Norge

Maria Amelies utreise avlyses ikke i siste liten

MOSKVA / OSLO (Aftenposten.no): Maria Amelies advokat prøvde å få stanset utsendelsen i siste liten, men like før klokken 13.30 i dag ble hun plassert på flyet, og hun er nå på vei til Moskva.

  • Stine Barstad
    Journalist
  • Ntb

Madina Salamova, kjent under forfatterpesudonymet Maria Amelie, fikk mandag morgen beskjed om at hun nå skal uttransporteres fra Norge.

Aftenposten.nos reporter på stedet forteller at Maria Amelie kl. 13.23 gikk ombord på flyet, etter å ha ventet i omlag en halvtime i politiets minibuss på rullebanen rett ved flyet. Like før klokken 14 mandag lettet flyet.

Kjæresten Eivind Trædal har reist som en ordinær passasjer, via gaten på Gardermoen.

Møtes av ambassade-ansatt

Den papirløse 25-åringen blir fraktet med et fly som lander på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva klokken 16.10 norsk tid. Der blir hun møtt av både russiske og norske myndigheter.

— Dette er primært en sak for russiske immigrasjonsmyndigheter. Men den norske ambassaden har fra tid til annen en person som observatør på flyplassen. Det vil vi ha også i dette tilfellet, på samme måte som ellers, sier Hilde Svartdal Lunde, ministerråd ved ambassaden i Moskva, til Aftenposten.no.

Ved passkontrollen på flyplassen blir hun møtt av en funksjonær fra russiske innvandringsmyndigheter (FMS), som sjekker identiteten og gir henne midlertidige oppholdsdokumenter.

FMS kommer trolig til å tilby henne et sted å bo.

Ministerråd Hilde Svartdal Lunde kan ikke svare på om Maria Amelie vil måtte reise tilbake til hjemstedet i Nord-Ossetia for å skaffe seg et pass som vil gjøre henne i stand til å forlate Russland igjen.

Les også:

Les også

Møtes av ambassade-ansatt på flyplassen

Her har flyet lettet fra Gardermoen. Det har satt kurs mot Moskva med Maria Amelie ombord. FOTO: FRED C. GJESTAD

— Besluttet å opprette en sak

Tidligere i dag gjorde advokat Brynjulf Risnes et siste forsøk på å få utsatt utsendelsen av Maria Amelie. Han sendte rett etter pågripelsen mandag morgen en begjæring til Oslo byfogdembete om å stanse utsendelsen med en midlertidig forføyning, på grunn av de nye opplysningene som har kommet frem i saken de siste dagene, blant annet om familiens flukt fra Nord-Ossetia.

– Vi har besluttet å opprette en sak og innkalle partene til et rettsmøte. Vi har for kort tid siden forkynt avgjørelsen til regjeringsadvokaten og staten ved utlendingsmyndighetene, opplyser Reidar Amble-Ommundsen, seksjonssjef i Oslo byfogdembete.

– Nå blir det opp til utlendingsmyndighetene å beslutte om de vil utsette avreisen i påvente av rettsmøtet eller om de vil sende henne ut, sier han.

Informasjonssjef Bjørn Lyster i UNE sier til Aftenposten.no klokken 12.30 mandag at han foreløpig ikke kjenner til denne siste utviklingen i saken, men senere opplyste kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud ved Politiets Utlendingsenhet (PU) til VG Nett at UNE har gitt beskjed om at det ikke blir utsatt iverksettelse av utsendelsen.

Det betyr at Marias advokat Brynjulf Risnes ikke lykkes i sitt siste forsøk på å stanse utsendelsen.

Flyktet fra mafia

Aftenposten skrev fredag at Khetag Salamov, Maria Amelies far, havnet i bunnløs gjeld da han drev forretninger i Nord-Ossetia i annen halvdel av 1990-tallet.

Familien gjorde alt den kunne for å betale pengene tilbake, men klarte ikke å tilfredsstille kreditorene, som etter hvert ble mer og mer truende.

Maria Amelie bekreftet store deler av denne historien overfor Aftenposten. En journalist fra det russiske telegrambyrået TASS skrev også et blogginnlegg torsdag der mange av de samme opplysningene fremkom. Journalisten skrev at hun antok det fortsatt var farlig for Maria Amelie i Russland.

Maria Amelie har gjentatte ganger sagt at hun er livredd for å bli sendt til bake til Russland, og tok beskjeden om utsendelsen svært tungt. I løpet av helgen har også advokaten og legen til Maria Amelie blitt mer og mer bekymret for hennes psykiske helse.

Les også

  1. Møtes av ambassade-ansatt på flyplassen

  2. Maria Amelie sendes ut i dag

Her er Maria Amelie på vei inn på flyet. FOTO: STEIN J. BJØRGE