles i høyeste grad et aktivt skredområde, og over 810 mennesker er fortsatt evakuert fra boligene sine. Når de kan ta sikte på å flytte tilbake, er helt uvisst.

Les også

Evakueringsområder innskrenkes – flere beboere i Gjerdrum kan flytte hjem

Tre savnet

Sju personer er funnet omkommet i skredet, mens tre fortsatt er savnet. Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13) er ikke funnet etter at leiligheten deres i Nystulia 36 ble tatt i skredet. Rasa Lasinskiene (49) var ute og luftet hunden og snakket med mannen da forbindelsen plutselig ble brutt idet skredet gikk.

– Det er et nitid arbeid dette her, og det kan ta lang tid, men vi har håp om funn. Vi har stor forståelse for at de etterlatte trenger svar, og det er derfor vi er her, sier Stoltenberg videre.

Bruker gravemaskiner

Det er bygd en anleggsvei ned i skredgropen, hvor det mandag morgen var kjørt inn to gravemaskiner og enkelte kjøretøyer fra politi og nødetater. I tillegg er sivilforsvaret på plass.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ankom rett etter klokken 9 for å bistå i søket ved blant annet å overvåke og sikre skredkanten.

– Vi har stor forståelse for at de etterlatte har behov for svar. Vi bidrar med det vi kan, for å støtte politiet i søkearbeidet. Det er fraktet inn to gravemaskiner, hvorav den ene med ekstra lang rekkevidde, for å kunne legge best mulig til rette for politiets videre arbeid, sier regionsjef Toril Hofshagen i NVE.

Henter ut eiendeler

I løpet av de neste to ukene skal brannfolk hente ut nødvendige eiendeler for de skredrammede. Det dreier seg om 150 boliger.

– I denne første runden er det nødvendige eiendeler, som for eksempel briller, PC, nettbrett, bankkort, lommebok, kodebrikker, skolesaker eller viktige arbeidsklær. Det legges vekt på ting som de skredrammede savner og trenger i hverdagen. Forhåpentlig blir det også mulig å hente ut mange titalls biler, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Les mer om

 1. Skredkatastrofen i Gjerdrum
 2. Gjerdrum
 3. Skred

Skredkatastrofen i Gjerdrum

 1. NORGE
  Publisert:

  To omkomne funnet under to meter leire i Gjerdrum: – Veldig krevende

 2. NORGE
  Publisert:

  Flere hundre evakuerte etter Gjerdrum-skredet får flytte hjem igjen onsdag

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Brannen i bygda slukte alt. Marianne Rode har slitt med å finne roen i nytt hus.

 4. NORGE
  Publisert:

  Gjerdrum-ofrene ble hedret med fakkeltog

 5. NORGE
  Publisert:

  Neste uke får folk i Gjerdrum vite hvem som kan flytte hjem

 6. NORGE
  Publisert:

  Letingen i skredområdet i Gjerdrum fortsetter onsdag