Mann dømt til fem års fengsel for å ha voldtatt og knivstukket ekssamboer

En mann er i Alta tingrett dømt til fem års fengsel for å ha voldtatt, truet og knivstukket sin tidligere samboer i ryggen.

Alta tingrett i Alta sentrum.
  • NTB

Mannen soner allerede en dom på tre år for vold. Hans tidligere samboer var fornærmet også i den saken. Da den nye saken kom opp for Alta tingrett, sa mannen seg skyldig i knivstikkingen, men ikke i voldtekten.

Retten kom imidlertid fram til at han skulle dømmes både for voldtekt, knivstikking og trusler, skriver Altaposten.

Voldshandlingen skjedde 13. juni 2019, like før mannen skulle starte soningen av den første dommen. Ifølge kvinnens forklaring kom mannen til henne og sa at han skulle flykte til utlandet for å unndra seg dom, og dersom politiet stoppet ham, skulle han drepe kvinnen.

Deretter brukte mannen en kniv til å tvinge henne til å kle av seg, før han voldtok henne, forklarte ekssamboeren. Mannen mente dette skjedde frivillig, før han ble voldelig mot henne i forbindelse med en krangel i ettertid.

Kvinnen ble stukket med kniv to ganger i ryggen før mannen forlot henne i leiligheten, låste døra og dro for å hente en venn. Etter å ha kommet tilbake, kjørte de henne til legevakta.

Aktor la ned påstand om fengsel i fire år, mens Alta tingrett valgte å dømme ham til fengsel i fem år og til å betale 250.000 kroner i erstatning. Retten viser til at graden og omfanget av voldsbruken var stor og at fornærmede i deler av tiden var bevisstløs.

Samlet sett mener retten dommen bør være seks års fengsel, men gir strafferabatt ettersom mannen har tatt grep for å endre egen atferd og startet samtaler med psykiatrisk sykepleier via fengselslegen.